Familien Holm startet Facebook-opprør mot avkuttet purre i plast

Kiloprisen for Bamas plastinnpakkede og avkappede purreløk er fem ganger høyere enn det grønnsaken koster i løsvekt. Over 12.000 har så langt blitt med i familien Holms Facebook-aksjon.

PURRE I PLAST: Familien Holm ble svært provosert over purren i plast. Nederst til høyre, Gunilla Holm Platou, over, mamma Helen B. Holm.
  • Mathias Klingenberg
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Helen B. Holm (68) ruslet ned til sin lokale matbutikk for å kjøpe det siste hun trengte til middagsselskapet.

Men der hvor hun tidligere alltid hadde funnet hel, fin purreløk, lå det nå noe annet: Purren fra Bama var nemlig avskåret, og lå hvilende på en avlang skål av grønnfarget, plastbelagt papp, innpakket i plast.

- Jeg ble helt sjokkert da jeg så det. Purre er jo en av de vakreste grønnsaker vi har, men nå var den blass, fargeløs og ekkel. Jeg vet ikke hva jeg skal kalle det produktet som lå der, men det stod «purre» på forpakningen, sier Holm til E24.

Da hun kom hjem, ringte hun datteren Gunilla Holm Platou.

- Mamma både ropte og gråt i telefonsamtalen vår. Hun var forferdelig opprørt. Hun har jo laget mye mat i sitt liv, og ser at det er helt unødvendig å kutte vekk halve purren for å så pakke den inn i papp og plast, forteller datteren.

Les også

- Vi bruker mindre på klær, sko og mat

- Overforbruk av plast

Mor Helen Holm tok kontakt med Bama for å informere dem om hvor galt hun syntes det var.

Svaret hun fikk var at selskapet pakker inn purren for å kunne tilby et "mer delikat produkt".

Bama mente også at forbrukerne erfaringsmessig kutter vekk de grove, grønne bladene under tilberedning, selv om hele grønnsaken egentlig kan brukes.

(Saken fortsetter under illustrasjonen)

Les mer av innlegget til Gunilla og Helen nederst i saken.

- Purre er purre

- Svaret hun fikk var kjempedårlig, sier datteren Gunilla Holm Platou.

Moren fortsetter:

- Jeg har kjøpt upakket og ukuttet purre i over 40 år uten problemer. Plast er kommet for å bli, men dette er overforbruk av det. Jeg sa flere ganger til forbrukerkontakten i Bama «men dette er jo purre».

- Det mest næringsrike på purren er de grønne bladene. Hvor gjør de egentlig av det de kapper av? spør Holm.

Sjekk tallene til Bama-gruppen på E24 Bedrift

Fem ganger så dyrt

Holm ringte også til den lokale matbutikken for å undersøke prisforskjellen mellom Bamas pakkede purre og den upakkede, uskårede purren.

Hun ble fortalt at man måtte betale 88,33 kroner per kilo for den pakkede purren, mens den upakkede kostet 17,39 kroner per kilo.

- Det er fem ganger så mye. Men det er jo ikke rart når pappen purren ligger i må farges grønt og plastbelegges, før den formes og kuttes til. Så skal jo plasten på, før den store merkelappen skal klebes på plasten. Det må jo bli dyrt, sier hun.

Vokser vilt på Facebook

Moren og datteren ble enige om at Gunilla, som den eneste av de to med Facebook-profil, skulle skrive om dette på sin vegg.

Det skulle vise seg at familien Holm ikke er alene om å la seg provosere.

Innlegget har siden det ble publisert 1. mai fått over 12.000 "likes" og mer enn 6.000 delinger. I kommentartråden på innlegget deler folk fra hele Norge det som ser ut til å være en omfattende frustrasjon over all plasten som forbrukes i samfunnet i dag.

- Folk er dritt lei all plasten og alt avfallet, sier Holm Platou.

Se faktaboksen for å lese hva Bama svarer på kritikken

Protesten fra familien Holm og de 12.000 som har sluttet seg til innlegget på Facebook, fikk Bama-ledelsen til å kalle inn til et møte.

Informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert, var på vei inn til et møte om saken da E24 først snakket med henne søndag.

Selskapet har i løpet av dagen også vært i kontakt med Gunilla Holm Platou, og de har invitert både mor og datter til et møte.

SLØSING: Bandar Abdul-Jauwad, direktør i topprestauranten Maaemo, mener plastinnpakningen er unødvending, og bekrefter at det grønne på purren fint kan brukes i matlaging.

- Markedsdirektøren ringte meg og inviterte oss til møte. Også direktøren for Bama skulle være der. Det er kjempeflott å se at de ønsker dialog med forbrukerne, avslutter Holm Platou.

Maaemo-direktøren: - Sløsing

Familien Holm får også støtte fra toppen av norsk restaurantbransje:

- Personlig kan jeg ikke se hvorfor folk vil betale så mye mer for dette produktet. Samtidig er det også en stor sløsing med emballasje, sier Bandar Abdul-Jauwad, direktør for restauranten Maaemo, til E24.

- De grønne bladene som Bama kutter vekk, kan også fint bli brukt i matlagingen, fortsetter Maaemo-direktøren.

Maaemo har siden 2012 hatt to stjerner i den anerkjente Michelin-guiden, og fikk nylig fornyet tillit da 2014-utgaven av spiseguiden ble utgitt.

Les også:

Forbrukerrådet bekymret over Bamas maktImport av bringebær og blåbær til himmelsICA og Norgesgruppen dropper frukt og grønt

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Selfien som skapte purrefred på Sande

  2. Bama trekker plastinnpakket purre fra markedet

  3. - Nesten alt i butikken har for mye emballasje

  4. Unge etter klimarapporten: Oppgitt, lei og forbanna

  5. Fersk jobbundersøkelse fra Norstat: Vi trives på jobben – men slutter gjerne