Sesongjustert boligprisvekst på 0,6 prosent i februar

Fra januar til februar ble norske boliger nominelt 0,8 prosent dyrere, viser Eiendom Norges boligprisstatistikk. 

Publisert:

– Den sterkeste utviklingen hadde Oslo med 1,6 prosent vekst i februar. Svakest prisutvikling hadde Sandnes og Haugesund med 0,1 prosent, oppsummerer administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Norske boliger ble i snitt 0,8 prosent dyrere fra januar til februar. Sesongkorrigert steg boligprisene med 0,6 prosent.

– Totalt sett er dette mye sterkere enn i februar 2016, men 0,8 prosent prisøkning er ganske normalt for februar historisk sett. Samtidig følger det flere sterke måneder, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

Dreyer ser nå et skifte i boligprisutviklingen fra sterk vekst til en mer moderat vekst.

– Våre forventninger er at denne moderate trenden vil fortsette fremover, sier Dreyer.

– Toppen er nådd

På landsbasis er boligprisene nå 13,0 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

Dreyer tror 12-månedersveksten kommer til å havne under 10-tallet i løpet av 2017.

– Toppen er nådd, og det sier vi fordi vi hadde veldig sterk prisvekst i mars og april i fjor, og vi tror dette kommer til å skifte nedover nå. Trenden kommer til å gå nedover, sier Dreyer.

Det går nå raskere for nordmenn å selge boligen. Gjennomsnittlig formidlingstid i februar var 38 dager, mot 41 dager ved samme tid i fjor.

– Vil bli et helt annet tempo

Makroøkonom i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære sier at veksten på landsbasis er i tråd med deres anslag på 0,56 prosent.

− Det bekrefter våre forventninger om at prisveksten skal avta litt, og at vi vil få en litt mer avdempet vekst, sier hun.

Hun forteller at den veksten som vi opplevde i fjor ikke er bærekraftig over tid, og at til tross for at prisene fortsatt vil stige, så vil det bli i et helt annet tempo enn det vi har sett det siste året.

− Det er flere grunner til at vi mener det. Det ene er at rentene ikke lenger skal falle, gjelden er allerede høy, og vi har fått litt høyere boligbygging, sier hun.

Venter på Siv-effekt

Det har vært ekstra stor spenning knyttet til boligprisutviklingen i Oslo. Fra januar til februar ble Oslo-boligene nominelt 1,6 prosent dyrere, og de koster nå i snitt 24 prosent mer enn på samme tid i fjor.

Fra og med nyttår ble bankene tvunget til å si «nei» til de ivrigste boligkjøperne i Oslo. Hvis man nå går til banken for å be om boliglån til kjøp av bolig nummer to, såkalt sekundærbolig, skal banken kreve minst 40 prosent i egenkapital, ifølge endringene i boliglånsforskriften.

I tillegg må bankene over hele landet som hovedregel si «nei» til folk som vil ta opp mer enn fem ganger av bruttoinntekten i boliglån (se faktaboks).

Effekten av innstrammingene uteblir foreløpig, men Dreyer tror boligmedisinen utskrevet av finansminister Siv Jensens vil få effekt.

– Vi tror at mye av den moderasjonen i markedet nå ikke nødvendigvis skyldes forskriften i seg selv, men at den store effekten vil komme i de neste månedene. Det er først da finansieringsbevisene begynner å tikke inn fra jul, sier Dreyer.

– Det er grunn til å anta at det er færre av førstegangskjøpere som får lån, og at det særlig vil ramme kjøpere av sekundærbolig i Oslo.

– Stavanger er den gode nyheten

Boligene i Stavanger fikk en nominell prisøkning på 0,4 prosent i februar. Tolvmånedersveksten er nå -1,4 prosent, etter å ha vært ned over syv prosent for ett år siden.

– Stavanger er den gode nyheten. Det er veldig gledelig at Stavanger endelig er tilbake i normalmodus. Det betyr at tilliten er tilbake, og vi er på rett vei, sier Geving.

– Vi kan virkelig bekrefte at det har løsnet i Stavanger. Salget går meget bedre i Stavanger og Sandnes. Vi ser det veldig med salgstid og salgsvolum, sier Dreyer.

Solgt færre boliger

Trenden med få boliger på markedet fortsetter, og det ble solgt 5,3 prosent færre boliger i forrige måned enn i februar i 2016. Det ble totalt solgt 6.123 boliger i februar.

– I Oslo går antall salget mye ned. 13,1 prosent ned i februar alene, og det er også eneste byen som har nedgang i salg totalt i år, sier Dreyer.

Les også

Obos melder om boligpris-stampe etter nye Siv-regler

Les også

Investorene løper ikke til banken for å skaffe finansieringsbevis

Les også

Har det blitt så dyrt med bolig i Norge? Denne grafen sier nei

Publisert: