Ti enkle strømsparetips i kulda

Når kvikksølvet kryper nedover gradestokken, stiger strømprisen. Du trenger ikke frykte kjemperegning denne vinteren, men uansett er det penger i å spare på strømmen.

Bytt leverandør! Strømmen er nå på sitt antatt dyreste i år, og det er smart å sjekke at man har riktig strømleverandør. Det å bytte tar noen minutter.

Foto: Martin Kierstein
 • Sven Arne Buggeland
 • Beregninger: Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Mange steder i Norge er det meldt kaldt vær også denne uken. Kraftprodusentene er godt rustet til å møte kulde og tørt vær, fordi det foreløpig er mye vann i magasinene.

At kraftprisene faller i Europa, demper også prisene i Norge.

– Vi nyter godt av at vi var belemret med en våt sommer og høst. Du har fortsatt ingen grunn til å grue deg til strømregningen i vinter, sier redaktør Mona Adolfsen i Europower.

81,05 øre/kWh. Markedsaktørene legger til grunn kaldt vær i flere uker. På den europeiske energibørsen er fremtidsprisen for strøm i februar økt til hele 34,5 øre/kWh.

Sjefanalytiker i Nena Sigbjørn Seland er mer forsiktig:

- Min analyse er at strømmarkedet overreagerer. Jeg anslår at gjennomsnittlig spotpris for februar ender på 31-32 øre per kWh, sier strømeksperten i Nena.

Når moms og kraftleverandørenes påslag legges til, betyr det i så fall at husholdninger med spotpriskontrakter i Sør-Norge kan forvente å betale 39,70 øre/kWh i februar.

I tillegg kommer nettleie inkludert forbruksavgift og avgift til Energifondet. Nettleien du betaler for å få strømmen frem til huset ditt, varierer med hvilken netteier du har.

De som har Hafslund Nett, betaler for tiden 41,35 øre/kWh ved årlig forbruk på 20.000 kWh. De kan vente at strøm pluss nettleie i februar ender på 81,05 øre/kWh.

Strømprisene i Midt- og Nord-Norge forventes å bli høyere enn i Sør-Norge også i januar og februar. Samtidig bidrar lavere avgifter til å holde den totale prisen nede i nord.

Noe høyere enn i fjor. Redaktør Adolfsen i Europower sier at strømprisene i første kvartal ligger an til å bli noe høyere enn samme periode i fjor, men langt under sjokkvinteren 2011.

– Hva kan drive strømprisen høyt over prognosene?

– Et sammenfall av sprengkulde, kollaps i svensk kjernekraft og store problemer i overføringskapasiteten mellom Norge og utlandet, sier Adolfsen.

Strømprisen de siste årene

Grafen under viser strømprisene de siste årene, og viser at vi nå ikke kommer opp i prisene som var et par år tilbake. Men prisen er uansett mye høyere enn i sommer.

Strømprisene de siste årene: Grafen viser variasjonen i strømprisene de siste årene. De to høyeste toppene er januar 2010 og 2011. Helt til høyre vises antatt nivå i februar i år, som blir litt under januar i fjor. Prisene er inkl mva (2 øre/kWh) i perioden. Spotprisen gjelder Sørøst-Norge (NO1). Nettleie er ikke lagt til.

Bytt leverandør: Det er gode penger i å bytte leverandør, for å ha den billigste avtalen: Les:Dette er billigste strømleverandører nå

10 råd om hvordan du enkelt sparer strøm

Her er 10 enkle, men lønnsomme tiltak for å få ned strømregningen i kuldeperioden.

 • Luft kort og effektivt i stedet for å la vinduet stå på gløtt. Da unngår du nedkjøling av gulv, tak og vegger.
 • Monter sparedusj. Det halverer normalt varmtvannsforbruket til dusjing.
 • Reduser temperaturen i varmtvannsberederen til ca. 65 °C. Skru av platen som vanligvis sitter nede foran på berederen, og reguler temperaturen.
 • Bruk lavenergipærer ute, i kalde rom og på vanskelig tilgjengelige steder.
 • Montér termostat for styring av romoppvarmingen og tidsur for nattsenking av temperaturen.
 • Slå av lys og varme i rom som ikke er i bruk.
 • Hold innetemperaturen på 19-22 grader. For hver grad du senker temperaturen, sparer du ca. 5 prosent av kostnadene til oppvarming.
 • Kle på deg inne! Med tykk genser og ullsokker tåler du lavere innetemperatur uten at det går ut over komforten.
 • Monter tetningslister rundt trekkfulle vinduer og dører.
 • Bruk tidsur når du bruker motorvarmer. Den trenger ikke stå på mer enn maks to timer.

Kilde: Enova

Følg Dine Penger på Facebook!

Finn beste varmepumpe!

Sparer strøm: Varmepumpe er en god måte å minske strømforbruket. Stor test av de beste varmepumpene for din bolig finner du her.

Foto: Taral Jansen
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Strømprisene stiger og kaldere vær gir høyere strømutgifter: Dette er billigste strømleverandører nå

 2. Nyter du sola? Her er noe som kan kjøle deg ned: Godværet kan gi hete strømpriser i vinter

 3. Her finner du de billigste strømleverandørene: Ti råd for billigere strøm

 4. Annonsørinnhold

 5. Kraftig nedgang i strømprisen

 6. Stadig flere går i denne strømfella