Nyboligsalget opp for første gang på 11 måneder

Nyboligsalget gikk opp med 1 prosent i februar, sammenlignet med fjoråret.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • David Bach
Publisert:

Februar ble en relativt god måned sammenlignet med trenden de siste månedene, viser ferske tall fra Boligprodusentene.

Salget gikk opp 1 prosent mot februar i fjor, mens igangsettingen gikk opp hele 40 prosent, skriver de i en pressemelding.

– Salget av nye boliger i februar var på samme nivå som februar i fjor. Vi ser nå en utflating etter at boligsalget har sunket i ti måneder på rad, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

Overfor E24 medgir Jæger at det er gledelig at salget nå flater ut, etter 10 måneder med fall.

– Det er positivt, men vi har ikke hatt noe veldig godt salg hittil i år. Énmåneders-salget er det vi er bekymret for. Vi skal være forsiktige med både å hausse opp eller dømme ned bare fordi vi har én god eller én dårlig måned, sier Jæger.

Han påpeker at det fortsatt er nedgang i nyboligsalget på tomånedersbasis.

– På grunn av dårlig salg i januar, ligger boligsalget hittil i år 17 prosent bak fjoråret. Salg av eneboliger ligger 7 prosent foran fjoråret, mens salget av småhus og leiligheter ligger henholdsvis 28 prosent og 22 prosent bak fjorårets to første måneder. De siste 12 månedene er det solgt 27.013 boliger, sier Jæger.

Les også

Nok en «svært dårlig måned» i nyboligmarkedet

Vil fjerne boliglånsforskriften

I januar falt nyboligsalget 33 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, viste tallene fra Boligprodusentene for en måned siden.

– Finanstilsynet har nettopp foreslått videreføring og ytterligere innstramminger i boliglånsforskriften. Våre tall viser at innføringen av boliglånsforskriften i 2017 har ført til at det nå både selges og bygges langt færre boliger enn boligbehovet. På sikt vil sviktende nyboligsalg gi boligmangel og prisvekst, sier Jæger tirsdag.

Han mener innstramming og videreføring av forskriften også vil gi alvorlige kosekvenser for boligbyggingen og sysselsettingen i byggenæringen i Norge, og lister opp tre anbefalinger fra Boligprodusentene:

  • Boliglånsforskriften må ikke videreføres.
  • Bankene må kunne drive bankhåndverk uten at staten setter føringer.
  • Dersom boliglånsforskriften likevel videreføres, må nye boliger få høyere utmåling, da nye boliger ikke har samme vedlikeholdsbehov som brukte boliger.
Les også

Langt færre boliger får klarsignal: – Et veldig stort fall

Venter fallende prisvekst

Da Jæger la frem tallene for 2017 i januar, kom det frem at salget av nye boliger hadde gått ned med 22 prosent sammenlignet med 2016. Samtidig gikk igangsettingen ned med bare to prosent.

Administrerende direktør Bjørn Birkeland i Prognosesenteret sa da til E24 at han trodde på en myk landing i prisfallet, og sannsynligvis også på en prisvekst i 2018. Nå er prognosen noe justert.

– Vi ser tendenser til utflating på nedgangen i boligprisene, og totalt sett er det i henhold til forventningene. Vi er i en limbo i markedet akkurat nå, hvor ferdigstilte boliger som kommer ut i markedet til høsten, nok vil påvirke boligprisene etter hvert. Og det kan faktisk medføre at vi kan se en svak stigning utover våren på boligprisen, men igjen kan man forvente at når tilbudssiden øker ganske kraftig når alle disse boligene kommer i markedet på ferdigstillingssiden så kan vi godt se resultater av en noe fallende prisvekst i en periode, sier Birkeland.

Han sier tendensen er at det store fallet i boligprisene er tatt, men at han forventer perioder i 2018 og 2019 med negativ prisvekst på grunn av at tilbudssiden øker utover høsten.

– Hovedhypotesen vår er at våren vil stabilisere fallet, men du skal ikke bli overrasket om vi ser en ny tendens i at vi får en svakt fallende prisendring utover høsten.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Både salget og igangsettinger av nye boliger faller kraftig

  2. Nok en «svært dårlig måned» i nyboligmarkedet

  3. Nyboligsalg og igangsetting forsiktig opp i mars

  4. Nyboligsalget falt ni prosent i august

  5. Nyboligsalget falt i april