Boligbygger tror det blir færre Oslo-boliger til salgs i 2017

– Det er noe som sier meg at en del har benyttet seg av et godt marked for å selge unna fortere, sier Selvaag bolig-direktør Baard Schumann. 

TROR UTBYGGERNE FREMSKYNDET SALGENE: Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann tror det blir færre nyboliger til salg i Oslo i 2017.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

– Jeg ser det er prosjekter som er solgt i år og som ikke har levering før 2020. Det er byggetrinn på 3,5 år og er ikke vanlig. Det er noe som sier meg at en del har benyttet seg av et godt marked for å selge unna fortere, sier administrerende direktør i Selvaag bolig, Bård Schumann, til E24.

Schumann tror utbyggerne i Oslo har fremskyndet salget av boliger for å melke prisveksten, noe som er dårlig nytt for boligkjøperne i 2017.

– Det gir en ketchupeffekt i Oslo. Man har solgt flere boliger enn vi ventet, men jeg tror dessverre det er et resultat av at man solgte prosjekter i år istedenfor neste år. Det betyr at det ikke kommer til å være ekstremt mange nye prosjekter i Oslo neste år, sier han.

– Har Selvaag fremskyndet salget av boligprosjekter?

– Vi har solgt raskere enn det vi forventet, og vi har slik sett ikke fremskyndet noe. Det kommer en del nytt neste år, men vi skulle gjerne hatt enda mer i Oslo.

Les også

Danske Bank-sjef avblåser nytt år med boligprisfest

Tror på over 30.000 boliger igangsatt

Salget av nyboligprosjekter på landsbasis er hittil i år opp 14 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Boligprodusentenes Forening.

I november lå salget 21 prosent over november i 2015, noe som er den sterkeste veksten registrert. Det lover godt for igangsettelsen av nyboliger i landet.

– Med de salgstallene vi har nå med rundt 35.000 igangsettelser i år, kan vi havne godt opp på 30.000-tallet neste år, sier admistrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, til E24.

Desember-tallene er ikke klare før januar, og årets siste måned kan gi en god pekepinn på hva man kan forvente av boligbygging i 2017.

– Normalt er det en måned som slår sterkt ut i statistikken. Hvis vi får et veldig godt salg av nye boliger i desember vil det gi et overheng og man får en god del aktivitet i 2017. Når det gjelder igangsetting, er det slik at hvis man får veldig høye tall i desember vil det normalt komme lave tall i de første månedene av 2017.

– Det som taler for at vi får et godt boligår er de gode salgstallene vi har hatt så langt i år, sier Jæger.

Jæger håper Oslo-markedet allerede i 2017 vil merke at boligbyggingen tar seg opp.

– Hvis man ikke får det til, vil det bare forsterke seg fremover. Det er en grense for hvor mye folk kan betale med normale lønninger. Da vil man få en naturlig bremsing i prisveksten som har vært i hele Oslo, sier han.

Les også

Kraftig vekst i boligbyggingen

Ber Oslo vrake leilighetsnormen

Boligutbyggerne venter spent på den politiske behandlingen av forslagene fra Boligvekstutvalget i Oslo. I 2017 skal det rødgrønne Byrådet blant annet ta stilling til leilighetsnormen.

Byrådsleder Raymond Johansen åpnet i sommer for endring av dagens norm, som tilsier at maks 35 prosent av leilighetene i boligprosjekter kan være mellom 35 og 50 kvadratmeter, mens minst 40 prosent av leilighetene må være over 80 kvadratmeter.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Hvis leilighetsnormen vrakes, vil det virke prisdempende på sikt i Oslo, tror Jæger og Schumann.

– Hvis man får bygget flere mindre leiligheter, vil man raskere få balanse i markedet, sier Jæger.

– Det blir spennende å se. Det hadde virkelig monnet hvis man hadde gjort noe med leilighetsnormen, sier Schumann.

– I Oslo er prisforskjellen mellom store og små leiligheter mellom 15.000 og 20.000 kroner per kvadratmeter. Det er ren tilbud og etterspørsel. Markedet etterspør toroms- og treromsleiligheter, og da går prisen opp, sier han.

Tviler på at boliglånsforskriften demper etterspørselen

Utbyggerne tror derimot endringene i boliglånsforskriften fra 1. januar vil gi liten effekt i nyboligsalget.

Fra og med januar må alle sekundærboligkjøpere i Oslo stille med 40 prosent egenkapital, og boligkjøpere skal ikke kunne ta opp mer enn fem ganger inntekten i lån.

Kjededirektør i Mesterhus, Tore Mjaavatn.

– Jeg er redd kampen for små leiligheter blir verre, og at det vil virke prispressende. De fleste investorer som kjøper for å leie ut har allerede et krav om 30 prosent egenkapital fra banken. Nå kommer en innstramming på noe mer, men jeg er ikke sikker på at det slår ut så kraftig som man tror, sier Schumann.

– Jeg tror det fortsatt blir et stramt marked i Oslo i 2017, sier han.

Kjededirektør Tore Mjaavatn i Mesterhus har lite av porteføljen av Oslo, men tviler på at Oslo-markedet kjølner av strengere kapitalkrav.

– Egenkapitalandelen vil ikke ha den største effekten for foreldre som investerer på vegne av barn. I de største byene er etterspørselsiden så sterk at det vil være et behov. Jeg tror yngre mennesker som ønsker seg inn i markedet vil få det enda vanskeligere med å komme seg inn. Det har ikke stor innvirkning på vår portefølje, sier han til E24.

Administrerende direktør Halvor Dahl i Nordbohus tviler også på at tiltakene får stor betydning.

– Vi er redde for at tiltakene i Oslo-gryten vil påvirke resten av landet. Vi er spente på 2017, sier han til E24.

Les også

Derfor tror storbanken at boligpris-modellen bommer

– I Rogaland rører det seg igjen

Administrerende direktør i Nordbohus, Halvor Dahl.

Nordbohus bygger lite boliger i byene, og om lag 30 prosent av prosjektene er leiligheter. Hittil i år har nyboligsalget utenfor byene vært godt, forteller han.

– Det er jevnt over bra. Det er fortetning også på små steder i landet, slik at det blir mer feltutbygging på steder man tidligere tradisjonelt hadde eneboliger, sier han.

– Vi har 4 prosent høyere salg i år, enn i 2015.

Også Mjaavatn i Mesterhus kan fortelle om et godt 2016. 50 prosent av porteføljen er eneboliger.

– Salget er litt opp fra 2015, men ikke veldig mye. Vi har en ordrereserve med våre medlemmer på 500 boliger for 2017, og det er veldig bra. Vi ser at etterspørselssiden er ganske stor, og noen steder er det problematisk med tomtetilgang.

– Vi ser også en positiv utvikling på vestkysten. I Rogaland rører det seg igjen, og Bergen har gitt et bra år for oss, sier Mjaavatn.

Les også

Ferske boligtall: Rekordsalg på Østlandet

Les også

Her har leilighetene blitt 17 prosent dyrere

Les også

– Forholdet mellom leiepriser og boligpriser har aldri vært større

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo
  2. Bolig
  3. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Slår tilbake mot sjeføkonom: Null sannsynlighet for kraftig boligprisfall

  2. Sjeføkonom om boligutbyggere: – Mange vil aldri innrømme priskutt

  3. – Vi er bekymret

  4. Nordeas sjefanalytiker: Utbyggere som klager bør senke prisene

  5. Setter ned prisen på nyboliger i Oslo