Cecilie (23) om renteøkning: – Jeg er veldig nøye med pengene mine, og bruker ikke noe på unødige ting

Unge boligkjøpere i Tromsø kaller renteøkning for «uheldig, vanskelig og dyrt».

JOBBER: Cecilie Holm (23) har kjøpt seg bolig i Tromsø. Hun forteller at hun er forsiktig med å bruke penger, og jobber så mye hun kan for å være sikker på at hun kan takle rentehevingene.
Publisert: Publisert:

– Det føles godt å eie sin egen bolig. Det er veldig stas. Å leie er å kaste penger ut av vinduet, sier Cecilie Holm (23), som er glad hun fikk kjøpt bolig før rentene gikk opp.

Torsdag hevet Norges Bank styringsrenten med et halvt prosentpoeng til 2,25 prosent, den høyeste på 10 år. Banken har varslet ytterligere hevinger i år og neste år.

– Renteøkningen gjør det vanskeligere for mange unge å komme seg inn på eiendomsmarkedet, sier Holm.

Les også

Sjeføkonom om renteøkningene: – Det blir en ny hverdag for veldig mange

– Nøye med pengene mine

For tre uker siden kjøpte hun sin første bolig, en blokkleilighet på 34 kvadratmeter til tre millioner kroner, rett ved Tromsøbrua.

– Det er dyrt. Det er ikke mye du får for tre millioner kroner, sier Holm.

Bankenes boligrente vil trolig øke fra dagens nivå på rundt tre prosent til 4,5 prosent i løpet av neste år. Flere unge boligkjøpere sier til iTromsø at renteøkningen kommer til å merkes.

BOLIGKJØPER: Cecilie Holm i Tromsø studerer for å bli sykepleier og kjøpte i høst sin første bolig, med hjelp fra foreldre.

– Det er uheldig for oss. Det blir dyrere å eie bolig, sier Holm.

Hun er sykepleierstudent og har fått hjelp av faren til å kjøpe boligen.

– Jeg har tatt høyde for renteøkning. Så det vil gå bra. Jeg jobber ved siden av studiene så mye jeg klarer. Jeg er veldig nøye med pengene mine, og bruker ikke noe på unødige ting, sier Holm.

Les på E24+

Norges Bank ser mørkere på fremtiden. Men renten skal videre opp likevel.

2.500 kroner mer per måned

Unge boligkjøpere i etableringsfasen vil ofte ha lavere lønn og være mer sårbare for renteøkninger enn andre kjøpegrupper.

I Tromsø ligger snittprisen hittil i år på 3,3 millioner kroner for boliger kjøpt av unge boligkjøpere under 25 år. Det viser iTromsøs gjennomgang av boligsalg så langt i år.

En økning i boligrenten fra 3 til 4,5 prosent, øker månedlig lånekostnad med rundt 2500 kroner for et lån på tre millioner kroner.

Les også

Sjeføkonom tror Norges Bank vil nøye seg med en renteøkning til

– Renteøkning er ikke bra. Det blir dyrere å leve. Det blir mindre penger til andre ting, sier Sigve Bratbak (24) fra Tromsø.

Han har spart opp penger sammen med kjæresten og kjøpte sin første bolig for to uker siden, en leilighet til 3,9 millioner kroner.

– Det blir tøft. Men vi har ikke tatt lån opp over hodet. Vi tenkte da vi kjøpte at vi må tåle litt renteøkning, sier Bratbak, som er maskinist i Hurtigruten.

«Det er veldig dyrt»

Alle de unge boligkjøperne iTromsø snakker med, forteller at de må kutte utgifter når boligrenten øker.

– Det er dumt for meg at boligrenten øker. Det blir veldig dyrt. Jeg må prioritere annerledes, sier sykepleier Ingrid Varsi (23).

Hun kjøpte en blokkleilighet alene til 3,5 millioner kroner, og vil få flere tusen kroner i økte utgifter hver måned om boligrenten stiger fra 3 til 4,5 prosent.

Norges Bank hever rentene for å få ned forbruket slik at inflasjonen reduseres. Og de unge boligkjøperne iTromsø har snakket med, vil alle redusere eget forbruk.

– Det blir trangere økonomisk. Jeg må begynne å spare på ting, sier Alexander Fremmegård, som nylig kjøpte bolig i Tromsø og kjører lastebil for Tromsøs kommunale avfallsselskap Remix.

– Jeg synes ikke noe særlig om renteøkning. Jeg skulle ønske det ikke skjedde, men det kan jeg ikke gjøre noe med, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no