Sjeføkonom mener det er bedre å leie enn å eie

Anbefaler førstegangskjøpere å leie bolig de neste fem årene fremfor å kjøpe.

LEIE ELLER EIE? - Tror du på våre boligprisprognoser, fremstår det nå mer økonomisk å leie enn å eie om du har en femårshorisont. Gjør vi perioden kortere, blir det enda mer gunstigere å leie, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Thomas Winje Øijord
  • Even Landre
Publisert:

Sjeføkonom Øystein Dørum i Norges største bank DNB, anbefaler nå førstegangsetablerere å leie bolig fremfor å kjøpe de neste fem årene.

Det skriver Finansavisen (FA).

Årsaken er at meglerhuset nå mener at boligprisene i Norge har nådd en topp, og skal flate ut de neste årene.

Neste år venter DNB Markets en prisoppgang på bare 0,5 prosent, før de ser for seg et prisfall på 1,5 prosent i 2015 og 1,0 prosent i 2016.

Samtidig fremstår leiemarkedet som attraktivt ettersom leieprisene bare er opp 40 prosent de siste ti årene, mens boligprisene i samme periode har doblet seg.

- Tror du på våre boligprisprognoser, fremstår det nå mer økonomisk å leie enn å eie om du har en femårshorisont. Gjør vi perioden kortere, blir det enda mer gunstigere å leie, sier Dørum til FA.

Prognosene svinger imidlertid. For bare to måneder siden spådde DNB Eiendom en boligprisvekst på 2 prosent neste år.

Les også: Selvaag: - Aktiviteten er høy og posisjonen er god

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sier til Dagens Næringsliv at de tror vi kan få en forsiktig nedgang i boligprisene utover høsten.

– Det er ingen kollaps, mer en korreksjon fra et høyt nivå. Selgerne må nedjustere sine forventninger litt og kalkulere med at det tar litt lengre tid, sier han.

August-tallene
Det er forøvrig ekstra stor spenning knyttet til boligprisutviklingen for august, som legges frem mandag formiddag.

I juli - som normalt er en måned med lavere aktivitet i boligmarkedet - falt prisene med 1,2 prosent (sesongkorrigert).

Statistikken viste også at gjennomsnittsprisen på det norske boligmarkedet i juli var 3,9 prosent høyere enn for ett år siden.

Det var den laveste årlige veksten i boligprisene siden 2009.

Det ser likevel ut til at boligprisene vil øke også i august. Snitt for prisøkning i august er mellom 2,5 og 2,9 prosent.

– Går vi ned under to blank, er det et signal på at vi får en laber høst, sier daglig leder i Eiendomsmeglerforbundet Finn Tveter til NTB.

Les også: Prognosesenteret: - Det har blitt for dyrt i Oslo

Markedet i balanse?

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), karakteriserte prisfallet i juli som sunt:

- Dette er sunt, dette er vi glad for, vi har kommet ned på et nivå for norsk økonomi som er positivt og skaper et solid fundament også i fremtiden, sa han.

- Markedet har kommet i balanse raskere enn det jeg trodde, la han til.

Aktiviteten i boligmarkedet forventes likevel å ta seg opp i august, med et høyere utbud av bruktboliger, mange omsetninger, lavere formidlingstid og høyere priser.

– Vi har nå hatt flere måneder med utflating i boligprisene. Normalt får vi en normalisering av boligmarkedet etter sommerferien. Mange nye boliger er lagt ut for salg de siste ukene, og det blir spennende å se hvordan dette påvirker prisutviklingen, sier Dreyer i en invitasjon fra Eff til mandagens fremleggelse av ferske boligtall.

Interessert i boligpriser? E24 gir deg oppdatert informasjon om boligmarkedet mandag 2. september fra klokken 11.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. - De bør selgesin egen bolig

  2. Boligprisene steg i august

  3. Vraker prognosene om moderat boligår

  4. Overraskende boligprisfall i juli

  5. Boligprisene stupte i juli