Boligbremsen brer om seg i Oslo: Selger små krypinn en halv million billigere

Ettromsleilighetene i denne Oslo-gården er nå halvmillionen billigere enn for bare fem måneder siden.

EN HALV MILLION I PRISFALL: Boligblokken i Stavangergata 46 inneholder mange krypinn under 20 kvadrat som etter nyttår ble solgt for opptil 2,4 millioner. Nå har prisene falt med inntil en halv million, opplyser Helge Landro i DNB Eiendom.

Foto: Inviso
 • Karl Wig
Publisert:

Denne boligblokken, beliggende i Stavangergata 46, illustrerer det som er i ferd med å skje i det tidligere så hete Oslo-markedet:

Blokken inneholder en drøss av ettromsleiligheter som er nær identiske; nesten samtlige er bare mellom 15 og 19 kvadratmeter store.

Hyppige og sammenlignbare salg i gården viser en oppsiktsvekkende utvikling de siste månedene:

– I januar gikk de små leilighetene for 2,3 til 2,4 millioner kroner. Nå selger vi dem for rundt 1,9 millioner. Det er det markedet er villig til å gi nå, sier Helge Landro, daglig leder ved Sagene-kontoret til DNB Eiendom til E24.

«Vår-rabatten» på inntil en halv million skyldes mindre rift om boligene ute for salg, og roligere visninger – en trend som ifølge bransjen nå brer om seg i Oslo-markedet som helhet.

MERKER PRISFALL: Helge Landro, daglig leder ved DNB Eiendom Sagene.

Foto:

Én på visning

– Vi merker at det er mye stillere nå. De hysteriske budrundene er bak oss, proklamerer Landro, og skisserer:

– I går holdt vi visning på en annen bolig. Den fikk én besøkende.

– Hva skjer med den boligen nå?

– Vi må avklare med selger, men jeg regner jo med at det må settes opp ny visning.

Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer har helt siden mars fått tilbakemeldinger om færre folk på Oslo-visninger.

– For noen objekter har man så få besøkende at boligene trenger flere visningsrunder før de blir solgt, sier Dreyer til E24.

Les også

Sjeføkonom: – Alvorlig korreksjon får du først når folk er nødt til å selge huset

– Det er heldigvis over. Takk og pris

I Privatmegleren kan meglerne i Oslo nå trenge både to og tre visningsrunder før salget er i boks, opplyser direktør Grethe Meier.

Og det synes hun er helt greit.

– Jeg vil kalle det siste året en unntakstilstand, og det er heldigvis over nå. Takk og pris, sier hun til E24.

– Men da blir det også viktig for oss meglere å jobbe mer med hvert salg, og berolige selgerne om at det ikke er noen krise, sier hun og utdyper:

– Når man gjennomgår slike trendskifter som vi ser nå, er det alltid en utfordring å justere selgeres forventninger. Før trodde man jo nærmest at det var noe alvorlig galt om en Oslo-bolig ikke ble solgt med en gang, sier hun.

NYE TIDER: – Jeg tror vi vil få enkeltmåneder fremover hvor prisene faller også i Oslo, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer – og presiserer at det også er helt normalt for et boligmarked i balanse.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

16 kvadrat for 2,8 mill.

Førstegangskjøpere i Oslo har lenge hatt en frustrerende oppgave foran seg. For single har det vært spesielt tøft. Små krypinn har opplevd ekstra bratt prisvekst i byen hvor snittboligen ble 23 prosent dyrere i løpet av fjoråret.

Meglernes forklaring har vært todelt:

 • Små objekter er allerede kraftig mangelvare i Oslo, blant annet grunnet leilighetsnormen.
 • Og prisgaloppen har gjort at flere kjøpere har blitt presset nedover stigen til de mindre objektene, som dermed får en ekstra pris-boost.

Slik fører til at en leilighet på 16 kvadratmeter kan koste 2,8 millioner kroner.

Men fortvil ikke:

– De fineste objektene som har absolutt alle fasiliteter – garasje, heis balkong, fin beliggenhet – disse har fortsatt mange besøkende. De andre kommer det lite folk på. Og det virker som særlig disse minste leilighetene nå får en avkjøling, sier Landro i DNB Eiendom og viser til salgsutviklingen i Stavangergata.

LIKER UTVIKLINGEN: – Nå er det mulig å gjøre både gode kjøp og gode salg, sier Privatmegleren-sjef Grethe Meier. Hun er lettet over et Oslo-markedet har ridd av seg det hun kaller en «unntakstilstand».

Foto: Presse

– Det et er sunt, mener meglersjefen.

Meglertopp venter måneder med prisfall

– Tiden da boligprisveksten i Oslo var mye sterkere enn i resten av landet, tror jeg er forbi, sier Dreyer i Eiendom Norge.

– Det er ikke dramatisk, men det vil kanskje oppleves sånn når markedet har vært så sterkt som det har vært.

Selv om den ferskeste boligfasiten viser Oslo-prisvekst på 0,6 prosent i april, bemerker Dreyer at det finnes en viktig indikator på prisbrems: Sprikene mellom prisantydninger og salgspris har nå blitt enda lavere, viser statistikken.

– I Oslo er dette avviket nå lavere enn i Bergen. Det betyr at boligene i snitt selges mye nærmere prisantydning. Dermed er det også flere boliger som går under prisantydning, forklarer Dreyer.

– Jeg tror vi vil få enkeltmåneder fremover hvor prisene faller også i Oslo. Det vil bli en helt annen utvikling fremover enn de siste årene, spår meglertoppen.

Privatmegleren-sjefen gleder seg over at markedet er i bedre balanse.

– Nå er det mulig å gjøre både gode kjøp og gode salg, sier hun.

– Men spesielt gode kjøp.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Bolig
 3. Oslo

Flere artikler

 1. Ga 110.000 per kvadrat for dette

 2. Se, en Oslo-bolig som gikk hundretusener over prisantydning

 3. Bolig-eksplosjon i Oslo – 1.021 visninger søndag: – Én av årets største

 4. Annonsørinnhold

 5. Meglere melder om positivt skifte: – Folk tenker at bunnen er nådd

 6. Prissjokk for knøttsmå leiligheter