Oslo-selger vil ha milliongevinst – tross prisraset

Kan en Oslo-bolig være verdt 25 prosent mer i dag enn på vårparten i fjor?

PRISHOPP: Frogner-leiligheten ble kjøpt for 3.425.000 for femten måneder siden. Nå forsøkes den solgt for 4,3 millioner.
Publisert: Publisert:

MAI 2016: Frogner-leiligheten med 68 kvadratmeter og to soverom selges for 3.425.000 kroner.

SEPTEMBER 2017: Etter flere måneder med prisfall ligger den samme leiligheten ute på Finn med prisantydning 4.300.000 – nesten én million kroner og 25 prosent mer.

– Det har vært grei interesse. Det kom åtte på første visning, men folk har vært avventende med å legge inn bud, sier megler Tom Martinsen til E24.

Den siste boligstatistikken for august viser at salgsprisene på Frogner i Oslo er 2,8 prosent høyere enn for tolv måneder siden.

Ved årsskiftet hadde Oslo-boligene blitt over 20 prosent dyrere på ett år, men det var før det markante prisfallet som startet i mai.

I alle måneder siden har prisene falt.

FORSVARER PRISEN: Krogsveen-megler Tom Martinsen.

– Mer presentabel i dag

Megleren forsvarer prisen på leiligheten, som går over to plan.

– Tilsvarende leiligheter i området som har vært over ett plan har blitt solgt for over fem millioner den senere tiden, forklarer Martinsen, som også trekker frem en 20 kvadratmeter stor leilighet som nylig ble solgt for 2,5 millioner.

– Det var ingen ekstraordinær standard på det objektet, sier Martinsen.

– I fjor vår ble leiligheten solgt for 3,4 millioner. Er den ikke priset veldig høyt?

– Den ble solgt for 3.425.000 før markedet skjøt fart og tilbudet av boliger ble betraktelig mindre. Selger har i etterkant av kjøpet gjort et par oppgraderinger for å løfte standarden, slik at den i dag er mer presentabel og beboelig, sammenlignet med forrige omsetning, sier megleren.

Les også

Leieprisene øker: Filip (26) leier ut alle sine leiligheter - og jakter bolig nummer fire

– Ingen grunn til ekstreme forventninger

– Synes du dagens boligselgere i Oslo har for høye forventninger?

– Nei. De fleste leser avisen, eller holdes oppdatert via andre kanaler, og er klar over at markedet er litt tregere enn i februar og mars.

Fortsatt blir mange boliger solgt etter første visningsrunde, også til prisantydning eller mer, fremholder megleren.

Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er imidlertid klar: Markedet nå er dårligere, og selgerne er nødt til å ta konsekvensen av det.

NEF-direktør Carl O. Geving.

– Slik markedet er nå, er det ingen grunn til at Oslo-selgere kan ha de ekstreme prisforventningene som de kunne ha i fjor og i starten av året, sier Geving, og understreker at han snakker generelt.

Mener flertallet har jekket seg ned

Mens enkelttilfeller alltid finnes, sier Geving de også har sett en tydelig trend de siste månedene der selgere har jekket ned sine priskrav.

– Og det har hatt god effekt. Jeg hører stadig oftere fra meglerne om at det kommer flere folk på visning, og at det har blitt bedre aktivitet i markedet, sier meglertoppen.

Geving får følge av Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer. Siden markedet kjølnet i våres har han manet boligselgere til å ha «edruelige» prisforventninger. Ifølge Dreyer har det tatt tid, men nå registrerer han omsider et bedre salgstempo.

Samtidig har flere økonomer varslet at Oslo-selgere blir nødt til å foreta nye priskutt fremover.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om