Fikk hevet kjøp av hus med farlig gasslekkasje: Drømmebolig var full av mangler

Drømmehuset som familien Hanssen kjøpte for 2,3 millioner kroner i Kongsvinger var fullt av mangler. Selgeren har trolig rømt til Polen, men de fikk hevet kjøpet uten rettssak.

EN AV FÅ: Hans Martin Hanssen i Kongsvinger fikk husskjøpet hevet på grunn av store mangler i boligen. Svært få får hevet boligkjøp. - Det hadde aldri gått bra uten hjelp av boligkjøperforsikringen, sier han.

Foto: Frede Y. Eriksen/Glomdalen
 • Anne Lise Stranden
Publisert:

Gasslekkasje. Hans Martin Hanssen og kona Heidi i Kongsvinger trodde de hadde kapret drømmehuset høsten 2011.

– Det så kjempefint ut, og vi trodde vi hadde funnet det perfekte huset å vokse opp i for våre to små barn. Men det var bånn i bøtta, sier Hans Martin Hanssen.

Like etter innflytting i november 2011, oppdaget de at mye var alvorlig galt.

– Verst var en gasslekkasje som kunne vært livsfarlig, ikke bare for vår familie, men for hele boligfeltet, sier den uheldige boligkjøperen til avisen Glomdalen.

Les også:– Mulig å gjøre et godt boligkjøp nå

Ingen feil ifølge taksten. Ifølge takstrapporten var huset nybygd, og den sa ingenting om fradrag i verdien for mangler eller slitasje.

– Vi stolte på takstrapporten som beskrev huset til å være i tipp topp stand. To ganger på sensommeren 2011 var vi på visning med megler som viste oss rundt, sier Hanssen til Dine Penger.

Kort tid etter innflytting skjønte de at noe var alvorlig galt:

– Det var kaldt på kjøkkengulvet. Langs vinduet kjente vi at det blåste. Vi måtte legge dyner inn mot veggen når det var som kaldest, forteller han. På gulvet i 2. etasje var det bare 2 grader da utetemperaturen var minus 16.

Huset hadde full gjennomtrekk, fordi det manglet vindsperre.

Les også:Dette må du se etter på visningen

Farlig gasslekkasje. Kulden skyldes at den vannbårne varmen viste seg å være skrudd av.

– Da vi skrudde på, merket vi at det var en lekkasje av gassen som skulle varme opp vannet. Taktsmannen vi bestilte, oppdaget flere bygningsmessige feil med en gang. Det ballet på seg mer og mer, sier Hanssen.

 • Gasstanken var plassert feil og hadde lekkasje. Den var ikke forskriftmessig registrert.
 • Vannbåren varme fra gassanlegg fungerte ikke.
 • Boligen var ikke registrert tilkoplet vann og kloakk.
 • El-kontrollen avslørte store mangler på det elektriske anlegget, blant annet jording
 • Konstruksjonsfeil ved bindingsverk og overgang mellom etasjer
 • Brudd på dampsperre
 • Løse gulvfliser
 • Takstein falt ned
 • Tilgang til sluk i baderom murt igjen
 • Flere feil ved vinduer

Kommunen hadde feil informasjon om hvem som hadde utført arbeidet. Siden selgeren hadde eierskifteforsikring gjennom Norwegian Claims Link, var de motpart.

Har du opplevde lignende boligkjøp? Vi vil gjerne høre fra deg!
Ta kontakt med vår journalist her.

Uenig om kostnadene. Hanssens takstmann stipulerte kostnadene for å utbedre manglene til rundt en million kroner. Motparten var enig i manglene, men uenig i kostnadene. Etterhvert ble det mange takster.

Først prøvde Hanssen å få dekket utbedring av manglene. Men etter nesten et halvt år, da stadig flere feil var blitt avslørt, sendte Hanssen krav om å få heve kjøpet.

– Det ble rett og slett uaktuelt for oss å fortsette å bo i huset, forklarer han.

Men forsikringsselskapet til selgeren ville fortsatt gi prisavslag for utbedring av manglene.

Les også:Tyvstart boligjakten – be om privat visning

Ble tilbudt 200.000 kr. De ble først tilbudt 200.000 kroner, mot å avslutte saken.

– Da vi ikke godtok det, ble tilbudet doblet. Men vi holdt fast på at vi bare var interessert i heving, sier han. Først på nyåret løsnet det, drøyt et år etter at de flyttet inn.

Fikk hevet kjøpet. Familien klarte å få hevet kjøpet overfor Norwegian Claims Link, uten å måtte gå til rettssak.

Hanssen er fornøyd med at han ikke tapte penger, og roser boligforsikringsselskapet sitt.

– Jeg tror ikke vi hadde hatt en sjanse hvis jeg ikke hadde hatt boligkjøperforsikring, for jeg aner ingenting om jussen i dette. For hver gang det skjedde noe, fikk vi god oppfølging. Så det var vel anvendte penger. sier Hanssen.

