Derfor bør du bruke kredittkort

Å bruke kredittkort er i mange tilfeller tryggere enn et vanlig bankkort. Se når du bør velge å handle på kreditt og når du bør la være.

Fordeler. Det er mange grunner til å benytte kredittkort i stedet for debetkort, så lenge du betaler tilbake i tide.
Publisert:

Kjøper ferie på kreditt. En fersk undersøkelse gjennomført for Sparebank 1, viser at 320.000 nordmenn kanskje eller helt sikkert tar ferien på kreditt eller for lånte penger. Det syntes forbrukerøkonom Magne Gundersen er uheldig.

Men det finnes faktisk gode grunner til at man bør bruke kredittkort når man betaler, både på reise og ellers.

- I Norge har noen en motforestilling mot å bruke kredittkort fordi vi assosierer det med kredittkortgjeld, mener Ragnar Wiik, leder i Forbruker Europa.

- Det er alltid noen som ikke betaler i tide og i praksis er det disse som betaler for at vi andre kan dra nytte av fordelene, satt på spissen, sier Wiik.

Les også:Her er det beste kredittkortet

Kan få tilbake penger. For så lenge du har oversikt over når rentene begynner å løpe og betaler regningen innen forfall, er det absolutt å anbefale å bruke kredittkort til betaling. Det gjelder særlig når du skal på ferie i utlandet eller handler på nett.

Årsaken er det som kalles Chargeback. Det vil si at du har rett til å få tilbake penger fra kredittkortselskapet dersom selger ikke respekterer forbrukerrettighetene eller har gått konkurs.

Ragnar Wiik, leder i Forbruker Europa.

Dette gir en ekstra trygghet som du får ved å bruke kredittkort, men ikke om du har betalt med et vanlig debetkort.

- Av de som tar kontakt med oss for å få hjelp, er det mange som ikke vet om disse rettighetene og som heller ikke har oversikt over om de har brukt kredittkort eller debetkort når de har betalt, sier Wiik.

Les også:- Tror ikke dette får feriebudsjettet til folk flest til å sprekke

Gjelder i de fleste land. Forbruker Europa kom tidligere i år med en rapport der de har kartlagt rettighetene til Chargeback i de ulike medlemslandene. Rapporten viser at du har tilnærmet de samme rettighetene til å få tilbakebetalt penger i resten av EU/EØS som i Norge.

- Det vil si at dersom du for eksempel har kjøpt flybilletter med kredittkort og flyselskapet går konkurs, er det banken som har ansvaret for å dekke tapet ditt dersom du ikke får pengene fra flyselskapet, sier Ragnar Wiik.

- Dersom kortet ditt blir trukket for mer enn det du har gitt tillatelse til, er det også banken/kredittyter som har ansvaret for å dekke det uautoriserte trekket, sier Wiik.

Les også:Det hjelper ikke alltid å klage: 1 av 5 får ikke pengene tilbake

Får å kunne rette et krav til kredittkortselskapet, må du imidlertid ha fått avslag på klagen til selgeren først.

Slik gjør du det:

  1. Send en skriftlig klage til selger først og forsøk å løse saken.
  2. Hvis selger avviser kravet/ikke svarer/er konkurs, send en skriftlig klage til kredittyter/bank.
  3. Dersom kredittyter/bank avviser kravet, send saken din til klagenemnden.
  4. I alle tilfellene ovenfor bør forbruker handle raskt ettersom det kan løpe frister.

Innebygget reiseforsikring. En annen fordel ved å betale ferien med kredittkort, er den innebygde reiseforsikringen som mange tilbyr.

- Dette med at du har reiseforsikring inkludert dersom du betaler over 50 prosent av reisen med kredittkortet, er selvfølgelig et godt tilleggsargument. Pass bare på at du faktisk har betalt over 50 prosent etter vilkårene. Det varierer hvilke kriterier selskapene legger til grunn her, sier Wiik.

Andel av de med inntekt inntil 2 millioner som har benyttet kredittkort i løpet av siste 12 måneder.

- Pass også på fristene for når rentene begynner å løpe. Det er ikke alltid så lett å finne ut av det, sier han.

Det er også flere andre gode grunner til å betale med kredittkort:

  • Når du betaler med kredittkort trekkes ikke pengene direkte fra din personlige bankkonto.
  • Du får god tid til å kontrollere alle transaksjonene etterpå, og kan sjekke at det ikke er trukket penger du ikke har godkjent.
  • Dersom du blir utsatt for svindel, eller kortet blir stjålet, tar kredittkortselskapet ansvaret.

Les også:Stor test av reiseforsikringer (krever innlogging)

Ikke overfør penger direkte. - Det kan være verdt å minne om at som forbruker har du ingen rettigheter dersom du har brukt bankoverførsel til å betale for en vare eller tjeneste i utlandet. Det er det ikke alle som er klar over, sier Wiik.

- Dersom du skal betale for eksempel for leie av en ferieleilighet i Spania til en privatperson, bør du bruke Paypal eller en lignende tjeneste.

Flere bruker kredittkort. I en fersk rapport fra SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) kommer det frem at andelen av oss som benytter kredittkort, har steget kraftig de siste årene. Mens det i 2007 var rundt 40 prosent som svarte at de hadde benyttet kredittkort i løpet av de siste 12 månedene, har andelen steget til 70 prosent i år.

Av disse var det 26 prosent som ikke betalte hele regningen ved forfall. Dette er en liten nedgang fra 2012 da 29 prosent ikke betalte hele regningen ved forfall.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om