- Flere har overført seks måneders leie for hybler som ikke fantes

Klagebunken for boligutleie hoper seg opp. Sjekk de klassiske leietaker-fellene du bør unngå.

KLAGESTORM: Forbrukerrådet og Ann Hege Skogly (innfelt) har hittil i år fått 2500 klager på boligleie. Blant de vanligste fellene er å sette depositumspenger på utleiers private konto.

Foto: Colourbox / Kjell Håkon Larsen
 • Karl Wig
Publisert:,

Det er høysesong på leiemarkedet, og mange påtroppende studenter skal finne eget tak over hodet for første gang.

- De har ikke rukket å gjøre de klassiske tabbene enda. Og det er mange private utleiere i markedet som også er amatører. Da er det ekstra viktig å holde hodet kaldt, sier Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet til Dine Penger.

Klagestorm. Leietakere som havner i trøbbel er blant de aller vanligste bidragsyterne til Forbrukerrådets klagebunke. Hittil i år har de mottatt hele 2.500 henvendelser om boligleie.

Kun kjøp og salg av bil gir flere klager.

Flere av dem handler om ren svindel:

- Vi ser tilfeller hvor studenter har overført seks måneders leie uten å ha møtt utleier eller sett hybelen først. Og så viser det seg at hybelen ikke finnes, sier Skogly.

Mer vanlig er at utleieren er ærlig nok, men at det like fullt oppstår konflikter på tampen av leieperioden.

Les også:Unngå disse valutafellene

Depositums-felle. - Det klassiske er at utleier mener du har påført boligen skader underveis, og vil trekke penger fra depositumet, sier Skogly.

Da kan det være lurt å ha unngått én av de vanligste fellene: Å overføre depositumet til utleiers private konto.

- Da kan han bare ta dem! Vi får flere henvendelser fra folk som har mistet store beløp på denne måten, sier Skogly.

- Det finnes kun én riktig måte: En egen depositumskonto som opprettes i ditt navn, for utleiers regning, fastslår Kathrine Finrud.

- TA BILDER: Det er et must å dokumentere feil og skader på leieboligen ved innflytning, ifølge advokat Kathrine Finrud i Help forsikring.

Foto: Help forsikring

Sikrer deg renter. Hun er advokat i Help forsikring og ekspert på tvister rundt boligleie.

Alle leietakere har krav på depositumskonto. Da kan pengene kun tas ut når både du og utleier er enige om det.

Dersom det oppstår en tvist, vil pengene forbli trygge i påvente av at deres møtes til en forhandling i banken eller konfliktrådet, eventuelt at saken avgjøres av Husleietvisteutvalget.

- Dessuten sikres du som leietaker rentene av depositumspengene, slik du også har krav på, påpeker Finrud.

Les også:Rådyrt å jobbe for mye i sommer for studenter

Sjekk skader. Men det er også en annen vanlig felle som kan koste deg depositumspenger: Å ikke gå igjennom boligen sammen med utleier før innflytting.

En leilighet som har har vært brukt til utleie i flere år, kan ha pådratt seg en drøss med skader fra forskjellige leietakere – som du risikerer å få ansvaret for hvis det ikke finnes bevis.

- Her har alle en viktig sjekkjobb før overtakelse. Det er kjedelig å få regningen for hullet i veggen som oppstod på festen til den forrige leietakeren, sier Skogly.

Finrud sier det er et must å gå igjennom alle rom nøye, og notere ned feil og mangler i en protokoll som både du og utleier signerer.

- Kloremerker i tapeten på soverommet, lysbrytere som ikke fungerer, et vindu som ikke åpner seg, knust flis på badet – sørg for at alt slikt er med, råder advokaten.

Ta egne bilder. Dersom dette likevel ikke blir gjort før innflytning, råder hun deg til å ta saken i egne hender:

- Finn fram mobilen og ta bilder av alle skader som foreligger. Du kan gjerne sende disse bildene til utleier og be om en bekreftelse.