Alternativt måtte han ha brukt advokat, som trolig ville kostet mye mer, selv om en ordinær boligforsikring også dekker rettshjelp opp til 80.000 til 100.000 kroner.

Les også: De farlige ordene i boligprospektet

– Trenerte. Men Hanssen mener hele saken tok unødvendig lang tid.

– Eierskifteselskapet skyldte på at deres takstmann var opptatt, og ba stadig om forlenget svarfrist på brev. Men hvorfor skulle det gå ut over oss? Det synes jeg var unødvendig, sier Hanssen.

Selgeren har rømt landet. Selgeren som er fra Polen er umulig å få tak i, og har trolig flyttet til Polen, ifølge selgers eierskifteforsikringsselskap. Det svenske firmaet som bygde huset, er dessuten slått konkurs.

Uten forsikring hadde det derfor antakelig vært umulig for Hanssen å komme ut av den uheldige handelen.

Les også: Slik går du fra leie til eie som boligfersking

Mye er mangelfullt i denne saken

Dine Penger har kontaktet Norwegian Claims Link (NCL) som tar seg av oppgjør for flere eierskifteforsikringsselskap.

– Det kan synes som om det er mye som er mangelfullt i denne saken. Selgeren har forsvunnet. Vi klarer dermed ikke å få hans svar på hvorfor de opplysningene som er gitt ikke samsvarer med virkeligheten, sier direktør i Norwegian Claims Link, Jørn Gisvold.

Dessuten har selskapet som har stilt samsvarserklæringen gått konkurs, og kan dermed heller ikke kommentere dette, sier Gisvold.

Les også:Slik unngår du å gi overpris for boligen

Ikke trenert. Men Gisvold vil på det sterkeste tilbakevise at de på noen måte har trenert denne saken.

– Tvert i mot, vi har gjort alt vi har kunnet for å bringe klarhet i saken, noe som har vært svært komplisert og tidkrevende, som man kan forstå ut fra det jeg har nevnt, sier han.

For at kjøperen ikke skal få en for stor belastning, har de allikevel valgt å hjelpe han ut av denne vanskelige situasjonen, ved å overta boligen.

– Vi er forøvrig trygge på at kjøperens representant Help Forsikring, vil støtte vårt syn om at denne saken er behandlet på en god måte, sier Jørn Gisvold.

Les også:Bruk nesen i kjelleren!

Tilsynelatende ingen risikobolig ifølge tilstandsrapporten

Boligkjøperens forsikringsselskap mener denne saken illustrerer flere viktige poeng.

UMULIG: I denne saken var det umulig for kjøper å gjennomskue risikoen ut fra salgsdokumentene, sier advokat Dag Are Børresen i Help forsikring.

Foto: Taral Jansen

– Salgsdokumentene inneholdt ingen risikoopplysninger. Tvert om fremsto boligen som meget fin og med høy standard, sier informasjonssjef i Help forsikring, advokat Dag Are Børresen til Dine Penger.

Tilstandsrapport ville ikke avdekket. Boligen så strøken ut ved overtagelse. Først da huset ble tatt i bruk, ble de svært alvorlige feilene oppdaget.

Derfor hadde det neppe gjort noen forskjell om huset ble solgt med boligsalgsrapport, sier Børresen.

– Følgelig vil nok ikke antall mangelssaker synke så mye som man kan ønske seg når obligatorisk tilstandsrapport innføres i 2015.

Takstmannen hadde ikke hatt noen mulighet til å oppdage feilene, ut fra mandatet sitt. Det ville ha krevet langt mer omfattende kontroller enn hva som gjøres i dag, sier han.

Les også:Bygg utleiebolig - få gratis lån

Forsikring på begge sider en fordel. Selv om boligtvister generelt tar tid, og spesielt krevende saker som denne, mener jeg at saken også viser fordelen ved at både selger og kjøper har forsikret seg, sier advokaten.

– Jeg frykter at saken hadde tatt enda lengre tid om advokatene på hver side ikke var spesialisert på boligtvister. Det er en klar fordel at partene og deres advokater er enige om hvilke argumenter som taler for og mot heving, som var problemstillingen i denne saken. Med løsningsorienterte parter og medhjelpere løste saken seg uten sløsing med tid.

Selger over alle hauger. I tillegg har selgeren i denne saken forduftet.

– Kjøper kunne derfor ha risikert å vinne frem i retten, uten at det var verdier å hente noe sted. Påstanden om at selgers eierskifteforsikring gir kjøper trygghet, gjelder bare i tilfeller som dette, hvor selger har stukket av eller ikke har mulighet til å betale for seg, understreker Børresen.

Les mer:Forsikringene du trenger ved boligkjøpet

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. – Rystet over situasjonen i Norge

 2. - Eierskifteforsikrings-selskapene gir mange ubegrunnede avslag

 3. Ekspertene uenige om du trenger boligkjøperforsikring

 4. 2300 visninger i helgen: Se opp for visningsfellene

 5. Forsikringsselskap tapte i Høyesterett – advokat reagerer på forsøket