Eiendomsmeglere vil ha slutt på lukkede bud

Et uvanlig boligkupp-triks gir meglere hodepine. Lukkede bud kan føre til at potensielle boligkjøpere kan føle seg lurt, mener de. Forbrukerrådet er også kritiske.

Eiendomsmeglerbransjen er kritiske til lukkede bud.
Publisert:

Den relativt ukjente og sjeldne praksisen med hemmelige bud har vært stein i skoen til meglerbransjen i lengre tid.

– Vi er kritiske til lukkede bud fordi det skaper en usikkerhet for selgeren, og øvrige interessenter kan føle seg lurt, sier administrerende direktør i Nordvik, Martin Kiligitto.

Hvem som helst kan melde seg inn i en budrunde med et lukket bud. Det lukkede budet blir da lagt inn som et forbehold. Det er opp til selger om den vil godkjenne eller ikke. De andre budgiverne får nemlig ikke beskjed om det hemmelige budet, og vet dermed ikke at de kan tape boligen til en pris de var villige til å by over.

Martin Kiligitto er administrerende direktør i Nordvik.

Tidligere denne måneden kunne E24 fortelle om Marius Borthen som vil saksøke DNB Eiendom etter at han deltok i en budrunde der en leilighet gikk til en hemmelig budguver etter at Borthen først hadde fått skriftlig bekreftelse på at han hadde fått tilslaget.

– Det vi ser at lukkede bud skjer i stadig større grad. Og de skjer ikke kun med de aller dyreste boligene, men kommer også i budrunder for de helt vanlige boligene, forteller Kiligitto.

Lukkede bud er ikke det samme som å kuppe en bolig før visningen. Et lukket bud skjer i en allerede pågående budrunde.

– Bør ikke lenger være lov

I en uformell ringerunde til sine meglere, forteller Kiligitto at alle gir samme beskjed:

– De er alle kritiske til lukkede bud. Nettopp fordi man aldri kan vite om selger har fått den riktige prisen for boligen.

Administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Wittenberg Meier, er enig. Selv forteller hun at mange boligkjøpere ikke er kjente med trikset, og kan føle seg lurte.

– Dette bør ikke lenger være lov, sier Meier.

Hun legger også til hvordan selger kan oppleve et lukket bud.

– Det setter dem i en skviset posisjon. Du vet jo ikke om det er noen som er villig til å by høyere enn det hemmelige budet.

Grethe Wittenberg Meier, Privatmegleren

Fraråder å akseptere et lukket bud

Ingen kan gi et klart svar på hvorfor en selger vil være villig til å akseptere et lukket bud, men meglerne tror at en forklaring kan være usikkerhet. Det kan også være boliger som har vært ute til salgs lenge.

– Det finnes ikke noe fasit på hvorfor selgere vil gå med på et slikt salg. Men vi råder alle selgerne til ikke å akseptere et lukket bud, sier Kiligitto.

Meglere er ikke ukjente med kritikk mot sin egen bransje. Kiligitto mener at bransjen har blitt bedre på ikke å legge ut lokkepriser som fører til ville budrunder. Han understreker at han mener åpne budrunder er det beste for alle parter.

Les også

Vil saksøke DNB Eiendom etter meglertabbe i budrunde

Lovlig, men uvanlig praksis

Årlig kommer det inn tusenvis av bud på tusenvis av boliger. Derfor mener bransjen at det er vanskelig å føre statistikk med hvor mange lukkede bud som kommer inn.

Ifølge meglerne ønsker kjøperen å kuppe boligen i en vanlig budrunde, eller så ønsker kjøperen å være anonym. De vil gjerne at det skjer en endring.

– De som benytter seg av muligheten med lukkede bud er kanskje kjøpere som har den innsikten, og den taktikken at de skal kuppe en bolig. Det er gjennomtenkt, sier Kiligitto.

Men et presset boligmarked i storbyene, kan føre til at noen kan ty til ukjente triks.

– Det som er vanskelig er situasjonen i etterkant, hvor en megler kan få opplyst om at en interessent var villig til å by langt over.

Forbrukerrådet er heller ikke store tilhengere av lukkede bud.

– Vi er også kritiske til lukkede bud. Imidlertid opplever vi ikke dette som en særlig utbredt praksis, skriver Forbrukerrådets fagdirektør for bolig, Olav Kasland, i en SMS til E24.

Les også

Forbrukerrådet støtter omstridt boligforslag: – En håndsrekning til unge boligkjøpere

Regjeringen ser på eiendomsmeglingsloven

Dagens lov er over ti år gammel, og 11. oktober i år ble utvalget som skal se på loven oppnevnt av finansministeren.

Meglerne håper at utvalget skal se ekstra nøye på lukkede bud.

– Vi i bransjen misliker dette såpass mye, at jeg håper utvalget vil se på denne praksisen, sier Meier fra Privatmegleren.

Utvalget skal ledes av BI-professor Espen R. Moen, som blant annet også skal se på krav til utdanning og ny teknologi som skal se på bransjen.

Publisert:
Gå til e24.no