Du kan bli nektet erstatning: Dette bør du ikke sende i flybagasjen

Dyre verdigjenstander og elektronikk bør ikke sendes i innsjekket flybagasje. Likevel tar mange sjansen. Det kan bli dyrt. For blir det stjålet eller knust, får du ikke dekket tapet.

FINN FEM FEIL: Denne kofferten er pakket med mye du ikke bør sende i innsjekket bagasje på flyet. Reiseforsikringen omfatter ikke skader på eller tyveri av elektronikk, kamera, penger, vin blant annet.
 • Anne Lise Stranden
Publisert:

Kan ikke regelverket. – Mange har ikke tenkt tanken på risikoen en gang, mens andre tar sjansen på at det går bra å pakke ned elektronikk, verdigjenstander og flytende godsaker i bagasjen. Da tar de ofte risikoen på egen kappe, sier skadesjef Carl Fredrik Hirsch hos Gouda Reiseforsikring til Dine Penger.
Ser du lyst på livet og pakker kofferten akkurat som du lyster, kan du snyte deg selv for tusenlapper i et eventuelt fremtidig forsikringsoppgjør.

Hver sommer får tusenvis av turister verdifulle gjenstander knust ved at uforsiktige stuere lemper kofferter litt vel uvørent. Andre oppdager ved hjemkomst at verdigjenstander som smykker, klokker og kameraer er fjernet fra bagasjen, mens resten av feriegarderoben er i god behold.

– Det er mange som ikke er klar over at dette ikke dekkes, sier informasjonssjef Christian Haraldsen hos Gjensidige.

Les også:Ving måtte betale 7500 kroner i avslag
To ipader forsvant. – En nordmann som kom fra USA og som hadde pakket ned to nye iPad-er i kofferten, oppdaget sjokkert at begge var borte da han åpnet kofferten. Han ble overrasket da han ikke fikk erstatning til tross for at han hadde dem i originalemballasjen, sier Hirsch til Dine Penger.
Hver uke foretar Gouda skadeoppgjør der kunder krever erstatning for tap av enkeltgjenstander som enten har forsvunnet fra bagasjen eller blitt knust under transport. Mange blir overrasket når de får avslag.

Men alle reiseforsikringsselskaper har tatt inn i vilkårene sine at de ikke dekker visse gjenstander dersom de er sendt med flybagasjen.
Pass på spriten! – Mange tror at det er som å legge gjenstandene i Norges Bank å sende verdisakene i innsjekket bagasje, bekrefter direktør Harald Hollerud Europeiske reiseforsikring til Dine Penger.

Harald Hollerud, Europeiske reiseforsikring.

– Flere sjekker inn taxfree-flasker i bagasjen, og noen er uheldig og får flaskene knust. Dette problemet har økt de siste årene, i takt med restriksjonene mot å ta med mer enn 100 ml væske i håndbagasjen, tilføyer han.
De fleste forstår likevel godt avslaget når de får forklaringen. Skjøre gjenstander bør puttes i håndbagasjen for å unngå at de knuses under røff lasting. Risikoen er også stor for at det går hull på glassemballasje og at flytende godsaker griser til klær.
– Har du først fått avslag fordi du har pakket knuselige flasker med flytende stoff, får du også avslag på følgeskader, altså skade dette påfører annen bagasje, sier Hirsch.
Stjeles. Men hva med verdigjenstander som forsvinner ut av bagasjen mens resten er intakt, det tyder på at flyplasspersonalet stjeler det?
– Om det er flyplassansatte eller vektere som er innleid som forsårsaker at verdisaker forsvinner, vet vi ikke. Men hvis bagasjen gjennomlyses i sikkerhetskontrollen, kan de se hva som er inni. På noen flyplassen som for eksempel i USA er det heller ikke tillatt å låse bagasjen, nettopp for at sikkerhetsvaktene skal kunne åpne mistenkelige bagasje, forteller Hirsch.
– Det er trist at vi ikke alltid kan imøtekomme erstatningskrav når kunden mister verdifulle gjenstander. Men det er ikke verre enn å bruke vanlig sunn fornuft når man pakker, føyer han til.

Dette bør i håndbagasjen

 • Skjøre gjenstander
 • Dyre smykker
 • Penger
 • Armbåndsur
 • Briller
 • Dyre solbriller
 • Foto-,video- og datautstyr
 • Optisk utstyr, annen elektronikk
 • Mobiltelefon
 • Edelt metall
 • Edelstener
 • Verdipapirer
 • Flasker med flytende innhold
 • Bedervelige matvarer
 • Reseptbelagte legemidler


Sikkerhetsforskrift. – En av årsakene til at dette ikke dekkes, er at flyselskapene ikke dekker dette overfor oss, slik at vi ikke kan kreve regress av dem, forteller Hirsch. Derfor har selskapene tatt inn krav om hva du ikke bør pakke i innsjekket bagasje, som en såkalt sikkerhetsforskrift i vilkårene, som kundene må følge for å få fullt oppgjør.
Og bryter du sikkerhetsforskriftene, gir det selskapet rett til å avkorte erstatningsutbetalingen.

Les på DP+:Slik klager du på fiaskoferie
Du kan være heldig. Det er noen unntak fra de klare sikkerhetsforskriftene, slik at du likevel kan få dekket tapet.

– Er det spesielle grunner for at kunden likevel har pakket ned noe som står på unntakslisten, hender det at vi likevel erstatter gjenstanden, sier informasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige.

– Dersom du ikke hadde noe alternativ, så får du likevel gjenstanden dekket. Som eksempel var det en periode forbudt å ta med laptop inn på flyet. I slike tilfeller erstatter vi tap fra koffert, sier skadesjef Carl Fredrik Hirsch hos Gouda.

Dette bekreftes av Gjensidige. – Er det spesielle grunner for at kunden likevel har pakket ned noe som står på unntakslisten, hender det at vi likevel erstatter gjenstanden, sier informasjonssjef Christian Haraldsen.
Godt emballert. Det samme gjelder hvis du ikke har klart å motstå fristelsen til å ta med olivenolje og balsamicoeddik hjem som souvenir fra Italia.

– Er den godt emballert, og det likevel skjedde et uhell, kan vi erstatte dette, sier han.

Les også:Rekordmange blir syke og skadet i ferien

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. «Feil» pakking gir erstatnings-nekt: Tingene du ikke bør sjekke inn på flyet

 2. Frastjålet diamanter til 60.000 kroner på ferieøy - fikk ikke erstatning

 3. Sjekk om du har pakket for dyrt: Så mye kan flybagasjen din koste

 4. Rekordmange studerer utenlands: Studenter lever farlig i utlandet

 5. Mange nordmenn får ingen hjelp av reiseforsikringen: Ferie-trøbbelet flest nektes erstatning for