Boligprisene steg i mars

Boligprisene steg med 0,7 prosent fra februar til mars. Aldri før har det blitt omsatt like mange boliger i mars.

STEG: Boligprisene steg i mars. Veksten korrigert for sesongmessige fenomener var på fattige 0,1 prosent.

Terje Bendiksby
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:,

Boligprisstatistikken for mars måned viser en vekst på 0,7 prosent fra februar. Justert for sesongvariasjoner (se faktaboks) var prisøkningen på 0,1 prosent. Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge, sier at trenden nå er en moderat utviklingen. Han forventer at trenden med lavere prisvekst, vil fortsette i månedene frem mot sommeren.

– At det kommer flere boliger ut for salg vil dempe prisveksten ytterligere, sier Dreyer.

Det ble solgt 8.658 boliger i mars, en økning på 18,7 prosent fra 2014. Det har aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i mars-måned.

Sammenlignet med mars i 2014 er boligprisene nå 7,9 prosent høyere enn for ett år siden. Det tilsvarer en nedgang på 0,8 prosentpoeng fra forrige måned.

Les også

Nå starter vårrushet i boligmarkedet

Påskeeffekt

– Det har aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i mars, og med solid margin registrerer vi en rekordomsetning av bruktboliger så lang i 2015. Etterspørselen etter bolig, spesielt i storbyene er svært stor, mens markedene i de fleste andre regionene i landet er mer balansert.

Vet utgangen av forrige måned var det 10.229 boliger til salgs på Finn.no, en nedgang på 20,9 prosent fra i fjor. En vesentlig forskjell er at måletidspunktet i år var i påsken, noe som ifølge Dreyer gir et feilaktig bilde av situasjonen.

– Tallene er ikke feil, men det gir et feilaktig bilde av situasjonen. Bare de siste dagene ser vi at flere tusen boliger er lagt ut for salg, sier Dreyer.

Før «fasiten» har allerede Garanti Eiendomsmegling og Obos meldt om prisvekst i mars måned.

Prisene på brukte OBOS-boliger steg med 2,7 prosent i mars, mens Garantis statistikk over solgte boliger viste en oppgang på 0,4 prosent.

Les også

Boligprisene: – Å bruke Finanstilsynet som spydspiss i boligpolitikken løser ingenting

Tror på svakere utvikling

En svakere lønnsutvikling og et mer urolig arbeidsmarked slår nå inn i boligmarkedet. Eiendom Norge legger til grunn at tolvmånedersveksten vil falle til 2,4 prosent. Det tilsier en snittvekst på 6 prosent for hele året.

– Ser vi på en tolvmånedersvekst på 7,9 prosent, høres det sterkt ut. Men det kan være nyttig å se mer nyansert på prisutviklingen. Prisveksten på leiligheter har økt med 9,5 prosent, mens andre boliger ligger mellom 4 og 6 prosent, sier styreleder Leif Laugen i Eiendom Norge, og fremhever at det er store regionale forskjeller.

– I fire bydeler i Oslo, finner vi mye av impulsene til prisstigningene. Grünerløkka, Sagene, Gamlebyen og Frogner står for mer enn 10 prosent av de omsatte boligene. Her har prisene steget med 13,5 prosent.

Les også

Nå starter vårrushet i boligmarkedet

Les også

Boligprisene:
– Å bruke Finanstilsynet som spydspiss i boligpolitikken løser ingenting

Les også

Tinas (22) møte med vårens boligmarked: – Som et slag i trynet

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Boligprisene steg i april

  2. Boligprisene steg 0,9 prosent i september

  3. Kraftig vekst i boligprisene - steg 1,4 prosent i oktober

  4. Annonsørinnhold

  5. Boligprisene steg i august

  6. Ferske boligpristall: Boligprisene steg i april