Nå er svenskekronen snart like mye verdt som den norske

Sjeføkonom med dårlig nytt til Sverige-ferierende nordmenn: Svenskekronen blir ikke billigere - ennå.

DYRERE VARER: Svenskekronen har styrket seg kraftig på bekostning av den norske kronen.
Publisert: Publisert:


Det er ikke bare Europa-ferien som har blitt svært dyr den siste tiden.

For de 11.711 nordmenn som eier fritidseiendommer i Sverige, eller som legger turen innom grensen for å fylle opp kjøleskapet, er det mer dårlige nyheter.

100 svenske kroner koster nå over 99 norske. I slutten av mars kostet 100 svenske kroner til sammenligning litt over 92 kroner (se graf lenger ned i saken).

Man må tilbake et drøyt år for å finne forrige gang svenskehandelen var like kostbar. Og det blir ikke bedre på kort sikt.

– Man kan ikke regne med en rekyl på kort sikt. De fleste må regne med at svenske og norske kroner vil være verdt omtrent like mye i sommerferien, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

Faktisk utelukker han ikke at svenskekronen kan bli enda dyrere i juli.

Kan bli dyrere Sverige-tur

Allerede tirsdag er det duket for rentebeslutning i Sverige, og Wilhelmsen venter at Riksbanken der vil annonsere at rentebunnen nå er nådd.

Det kan få finansmarkedene til å tro at Riksbanken snart vil signalisere renteløft, noe som i så fall kan styrke svenskekronen.

Les også

Snakket statspapirene til bunns tross forsøk på brannslukking

– Det kan hende at markedet tenker at dette er det første skrittet, og at det neste skrittet er å snakke om renteheving. Da skal vi ikke se bort fra at svenskekronen styrkes videre, sier Wilhelmsen, men legger til:

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management

– Men med den styrkelsen vi har hatt i det siste, tror jeg ikke svenskekronen vil gå mye mer.

Sjeføkonomen tror vi må over sommeren og inn i høsten før svenskekronen blir billigere.

Sverige har en rente på minus 0,5 prosent, og har iverksatt kjøpsprogram av statsobligasjoner i et forsøk på løfte prisveksten. Men tiden med utsikter for enda lavere renter, kan snart være omme.

Haukete vind

Den siste uken har det kommet signaler fra flere land om at rentene kan komme til å stige raskere enn ventet.

Markedet har tolket uttalelser fra personer i Den europeiske sentralbanken, deriblant sentralbanksjef Mario Draghi, om at tiden med ultralave renter og omfattende vekstpakker kan være i ferd med ta slutt.

Disse såkalte haukete uttalelsene har fått flere til å vente at svenskene, som har fulgt Den europeiske sentralbanken tett, vil gjøre det samme.

– Den som virkelig dro dette til, var Draghi. Han forbereder markedet på at sentralbanken vil justere stimulansen noe ned.

OPP, OPP, OPP: Den svenske kronen har klatret og klatret på bekostning av den norske. Grafen viser utviklingen så langt i år.

– Betydelig undervurdert

Økonomene i Nordea Markets påpeker i et analysenotat tidligere denne uken at den sterkere euroen har drevet både den norske og den svenske kronen svakere.

Men den norske kronen har svekket seg mer mot euro enn sin svenske valutakollega, noe som har bidratt til at norskekronen har blitt mindre verdt også mot den svenske.

Nå kan det være duket for at svenskehandelen fremover blir billigere, ifølge økonomene.

«Her vi står i dag mener vi imidlertid at kronen er betydelig undervurdert. En prising mer i tråd med fundamentale forhold, vil bidra til en moderat styrking mot svenskekronen», skriver Nordea-økonomene.

HÅND I HÅND: Grafen viser utviklingen i kronen mot svenskekronen og differansen på norske og svenske renter. – Utviklingen har gått hånd i hånd, sier Wilhelmsen.
Publisert: