Siste frist for å måle boligen

Har du ennå ikke levert opplysninger om boligen din til Skatteetaten, bør du gjøre det nå. Tirsdag 1. februar er fristen for å få opplysningene med i selvangivelsen.

Du må melde inn boligstørrelsen din før 1. februar for å få den med i selvangivelen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert:

I fjor høst var det mange som lå på knærne med målebåndet parat for å sjekke hvor stor bolig de eier. Opplysningene skal brukes til å beregne ny ligningsverdi på alle landets boliger.

Les alt om boligskatten her

Myndighetenes krav om at alle skulle sende inn opplysninger om boligstørrelse har skapt usedvanlig mye frustrasjon blant boligeiere.

Les mer om dette her.

LES OGSÅ:

Måleforvirring i Skatteetaten

200.000 leverte ikke innen fristen

Den første fristen for levering var satt til 15. oktober. Da hadde om lag 88 prosent levert opplysninger om byggeår, areal og boligtype til Skatteetaten. Det vil si at rundt 200.000 boligeiere fortsatt ikke har levert opplysningene.
Om du ikke leverte opplysningene i høst, bør du gjøre det nå innen 1. februar. Da får du likevel oppført tallene i selvangivelsen.

Send inn før 1. februar

Du kan levere opplysningene via tilsendt skjema, eller gå inn på

www.skatteetaten.no

og fylle ut skjema der.
Om du fortsatt ikke leverer, må du selv sørge for å føre inn rett beløp i selvangivelsen.

Den aller siste fristen

for å levere opplysningene er 30. april, når du skal levere selvangivelsen. Hvis ikke blir ligningsverdien fastsatt av Skatteetaten ved skjønn.

Kun for de som betaler formueskatt

Husk at likningsverdien kun har betydning for deg som betaler formueskatt. For eksempel slipper mange unge å betale formuesskatt fordi de har mye gjeld.
Formueskatten er 1,1 prosent av nettoformuen din 31.desember med et bunnfradrag på 700.000 kroner for enslige, og 1,4 millioner kroner for ektepar.

Pass på at ligningsverdien ikke er for høy

Når du får den forhåndsutfylte selvangivelsen i mars, bør du sjekke at ligningsverdien stemmer.
De nye reglene sier at ligningsverdien på vanlige boliger (den du bor i selv) normalt skal være 25 prosent av boligverdien i 2010, men ikke over 30 prosent.
Boligverdien er ikke nødvendigvis det din bolig faktisk er verdt - altså markedsverdien - men en verdi skatteetaten beregner blant annet på bakgrunn av dine innraporterte tall.

Les også

:

Spår klagestorm med ny boligbeskatning

Bør klage

Dersom boligens ligningsverdi overstiger 30 prosent av dokumentert markedsverdi, har du krav på å få ligningsverdien nedsatt.
Send en klage med skriftlig dokumentasjon til Skatteetaten.

Publisert:

Her kan du lese mer om