2300 visninger i helgen: Se opp for visningsfellene

Når du går på visning, må du sjekke nøye i boligen du ser på. Minst like viktig er det å lese papirene du får, råder eksperter.

PILL RÅTTEN: Prospektet fortalte at badet måtte renoveres. Boligkjøperen fant et pill råttent bad, men fikk ingen erstatning. Dette er blant fellene du kan unngå ved å forstå hvordan du skal lese papirene du får på visning.

Foto: Privat
  • Carsten Henrik Pihl
Publisert:,

Badet var lekk. Tidligere denne uken fortalte Dine Penger historien om studenten som hadde kjøpt en bolig og så oppdaget at badet var lekk. Bildet over viser hvordan badet så ut.

Hun fikk ingen erstatning fordi papirene hun fikk på visningen fortalte at «Badet må påregnes renovert i sin helhet».

Dette var en av de medvirkende årsakene til at kjøperen ikke fikk erstatning. Hun måtte faktisk dekke motpartens saksomkostninger på 94.000 kroner.

Les mer:Badet var lekk – kjøper tapte rettssak

Les nøye! Minst like viktig som å se seg om på visning er det altså å lese papirene du får utdelt. For informasjonen som står der kan være avgjørende for hva du som boligkjøper kan forvente av boligen.

– Det er ofte de kjedeligste dokumentene – de minst glansede – som boligsalgsrapport og egenerklæring, som er de viktigste, sier advokat Dag Are Børresen i Help forsikring. Help selger boligkjøperforsikring og bistår boligkjøpere i klagesaker når man mener at man ikke har fått det man har blitt lovet.

Stor visningshelg. I helgen er det rundt 2300 visninger over hele landet, viser tall fra Finn.no. Helgen er den siste før skolens sommerferie, og mange vil være på tur rundt for å se om de får gjort en bolighandel før sommerferien.

Men det er viktig å ikke slurve med papirarbeidet!

Les alt nøye. De aller fleste boliger selges i dag «som de er». Det vil si at du som kjøper overtar alle ansvaret for alle feil på boligen.

Selgeren kan i noen tilfeller bli ansvarlig for veldig alvorlige feil, men det skal en del til. (Reglene står i avhendingsloven, § 3-9.)

Og det er her takst, boligsalgsrapport og egenerklæringsskjemaet kommer inn.

LES PAPIRENE: – Det er trist når noen ringer og klager på noe, og vi finner opplysninger i papirene som avslører det de klager på, kommenterer Fredrik Poulsen i Help forsikring. Her sammen med Dag Are Børresen til høyre.

Foto: Taral Jansen

Dette er informasjon gitt av takstmann og selger. Og informasjonen som er gitt her regner man i klagesaker for at du har fått. Enten du har lest den eller ikke.

– Er det ett råd vi skal gi, så er det at man som kjøper må lese alle dokumentene man får utlevert. Nøye! Det er trist når noen ringer og klager på noe, og vi finner opplysninger i papirene som avslører det de klager på, kommenterer Børresen.

Les også: Drømmebolig var full av mangler

Fukt, fukt, fukt. En gjenganger i erstatningssaker etter boligsalg er fuktskader. Enten knyttet til bad, tak, eller grunnmur.

– Det folk skjønner minst av i boligtvister, er at bad som ser helt fine ut, kan inneholde store feil, forteller Fredrik Paulsen fra Help Forsikring.

Et bad har en levetid på maksimalt 15 til 20 år. Er badet eldre enn dette, må du beregne å bytte ut badet uansett.

Da må du gjøre det meste fra bunnen av – med ny membran, sluk og fliser, samt innredning på toppen. Dermed starter prislappen minst på 50.000 kroner.

– Bad laget etter 2000 bør stort sett være greie en del år til, kommenterer Fredrik Paulsen.

Faresignal: Pass opp for ordet støpejernssluk. Det er en potensiell lekkasjefelle. Når ordet er nevnt i prospektet, betyr det at du burde skjønne at badet må renoveres.

Foto: Carsten Pihl

Les også:

Disse begrepene må undersøkes nøye:

Her er et knippe ord og uttrykk som ofte brukes i boligprospekter, og som du må være ekstra på vakt mot.

«Godkjent av fagmann»: Det er forskjell mellom «utført av fagmann» og «kontrollert av fagmann». Opplysningen er ment som markedsføring av at en fagperson har gått god for kvaliteten på egeninnsatsen.

Gjelder det badet: Spør hva fagmannen har kontrollert. Er det om membranen er lagt riktig, at det er forskriftsmessig fall?

«Utført av eier»: Selgerens egeninnsats, med vekslende hell, skaper mange tvister. Husk at det er risiko knyttet til ufaglært arbeid av alle slag. Det kan ikke stilles samme krav til egeninnsats som til arbeid utført av fagfolk, med mindre selgeren hevder å være faglært.

«Oppgradert, rehabilitert, modernisert, nyere»: Står det at badet er «oppgradert med nye fliser», kan du vanskelig forvente at hele badet er nytt. Står det derimot at badet er oppgradert i 2008, gir det inntrykk av at det er gjort en mer gjennomgripende oppussing. Spør om hva som er gjort, og få helst skriftlig svar.

Kilde: Help forsikring/Dine Penger

Les mer:Flere skumle ord på visning finner du i Dine Pengers boligkjøperskole

Er rommene lovlige?

Et annet problem mange som er på visning støter på er at rommen ikke er lovlige for den bruken de er tiltenkt.

– Fremdeles oppstår for mange tvister på grunn av upresise arealbeskrivelser. Typisk er at rom beskrevet som disp.rom fremstår som et (godkjent) oppholdsrom for den som er på visning, kommenterer advokat Dag Are Børresen i Help forsikring.

Men realiteten kan være at rommet er innredet som soverom, kjellerstue eller annet, uten at det er søkt og godkjent av kommunen.

Børresen mener det bør ringe en bjelle når disp.rom-betegnelsen dukker opp i prospektet:

– Spør om hvorfor det ikke står soverom, eller stue! Hvis det ikke er godkjent, hva skal til? Mangler bare søknaden, eller er det ikke mulig å få det godkjent? Og hvor dyrt blir det? Dette er viktige spørsmål å stille da, forteller Børresen.

For det kan bli dyrt. For å få godkjent rom som oppholdsrom er det en rekke krav i forskriftene, ikke bare til synlige forhold som lys og rømning, men også isolasjon, ventilasjon med mer.

– Rom som brukes som rom for varig opphold, skal være godkjent som det. I verste fall kan kommunen pålegge tilbakeføring, riving, eller andre kostbare tiltak, advarer Børresen.

Følg Dine Penger på Facebook!

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Pass på at kjellerstuen er lovlig

  2. Kan koste hundretusener å fikse: Her er de dyreste boligfellene

  3. Ikke la deg lure av at det ser fint ut

  4. Annonsørinnhold

  5. Fikk hevet kjøp av hus med farlig gasslekkasje: Drømmebolig var full av mangler

  6. – Mange er uforberedt