Må hjelpe barna inn i boligmarkedet

3 av 10 foreldre føler seg presset til å hjelpe sine barn som skal kjøpe bolig, viser en fersk undersøkelse fra Fokus Bank.

HJELPE? Mange foreldre føler seg tvunget il å hjelpe sine barn ut av redet. Illustrasjonsfoto. colourbox.com
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Undersøkelsen ble foretatt i månedsskiftet januar/februar, og er utført av Ipsos MMI (tidligere Synovate) på vegne av Fokus Bank, og er landsdekkende.

Resultatene viser at 31 prosent av de spurte føler et press om å hjelpe sine barn inn i boligmarkedet.

Samtidig oppgir 43 prosent av de spurte at de allerede har hjulpet sine barn økonomisk, mens 33 prosent vurderer å gjøre det.

LES OGSÅ:

Frykter ghetto-tilstander i storbyene

Slik svarer foreldrene om økonomisk bolighjelp til barna:

SPØRSMÅL: Mange unge opplever at det de siste årene har blitt vanskeligere for førstegangskjøpere å finansiere kjøp av bolig. Derfor har det blitt mer aktuelt for noen foreldre å hjelpe sine barn med slik finansiering. Har dere gitt slik hjelp, vurderer dere å gi slik hjelp, mener dere at finansiell hjelp til kjøp av bolig ikke er foreldres ansvar eller er ikke dette en aktuell problemstilling? I hvilken grad har du følt noen form for press til å gi slik finansiell hjelp til barnas kjøp av bolig? Kilde: Fokus Bank/Ipsos MMI

De fleste får hjelp

Ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus Bank. Foto: Fokus Bank

- Vi ser at flesteparten av våre kunder får hjelp av foreldrene når de skal inn i boligmarkedet, sier ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus Bank.
De nye retningslinjene om 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig gjør det vanskeligere for førstegangsetablerende å komme inn på markedet på egen hånd.
Men de som fikk hjelp av foreldrene ved tidligere krav om 10 prosent egenkapital får det i dag også, ifølge Fokus Bank.
Banken har heller ikke merket økt press på foreldrene, etter at de nye kravene om forsvarlig egenkapital fra Finanstilsynet trådde i kraft ved nyttår.
- For at foreldre ikke skal føle et press, er det viktig å involvere og bevisstgjører de unge på et tidlig tidspunkt for skape sunne økonomiske vaner, sier Setsaas.
Hun utdyper at barn må forstå at sparing er et «must» om man skal inn det lukrative boligmarkedet.

LES OGSÅ:

- Får ikke lov til å gi unge lån

Frykter klasseskiller

- Større krav til egenkapital gjør at vi etter hvert kan få et mer tydelig klasseskille mellom de foreldrene som kan hjelpe barna, og de som ikke kan. Et lavt tilbud av boliger er i tillegg med å øke boligprisene, sier Maria Setsaas.
Hun utdyper at skal foreldre unngå presset, er det viktig å involvere og bevisstgjøre de unge på et tidlig tidspunkt for skape sunne økonomiske vaner.

Barna trenger åpenbart hjelp

Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB. Foto: DNB

En undersøkelse gjennomført av den gang Synovate for DNB høsten 2011, viser at 4 av 10 får bolighjelp fra foreldrene.
- Det er åpenbart at barna trenger hjelp av foreldrene når de skal inn i boligmarkedet. Hvor mange av de som føler seg presset til å hjelpe barna er vanskelig å si ut fra tallmaterialet vårt, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

Best rente

Har du, eller klarer du å skaffe, 15 prosent egenkapital, får du lån til svært gunstige betingelser.
Bankene tilbyr en bedre rente til sine yngste lånekunder og kaller lånene for blant annet «førstehjemslån», «boliglån for ungdom», «boliglån ung».

Les mer:

Unge får bedre lånerente

SLIK KAN DU HJLEPE BARNA INN I BOLIGMARKEDET

Dette er Dine Pengers tips:

Forskudd på arv

Barn kan få inntil 470.000 kroner i forskudd på arv fra hver forelder eller besteforelder - uten å betale arveavgift til staten.
To foreldre og fire besteforeldre kan dermed tilsammen gi hele 2,8 millioner i forskudd på arv til et barn/barnebarn før det blir snakk om arveavgift.

Avgiftsfrie gaver

Foreldre kan gi halvparten av grunnbeløpet i folketrygden (G) som årlig gave til sine barn, uten at dette utløser arveavgift eller skatt.
En halv G er nå på 39.608 kroner. Du kan altså motta over 79.000 kroner fra dine foreldre hvert år, uten avgift eller skatt. Dette beløpet kan brukes til hva som helst, også sparing og egenkapital.

Foreldrelån

Er det ikke penger å arve eller motta i gave, kan barn låne penger av foreldrene til deres første bolig.
Man skal da legge normrenten for rimelige lån hos arbeidsgiver, 2,75 prosent, til grunn for å unngå arveavgift.
Betales det ikke rente av lånebeløpet, må denne fordelen trekkes fra gavebeløpet på en halv G (grunnbeløpet i Folketrygden) som barnet kan få fra hver forelder (se over).

Kausjon

Foreldre kan kausjonere for barnas boliglån, med sikkerhet i egen bolig, men misligholdes lånet, stilles foreldrene til ansvar. Derfor bør kausjonen begrenses til et kronebeløp.
For å sikre beløpet det kausjoneres for, bør låntager forsikre seg mot død og uførhet.

Dine Penger mener at dette ikke er det beste alternativet, for arbeidsledighet og sykdom kan utløse betalingsproblemer.

Om Fokus Bank-undersøkelsen:

479 personer er intervjuet over telefon. Undersøkelsen ble foretatt i månedsskiftet januar/februar, og er utført av Ipsos MMI (tidligere Synovate) på vegne av Fokus Bank, og er landsdekkende.

Trenger du tips om arveoppgjøret fra A til Å?

- Se Den Store Arveboken fra Dine Penger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Privatøkonomi

Flere artikler

  1. Slik kommer du inn i boligmarkedet

  2. Må få penger hjemmefra: 1 av 4 trenger hjelp til boligkjøpet

  3. - Får ikke lov til å gi unge lån

  4. Sjefsøkonom med støtte til unge som ber om foreldrehjelp: – Unge kan spare til bolig i 10 år uten å få nok

  5. Foreldre angrer på bolighjelp til barna