Full Birken-strid: - Uaktuelt å betale så mye

Grunneierne i den planlagte uværstraséen vil ha 20 kroner per deltaker. Det er 25 ganger mer enn Birken-sjef Jo Gunnar Ellevold har tilbudt.

FOR SISTE GANG? Her går skiløperne over Raidfjellet under Birkebeinerrennet 2013. Årets renn ble avlyst.
Publisert:

- Det er uaktuelt. Vi kan ikke betale så mye for en så kort trassé som trolig ikke engang vil bli brukt. Jeg finner dette kravet veldig merkelig, sier Ellevold til E24.

Etter at årets Birken-renn ble avlyst grunnet storm, har det vært planlagt en uværstrasse som kan bøte med værgudene til neste år.

Trasseen er planlagt over en strekning på fjorten kilometer. Birken har vært i forhandlinger om leie med grunneierne, som er Søndre Raudfjellssameie, Vang almenning og Furnes almenning.

Men grunneieren har ikke latt seg imponere at tilbudet Birken har lagt på bordet. Nå er forhandlingene gått i stå.

«Grunneierne Søndre Raudfjellssameie, Vang almenning og Furnes almenning krever så mye for årlig leie av grunn at Birken ikke har mulighet til å akseptere dette», skriver Birken på sine nettsider.

Les også

- Dette var ikke måten jeg ville vinne på

Vil ha 20 kroner for hver

Ifølge NRK har grunneierne lagt frem krav om 20 kroner per deltaker.

Daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold.

- Ja, det stemmer det, bekrefter Birken-sjefen overfor E24.

- Gang det med 22.000 Birken-deltakere, så havner du på 440.000 kroner i leie for en trasse som vi mest sannsynlig ikke skal bruke, fortsetter han.

Ellevold opplyser at kravet fra grunneierne er 25 ganger mer enn de har tilbudt – og sender prisen for uværstrasséen opp i mer enn Birken i dag betaler for hele hovedtrasseen.

Står på sitt

- Det er å ta veldig hard i. Vi kan ikke betale så mye. Denne uværstrasseen er bare 14 kilometer lang, langt inni et skogsområde i høyfjellet som ikke brukes. Det er ikke et sted hvor sponsorer vil kjøpe reklameplass, fremholder Birken-sjefen.

Imens står grunneierne på sitt.

– Allmenningene har hele tiden vært positive til Birkens forslag om uværstrasé, men avtaleforslaget, som vi først fikk før helga, inneholder økonomiske betingelser som vi ikke kan akseptere, sier styreformann Magne Svenkerud i Vang Allmenning til NRK.

Les også

Eli lurte rørleggergutta med på Birken

Henter inn advokat

Kanalen har vært i kontakt med de syv andre grunneiere, og får opplyst at de ikke ønsker å gjøre noe mer før Birken legger frem et nytt kontraktsforslag.

- Kommer dere til å gi et nytt tilbud?

- Nå skal vi først sjekke om grunneierne i det hele tatt har lov til dette. Vi har bestilt juridisk bistand for å sjekke om kravet strider med lovverket rundt friluftsloven og allemannsretten, avslutter Ellevold.

Publisert:

Her kan du lese mer om