Betyr lite for bankenes renteøkninger: Norges Bank holder renten uendret

Sentralbanksjef Øystein Olsen varslet i dag om uendret styringsrente på 1,50 prosent. Nå bør du kontakte banken, og be om bedre rentebetingelser.

Årets første rentemøte. Olsen tror på fortsatt lav rente i resten av året.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Årets første rentemøte. Norges Bank besluttet i dag å holde renten uendret på 1,50 prosent.

– Både inflasjonen og veksten i norsk økonomi har vært litt svakere enn ventet. På den andre siden fortsetter husholdningenes gjeld og boligpriser å stige mer enn inntektene. Derfor holdes styringsrenten uendret, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Styringsrenten er lav fordi prisveksten er lav og fordi rentene ute er svært lave.

Vekstutsiktene hos våre handelspartnere er svekket, men den globale veksten holder seg fortsatt godt oppe. Kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi er noe over et normalt nivå, og arbeidsledigheten er lav. Samtidig er det nå utsikter til at det tar lengre tid før inflasjonen tar seg opp mot inflasjonsmålet.

Les også sjefredaktør Tom Staavis kommentar:Slik forsvarer du deg mot høyere renter

Uendret ut året. Norges Bank presenterte i dag også «Pengepolitisk rapport», med en ny rentebane. Den såkalte rentebanen er Norges Banks anslag på hvordan styringsrenten vil utvikle seg i årene fremover. Usikkerheten øker jo lenger fremover man spår.

Flere av Norges ledende renteeksperter spådde i forkant av rentemøte en gradvis økning av styringsrenten mot slutten av 2013 eller i løpet av de to første kvartalene i 2014.

– Analysene tilsier at styringsrenten holdes lav lenger enn tidligere antatt. Første renteøkning anslås nå å komme våren 2014, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Hovedstyret vedtok på møtet at styringsrenten bør ligge i intervallet 1–2 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 20. juni 2013, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Les også: Her er de beste bankene

Gjør-det-selv. Det er fortsatt betydelige forskjeller mellom de billigste og dyreste bankene, selv på lån med god sikkerhet.

Hos penger.no kan du sjekke om det er penger å spare på å bytte bank.

Penger.no er en tjeneste levert av FINN og Dine Penger. Her kan du søke om refinansiering på ditt eksisterende boliglån.

Les også:Bytt bank på 1-2-3

Sparer 10.000 i året. Selv om du for eksempel «bare» kan skaffe deg 0,5 prosentpoeng bedre rente på boliglånet ditt, utgjør det betydelige summer i sparte rentekroner.

Har du to millioner kroner i lån, utgjør en renteforskjell på 0,5 prosentpoeng hele 10.000 kroner i året. Etter skattefradraget har du spart 7.200 kroner, eller 600 kroner i måneden.

Da har vi sett bort fra avdragene, som jo egentlig er sparing.

Slik regner du: Finn først den renten du har på lånet i dag (nærmeste tiendedel). Se summen i kolonnen «Renter og gebyrer etter skatt» og sammenlign denne med tilsvarende sum for en lavere rente. Det er din potensielle besparelse. Eksempel: Dersom du reduserer renten fra 3,8 til 3,5 prosent, sparer du hele 70.000 kroner etter skatt i løpet av lånets løpetid på 25 år. NB! Nedbetaling av lån er en kontantstrøm, som egentlig burde justeres for inflasjon for å finne hvor mye du betaler, målt i 2012-kroner. Det er ikke gjort her.

Følg Dine Penger på Facebook!

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Hvis Norges Bank kutter renten torsdag: Kan gi deg titusener i «rente-lette»

  2. Norges Bank holdt renten uendret – slik kan du prute likevel

  3. Rentebeslutning i Norges Bank: Opp, ned eller uendret?: Slik kan rentemøtet påvirke lommeboken din

  4. Annonsørinnhold

  5. Setter ikke opp renten: Småbanker opplever kunderush

  6. Storbanker hever boliglånsrenten