Ta med to kort på ferie

Noe av det viktigste vi har med i bagasjen på ferie er betalingskort. Ha helst med deg to kort. Det ene bør være et kredittkort.

Har du med både debet- og kredittkort på tur, har du en mer økonomisk sikker ferie i vente. Foto: Sjur Jansen/Dine Penger
Publisert:

Sommeren er også høytid for kortsvindel. Dine Penger har lenge rådet sine lesere til å alltid ha med to kort når man drar på ferie.
Hvis du må betale depositum på hotellet eller når du leier bil, og betaler depositumet med et debetkort, bindes pengene opp.
Dette slipper du hvis du betaler med kredittkort.

Forskjellige kort

Et

debetkort

er knyttet til bankkontoen din. Kortet fungerer så lenge det er penger på bankkontoen. Det vanligste debetkortet er VISA.

Kredittkort

: Betyr at du handler på kreditt og får regning i posten noen uker senere. Om du ikke betaler innen forfall, er renten høy. Vanligste kredittkort er Mastercard, Eurocard, VISA, Diners og American Express.

LES OGSÅ:

Denne kortsperren må du fjerne

Bedre oversikt

Betaler du med kredittkort er det lettere å få tilbake pengene hvis du blir utsatt for kortsvindel.
Når du får regningen etter ferien, kan du sjekke alle transaksjonene. Har noe prøvd å svindle deg, kan du nekte å betale kravet.

LES OGSÅ:

Nordmenn kortsvindlet for 200 millioner

Pengebruk i ferien

Informasjonssjef i Nets Norge, Sigbjørn Larsen. Foto: Nets Norge

- I gjennomsnitt vil norske husstander bruke 20.000 kroner på sommerferien. Nordlendinger bruker mest penger i sommerferien, sier informasjonssjef Sigbjørn Larsen i Nets.
Husstandene i våre tre nordligste fylker vil bruke 22.316 kroner på ferien i gjennomsnitt, mot Oslo-borgere som inntar andreplassen med sine 21.265 kroner i gjennomsnitt. Østlendinger bosatt utenfor Oslo bruker minst, med sine 17.966 kroner i gjennomsnitt.
Dette fremkommer i reiselivsundersøkelsen som Synnovate har utført for Nets. 1.001 nordmenn deltok i undersøkelsen.

Regionale forskjeller på kredittkort-bruk

Nets reiseundersøkelse viser også at østlendingene er de hyppigste brukerne av kredittkort, 21 prosent av østlendingene vil betale eller har allerede betalt sin sommerferie med kredittkort.
Trøndere og folk fra Møre og Romsdal er de som bruker kredittkortet minst, her er det kun seks prosent som benytter kredittkortet til betaling.

LES OGSÅ:

Dette kan du ikke sende i flybagasjen

Inntektsnivå spiller også inn

- Det er de med inntekt over 800.000 kroner som er minst skeptiske til å bruke kredittkortet. 23 prosent av de som er i denne gruppen, betaler ferien med kredittkortet, sier Larsen.
For de som tjener under 400.000 kroner, velger kun 8 prosent kredittkortet for å betale ferien. Det betyr at hele 92 prosent betaler ferien med et debetkort eller kontant.

LES OGSÅ:

Slik bruker du kortet ditt sikkert i sommer

Drar kortet 198 ganger årlig

Et gjennomsnittlig norsk Visa-kort brukes 198 ganger i året og trekkes årlig for over 60.000 kroner. Totalt ble det foretatt 1,1 milliarder transaksjoner med Visa-kort i Norge for et samlet beløp på 422 milliarder kroner.
Da er kjøps- eller uttakstransaksjoner i butikk eller på nett tatt med, men minibankuttak ekskludert.
Tallene inkluderer også kjøp gjort via BankAxept-systemet på kombinerte Visa/BankAxept-kort. Dette er den vanligste typen bankkort i Norge, såkalt debetkort, som er knyttet opp til brukskontoen din.

LES OGSÅ:

Ikke betal med norske kroner i utlandet

Slik tar du bedre vare på kortene

- Unngå å legge kortet på elektriske apparater som TV, radio eller høyttalere.
- Oppbevar kortet adskilt fra mobiltelefonen.
- Ikke utsett kortet for sterkt solskinn i lengre tid.
- Ikke bruk kortet til andre gjøremål.
- Oppbevar alltid kortet i en lommebok, kortholder eller egen kortlomme.
Ved å følge disse enkle rådene øker du levetiden til kortet betraktelig.

Kilde: BankAxept

PS!

Mister du kortet ditt i sommer, ta umiddelbart kontakt med kortselskapets sperretjeneste, den er døgnåpen.

Få flere gode råd og tips om din privatøkonomi fra Dine Penger

- trykk her for et godt tilbud på abonnement

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om