- Det kan føles voldsomt, men uten bevis blir det fort påstand mot påstand i en tvist. Da er det ikke uvanlig at leier blir sittende med deler eller hele regningen, advarer advokaten.

Kan gi ekstraansvar. Foruten generaltabben det er å ikke ha noen leiekontrakt, advarer Skogly mot å signere uten å lese igjennom betingelsene nøye.

- Sjekk hva som er inkludert i leien, for dette vil variere. Kommer strøm, internett og kabel-TV i tillegg? Sjekk også hva slags vedlikeholdsansvar du har, sier Skogly.

Selv om utleier skal ta regningen for normal slit og slitasje, har du som leietaker ansvar for dørlås, dørhåndtak, kraner, vannklosett og varmtvannsbereder – i tillegg til vanlig rengjøring. Men husleieloven åpner for at det kan avtales enda mer.

- Det er for eksempel lov å kreve at du måker snø jevnlig om vinteren. Så sjekk hva som står i kontrakten, så du ikke får deg en overraskelse, sier Skogly.

Les også: Bruker én time på å gjennomgå boligen før vi byr

Kollektiv-advarsel. For deg som skal gå sammen med andre i et kollektiv, bør du være bevisst på risikoen du tar ved å stå alene på kontrakten med utleier.

- Bor du sammen med fire andre studenter med dårlig økonomi, tar du en ganske stor risiko hvis noen ikke klarer å betale for seg. Det er ikke de som bor i leiligheten, men de som har tegnet kontrakten som bærer det økonomiske ansvaret. Det beste er at alle står oppført som leietakere, sier Skogly i Forbrukerrådet.

Hun mener alle leieboere bør stå oppført som leietakere i kontrakten.

Låst fast i tre år? Det finnes to typer leiekontrakter: Tidsbestemt og tidsubestemt. Tidsbestemte avtaler opphører uten oppsigelse ved en gitt tid, mens tidsubestemte avtaler løper til de sies opp. Utleier kan likevel ikke si opp avtalen uten saklig grunn.

Det er vanlig at kontrakter krever 12 måneders minimum leietid.

- Men vær obs på at noen utleiere krever hele tre år. Det ville jeg aldri bundet meg til som student, sier Finrud.

Sjekkliste til deg som skal leie bolig

 • Skriv kontrakt – uansett hvem du leier av! Bruk en balansert kontrakt som sikrer begge parter. Du kan laste ned Forbrukerrådets mal her.
 • Ikke overfør penger uten å ha sett boligen, eller uten å ha skrevet kontrakt.
 • Sjekk hva husleien dekker og ikke dekker. Strøm og internett kommer ofte i tillegg.
 • Undersøk om det er spesielle vedlikeholdsplikter som følger. Må du måke snø?
 • Vær obs på oppsigelsestiden, særlig minimum botid. Noen krever at du leier i hele tre år før avtalen kan sies opp.
 • Krev egen depositumkonto – det sikrer et utleier ikke kan ta pengene uten videre, og at rentene tilfaller deg.
 • Gå nøye gjennom boligen sammen med utleier ved inn- og utflytting. Påse at alle feil og mangler blir notert ned. Ta fotobevis dersom dette ikke blir gjort.
 • Unngå å påta deg ansvar for et helt bofelleskap.
 • Blir du og utleier uenige, kan du enten gå til Konfliktrådet, Forliksrådet, eller til husleietvistutvalgene i Oslo, Trondheim eller Bergen.

Kilde: Forbrukerrådet, Help-advokat Katrine Finrud og Dine Penger

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Hushaier lurer studenter

 2. Store forskjeller i beste rente på depositumskontoer

 3. Betalt innhold

  Nå er det leiers marked i Bergen sentrum

 4. Annonsørinnhold

 5. Slik kan du tjene tusenvis av kroner i ferien

 6. Vant i retten etter kjøp av katastrofehus - må selv ut med 640.000,-