Venter prishopp: – Har hamstret litt
Butikken var utsolgt for hvetemel da Lise Jahr Lunde skulle handle i forkant av det ventede prishoppet 1. februar. Coop sier de merker økt pågang, mens Norgesgruppen forteller på sin side at alt er som normalt.
I fjor steg prisene på mat og alkoholfri drikke med 11,5 prosent, og på onsdag er det ventet at prisene øker igjen.
E24 møtte dagligvarekunde Lise Jahr Lunde mandag på Coop Obs på Jessheim i Viken fylke. Hun forteller at hun har handlet med prisjusteringen i bakhodet.
– Jeg har faktisk hamstret litt. Nå i dag skulle jeg hamstre hvetemel i store pakker, men det gikk ikke siden butikken var utsolgt for det, sier Lunde.
– Også har jeg handlet en del egg og smør. Jeg vet jo ikke hva som øker i pris, men jeg regner med at det er ganske mye, legger hun til.
Ni spørsmål og svar om prishoppet på matvarer
Lunde forteller at hun baker mye selv, og dermed har behov for disse varene. Men hvetemel var ikke å oppdrive i dagligvarebutikken. Ei heller chiafrø.
Marit fra Gudbrandsdalen plukket seg ut et glass med sylteagurk da E24 møtte henne. Hun sier hun også prøver å kjøpe matvarer før onsdagens prishopp.
– Jeg handler nok litt ekstra i forkant av prisjusteringen. Litt slikt som man vet tåler lagring. Men det blir ikke så mye, da jeg er alene i husholdningen, sier hun.
– Du prøver å kjøpe det du kan før 1. februar?
– Ja, ett og annet, svarer hun.
Strøm, gass, olje og hvete blir billigere. Likevel skal matprisene opp.
Kundevekst
Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge forteller at Coop Extra-butikkene hadde forrige uke en vekst i antall kunder på nesten 11 prosent fra året før. Omsetningen hadde økt 7,7 prosent.
– Det er først og fremst langtidsholdbare varer kundene nå plukker litt ekstra med seg av når de handler, sier Kristiansen.
– Vi tror også kundene tenker på matsvinn, og ved hamstring er det fort gjort at man kjøper mer enn man rekker å forbruke, legger han til.
Mener kundene er mer prisbevisste
Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen ser imidlertid ikke den samme trenden som hos konkurrenten.
– Heldigvis ser det ut til at de fleste har fått med seg anbefalingene fra flere hold om ikke å kjøpe mer enn man trenger, sier Søyland.
Samtidig forteller kommunikasjonssjefen at kundene generelt er blitt «mer bevisste og planlegger handlingen bedre og handler mindre på impuls».
– Så vi ser ikke bort fra at en del har lagt inn en ekstra handletur nå i slutten av januar.
Matvareprisene fra leverandørene justeres på to faste datoer i året - 1. februar og 1. juli. Da endres prisene som dagligvarebutikkene må betale leverandørene, altså de som produserer maten. Tine, Nortura og Orkla er eksempler på store leverandører i norsk dagligvare.
Prisvekststatistikk fra SSB viser at prisene på mat og drikke alltid øker i februar og juli. I fjor økte de med 4,5 prosent i februar og 7,6 prosent i juli, målt mot forrige måned.