Nordmenn går glipp av milliarder: – Bekymringsverdig

Ny undersøkelse viser at nordmenn går glipp av milliarder ved å droppe aksjefond. De aller fleste velger fortsatt sparekonto for langsiktig sparing.

Illustrasjonsfoto.
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Per november 2019 var norske husholdningers samlede bankinnskudd på drøyt 1.300 milliarder kroner.

I en tidligere versjon av denne saken stod det 1,3 milliarder kroner. Dette ble rettet 27.01.20, 13:00.

Hadde disse pengene i stedet blitt satt i aksjefond, ville sparerne vært 2.000 milliarder kroner rikere etter 20 år, viser en ny undersøkelse fra Sparebank 1.

Med andre ord taper de med langsiktig sparehorisont mye på ikke å spare i fond.

Under tre av ti svarer ifølge undersøkelsen at de sparer i fond, og usikkerhet og mangel på kunnskap er blant de vanligste grunnen til å velge bort aksjefond. Av dem som ikke sparer i fond, svarer 31 prosent at de ikke vet nok om aksjer og aksjefond.

Daglig leder Kristin Skaug i stiftelsen AksjeNorge er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen.

– Generelt er det bekymringsverdig at nordmenn ikke sparer mer fast hver måned og ikke velger sparing som kan gi høyere avkastning. Det handler ikke nødvendigvis om å bli rik raskt. Det handler vel så mye om å ikke sakke akterut, at forskjellen mellom de som sparer på konto versus de som sparer i aksjefond og aksjer ikke skal bli større, sier Skaug.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Aksjefond tar en risiko ved å investere i privatmarkedet

Hun tror mye av sparingen er kortsiktig buffer-sparing, og at en stor del av befolkningen ikke sparer mer enn én til tre månedslønner i tilfelle uforutsette utgifter eller store endringer i livssituasjonen.

– Buffer-sparing skal ikke spares i fond da man fort blir veldig sårbar for kortsiktige svingninger i aksjemarkedet, selv om aksjer over tid har vist seg å være den mest lønnsomme spareformen.

Store forskjeller i risiko-syn

Sparebank 1 har tatt utgangspunkt i en innskuddsrente på 2,5 prosent når regnestykket i undersøkelsen er gjort. For aksjemarkedet er det lagt til grunn en ventet avkastning på 5,75 prosent. Tallene er i henhold til bransjestandard, ifølge banken. Med start på 1.300 milliarder kroner, er summen på sparekonto etter 20 år 2.150 milliarder, mens den i aksjemarkedet har kommet opp i 4.000 milliarder kroner.

– Det er spesielt fra 15 til 20 år at vi ser de virkelig store utslagene. Da er avkastningen fra fondet nesten dobbelt så høy som fortjenesten fra innskuddsrenten. Det er synd at så mange går glipp av denne fordelen, sier leder for sparing Una Mathisen i Sparebank 1 i en pressemelding.

Les også

Menn eier 80 prosent av private aksjeverdier: – Skjevheten er ganske alvorlig

Undersøkelsen viser også at langt flere menn (32 prosent) enn kvinner (24 prosent) oppgir at de sparer i aksjefond. Forskjeller i synet på risiko er det også.

Av dem som sparer i aksjefond, oppgir 44 prosent av mennene mot 25 prosent av kvinnene at de sparer i aksjefond fordi de er villige til å ta høyere risiko for å få høyere avkastning. 36 prosent av mennene mot 23 prosent av kvinnene oppgir at sparer i fond for å spre risikoen på sin sparing.

Daglig leder Kristin Skaug i AksjeNorge.

Viktig med langsiktighet

Skaug i AksjeNorge tror de fleste nordmenn er oppdratt til å tenke at aksjefond og aksjer er skummelt og at man kan tape.

– Utfordringen er at mange tror de kan tape alt, men dette er en feil-oppfattelse. Gjennom aksjefond er din risiko godt spredt og mye skal til for at du får noe annet enn kortsiktige svingninger, selv om disse kan være store. Men hva er stort? Hvis børsene faller noen dager, er det sjelden med mer enn 1–2 prosent på daglig basis. Det er kun ved ekstreme markedsforhold at fond har falt mer, sier hun, og fortsetter:

– I tillegg kaller vi sparekontoer for høyrente som gir en mental forståelse om at dette er høy rente, noe positivt som ikke er forbundet med risiko. Utfordringen med dette er at vi ikke har hatt høy rente på sparekonto på snart flere tiår.

Skaug påpeker at det er viktig å ha en langsiktig horisont for sparing i aksjefond – minst fem år, ifølge en samlet finansnæring.

– Det høres kanskje lenge ut, men med gode sparevaner merker du knapt fem år. Det er viktig å forstå at det ikke bindingstid på aksjefond, så hvis du blir redd eller trenger pengene, har du dem på to-tre dager. Normalt er tre av fire børsår gode børsår, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Økonomi
 2. Sparing
 3. AksjeNorge
 4. Fond

Flere artikler

 1. Rekordmange kvinner ble aksjeeiere i 2020

 2. Betalt innhold

  – Det er utvilsomt bedre å bli rik sakte enn fattig fort

 3. Nordmenn stormet inn på Børsen i krisekvartalet: Nå eier over 400.000 aksjer

 4. Betalt innhold

  – «Indeksbilen» passer ikke alle

 5. Betalt innhold

  Slik kommer du i gang med å kjøpe aksjer