Innfører budkrav på 30 minutter

Skriftlige budrunder har ført til tvister der e-poster og SMSer ikke har kommet frem i tide. Eie tar nå saken i egne hender og innfører minimumsfrist på 30 minutter.

30 MINUTTER: Eie-sjef Hedda Ulvness mener superkorte tidfrister ikke hører hjemme i de nye skriftlige budrundene, og har tatt til orde for at de forbys. Nå tar hun selv grep.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

- Er det ett sted folk føler seg utrygge i boligkjøpsprosesser, så er det i de hektiske budrundene. De superkorte budene gir mye stress, og øker risikoen for feil og misforståelser. De hører ikke hjemme, sier Eie-sjef Hedda Ulvness til Dine Penger.

Meglerbransjen så skyer på himmelen da kravet om skriftlige budrunder ble innført ved nyttår.

Når budene har korte frister ned mot fem minutter, skal det lite til for at det oppstår tvister når SMS og e-poster kommer frem forsinket, har bransjeforeningene påpekt.

Høyeste bud glapp. Så sent som torsdag skrev Dine Penger om André, som gikk glipp av titusener da han solgte boligen fordi høyeste bud ikke kom frem til fristen. Årsaken var teknisk feil på en e-postserver.

Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer sier de opplever forsinkede bud «hele tiden», særlig på SMS, og etterlyser tiltak for å gjøre budrundene tryggere.

I februar gikk sjef i Eie eiendomsmegling Hedda Ulvness ut i DinePenger med sitt forslag til løsning: At bud med kortere akseptfrist enn 30 minutter forbys.

Nå tar hun saken i egne hender. Konkret dato er ikke satt, men innen «kort tid» vil Eie endre sine budregler – og kreve 30 minutter som minimum akseptfrist for bud på alle nye boliger de selger.

- Handler om å ta ansvar. Den nye bud-betingelsen vil stå på alle nye salgsoppgaver.

Eie har omlag 100 meglere fordelt på 23 kontorer i alle de store norske byene unntatt Bergen. Ulvness sier endringen har bred støtte i organisasjonen.

- Etter at vi ble pålagt å gjøre budrunder skriftlig, har meglerne våre meldt om at de har behov for bedre tid. Dette handler om å ta ansvar og trygge handelen for både kjøper og selger. Bolighandler er store beslutninger med store beløp, sier Ulvness.

- Hva skjer hvis man nå legger inn bud med 15 minutters frist på en av boligene dere selger?

- Da risikere man at budet blir avvist med mindre man øker fristen til 30 minutter, sier Ulvness.

- INTERESSANT TANKE: Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom.

Sa ja til tidsfrist. I forkant av beslutningen gjennomførte Eie en spørreundersøkelse blant sine registrerte kunder, både kjøpere og selgere.

Av de 1500 som deltok, svarte 73 prosent ja på spørsmål om de ønsket innføring av halvtimesfrist. Ulvness mener det viser at kravet har støtte i befolkningen.

- Dere innskrenker boligkjøperes frihet til å sette de tidsfristene de ønsker. Er det uproblematisk?

- Jeg har respekt for at vi her begrenser muligheten til å legge inn bud med ekstra korte frister. Samtidig mener jeg hensynet til en trygg og forsvarlig budprosess må tale tyngre. Og det viser seg altså at både kjøpere og selgere er enige med oss, svarer Ulvness.

Håper andre følger etter. Hun mener taktikken med å sette svært korte akseptfrister i håp om å gjøre et kupp er overvurdert.

- I bunn og grunn er det størrelsen på budet som avgjør om du får boligen, ikke det å presse aggressivt på tid, sier Ulvness.

Nå håper hun 30-minutters frister blir en norm for hele eiendomsmeglerbransjen.

Har vurdert. Direktør i DNB Eiendom Terje Halvorsen sier de selv har snust på muligheten til å kreve minimumsfrist på bud.

- Etter innføringen av skriftlige budrunder har det vært enkelte utfordringer, så det er en interessant tanke som vi har diskutert, uten å ha konkludert med noe. Inntil videre står budgiverne fritt til å sette fristen de selv ønsker, sier Halvorsen til Dine Penger.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Meglertopp roser Eie-sjefens nye bud-krav

  2. Krever halvtimes-bud på alle boligene de selger: Forbrukerrådet om budfrist på en halvtime: - Meningsløst

  3. - Halvtimesfrister utsetter bare problemet

  4. Sprikende megler-signaler før onsdagens boligfasit

  5. Tips til deg som er på boligjakt nå: Slik utnytter du det kravstore boligmarkedet