Kraftig fall i salget av nye boliger

Salget av nye boliger falt med 31 prosent i oktober sammenlignet med samme måned i fjor, viser tall fra Boligprodusentenes Forening

TREGERE SALG: Flere store utbyggere bekrefter at salget nå går langt tregere (illustrasjon).

Håkon Mosvold Larsen,
  • NTB
  • E24
Publisert:

Salgsoversikten ble lagt fram torsdag, og fallet kommer overraskende raskt, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til Dagens Næringsliv.

- Det er en overraskende bratt nedgang, men vi tror prisene skal ned ytterligere 15– 20 prosent, sier han.

Samlet fall i august, september og oktober er 20 prosent. Så langt i år har det blitt solgt 5,2 prosent færre nye boliger enn på samme tid i fjor. Til tross for salgsnedgangen ble det igangsatt bygging av 13 prosent flere boliger i oktober i år sammenlignet med samme måned i fjor.

- Igangsettelsen og aktivitetsnivået holdes oppe, men fortsetter det lave salget blir det mindre igangsetting neste år, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Han mener det er boligkjøpernes problemer med å få lån som stopper markedet.

Følger trenden

De svake tallene er på linje med det som har blitt rapportert tidligere i høst fra andre kilder. For tre uker siden rapporterte om selskapet Samfunnsøkonomisk analyse om et dramatisk fall i salg av nye boliger på Østlandet. Fra midten av august til midten av oktober ble det kun solgt 833 nye boliger i denne regionen. Det er hele 35 prosent færre enn i samme periode i fjor.

Roger Bjørnstad, som har ledet arbeidet med denne statistikken, mener utviklingen er et resultat av situasjonen i hele boligmarkedet.

- Vi ser helt klare nasjonale trekk som påvirker alle regionene likt. Boligmarkedet har opplevd et omslag, og da reagerer særlig nyboligmarkedet. Det er der prisene er høyest, og det er der folk oppfatter risikoen som størst når bruktboligprisene faller, sa Bjørnstad til E24.

Tregt bruktboligmarked

Ser man på bruktboligprisene i Norge, så falt de med 1,5 prosent i oktober. Den sesongjusterte prisnedgangen var på 0,8 prosent.

Prisveksten de siste 12 måneder er 1,3 prosent.

Det er ti år siden sist at prisutviklingen i boligmarkedet på 12-månders basis var så lav dersom man ser bort fra Finanskrisen i 2008 og 2009,

Les mer: Kraftig fall i boligprisene i oktober

Tregheten i markedet sørger for at antall usolgte nye boliger nå er på samme nivå som ved inngangen til finanskrisen. Det eneste positive for byggebransjen, er at prisene fortsatt stiger.

Harald Magnus Andreassen

Trond Solberg

Kan være starten på et større fall

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er kjent for sin skepsis til prisnivået i boligmarkedet. Han mener utviklingen i nyboligsalget kan være starten på en større korreksjon av prisene.

- Prisene har vært veldig høye, og da er markedet skjørt. Jeg mener det som jeg har ment lenge, nemlig at prisnivået er for høyt til å skape likevekt i markedet, sa Andreassen nylig til E24.

Han tror utviklingen vil få mange entreprenører til å tenke seg om før det går i gang med et nytt prosjekt.

- Nymarkedet er ikke sånn at det haster å bygge. Entreprenørene kan tenke seg om, og det kan presse nedover byggekostnaden. Byggekostnaden har vært den viktigste årsaken til den kraftige økningen vi har sett i prisene, og jeg mener at byggekostnadene er delvis reverserbare.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kraftig fall i salget av nye boliger

  2. Kraftig fall i boligprisene

  3. Boligekspert: - Nedgangen i nyboligsalget ser ut til å flate ut

  4. Annonsørinnhold

  5. Kan bety lavere priser på nye boligprosjekter

  6. Svak vekst i boligprisene