Boligprisveksten skaper bekymring

Kjøpe bolig for første gang? Nå advarer ekspertene.

DYRERE: Boligprisene i Norge fortsetter å stige. Det gjør at gjeldsbelastningen øker. Illustrasjonsfoto

Berit Roald
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

- Dersom du har en horisont på tre til fem år kan vi ikke garantere at prisene stiger til da. Vi kan få et prisfall i mellomtiden, og det vil gi en ulempe når du skal ut av markedet, sier Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) til E24.

Han har akkurat presentert boligprisstatistikken for januar, som viser fortsatt oppgang. Prisnivået i januar var 3,8 prosent høyere enn i den foregående måneden, mens den sesongjusterte oppgangen var 0,6 prosent.

Les også: Full fart i årets første visningshelg

Sammenlignet med januar 2012 var økningen på 8,5 prosent.

- For desember og januar samlet er dette høyt. Trenden skifter karakter og vi får en pristakt på åtte til ni prosent årlig. Det er bekymringsfullt, sier Laugen.

- Viktig å tenke langsiktig

Dette er spesielt problematisk fordi husholdningenes gjeldsbelastning også øker. Ettersom rentenivået er lavt er rentebelastningen lav, men Laugen advarer mot at eventuelt prisfall kan bli stort.

- Erfaringen viser at hvis man først får en prisnedgang, kan denne være selvforsterkende. Rundt 1990 falt prisene 30 til 40 prosent, og det tok ti år før de var tilbake på samme nivå. Da vil mange komme i uføre og få langsiktige problemer sier han.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry mener også at det er viktig å tenke langsiktig dersom man ønsker å kjøpe bolig i dagens klima.

- Dersom du skal ha en bolig og bo i den lenge tror jeg ikke at det er noe i veien for å gå inn nå. Tvert imot tror jeg prisene skal opp i et 20 års perspektiv. Men om du skal inn for å selge om for eksempel tre år, da er det en risiko for å tape penger, sier han.

Bjørnstad mener at eventuelle kjøpere må ta høyde for et «normalt» rentenivå, kanskje også høyere enn normalt.

- En boliglånsrente på åtte prosent synes jeg man bør kunne bære, sier økonomen.

Ønsker grep

Fordi den norske styringsrenten allerede er lav, peker EFF på andre grep myndighetene kan ta for å kjølne det hete boligmarkedet.

- Vi håper og tror at restriksjoner på kredittsiden gjør at man gradvis får sluppet ut luft gjennom reduksjon i prisveksten og dermed gjeldsbyrden, sier Laugen.

Han trekker fram to allerede varslede tiltak: Endret vekting av boliglån på bankenes egenkapital og innføring av såkalte motsykliske buffere.

- Vektingen vil gjøre det dyrere for bankene å drive boliglånsvirksomhet, og dermed må de øke renten. Det betyr at vi får en renteøkning på boliglånsrenten uten å få en økning i sentralbankens rente. Vi tror også at bufferne vil ha lignende virkning, sier Laugen.

Les også: En rentenedgang nå kan gi bismak

Les også: Norges Bank rører ikke renten

Les også: Her er grafen som kan gi deg lavere boliglånsrente

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Boligprisene fortsetter å stige

  2. Kraftig fall i boligprisene

  3. Meglertoppens anbefaling: – Bind boliglånsrenten i ti år

  4. Annonsørinnhold

  5. Økt optimisme i boligmarkedet

  6. Dreyer avlyser boligprisfesten i Oslo