Ingen garanti for at alle fradrag er tatt med: Sjekk selvangivelsen nøye uansett

Fra og med midnatt har 3,7 millioner skattytere kunnet sjekke selvangivelsen i Altinn. Men du bør ikke slå deg til ro, bare fordi du ser at du får igjen på skatten.

- SJEKK OPPLYSNINGENE: Skattedirektør Hans Christian Holte oppfordrer alle til å sjekke at opplysningene i selvangivelsen er fullstendige og korrekte

Photographer: Baard Brinchmann L
  • Astrid Dalen
Publisert:,

1. april er dagen da 3,7 millioner skattytere ved å logge seg inn i Altinn kan finne ut om de må betale restskatt, eller om de får igjen penger på skatten.

890.000 hadde muligheten til å sjekke selvangivelsen allerede 19. mars, fordi de hadde registrert seg som elektroniske brukere hos Skatteetaten.

Sjekker tidlig. Hele 60.000 av e-brukerne hadde allerede rukket å sjekke selvangivelsen den første timen etter at selvangivelsen ble gjort tilgjengelig for dem, og 600.000 hadde sjekket i løpet av det første døgnet.

Såfremtalt har gått som smurt både hos Altinn og ID-porten, er det dermed all grunn til å tro at svært mange har rukket å sjekke selvangivelsen allerede også i morgentimene i dag, etter at den ble gjort tilgjengelig i natt.

Har du hatt problemer med å logge deg inn i Altinn etter midnatt, kan du sende oss et tips.

Penger-tilbake-felle. Hvis du bare har skummet raskt gjennom selvangivelsen i løpet av natte- eller morgentimene, og slått deg til ro med at det blir penger igjen på skatten til sommeren, bør du sterkt vurdere å gå gjennom selvangivelsen minst én gang til.

Det er godt mulig at det kan være enda mer penger å hente fra Skatteetaten, da det slett ikke er noen garanti for at de har fått med alle fradragene du skal ha i den ferdigutfylte selvangivelsen. Det at den er ferdigutfylt, betyr nemlig ikke at den også er fullstendig.

Les også:Skattedirektørens tips: Slik sparer du skatt

- Sjekk opplysningene nøye. - Det er viktig at folk ikke betaler for mye skatt. Vi oppfordrer alle til å sjekke at opplysningene i selvangivelsen er fullstendige og korrekte, og til å føre opp beløp som ikke er med. Du må særlig huske å få med fradragene som du kan ha rett på, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding fra Skatteetaten.

Du må altså gå grundig gjennom selvangivelsen, og sikre deg at alle fradragene du skal ha, er kommet med. I tillegg må du sjekke at tallene som står der, er riktige. Det hender seg nemlig at banker, arbeidsgivere eller andre rapporterer feil tall.

Finn årsoppgavene. Sammenlign det som står i selvangivelsen med det som står i de ulike årsoppgavene du har fått.

Her er en oversikt over det du bør ha klart når selvangivelsen skal sjekkes

I faktaboksen kan du se hvilke feller du kan gå i, ved å ikke sjekke selvangivelsen godt nok.

280.00 sjekket ikke. Ifølge tall fra Skatteetaten var det i fjor 7 prosent - eller 280.000 personer - av skattyterne som ikke sjekket selvangivelsen sin i det hele tatt.

Ifølge tall Skatteetaten kom med i fjor, var det dessuten 2,7 millioner som ikke gjorde noen endringer i selvangivelsen. Trolig gikk en del av disse glipp av noen ekstra skattekroner.

Bare på nett. Allerede fra og med neste år ønsker Skatteetaten at kommunikasjonen med brukerne som en hovedregel skal skje digitalt, og målet er at langt færre skal få selvangivelsen på papir.

Fra og med neste år, kan det dermed være at du må reservere deg, dersom du fortsatt vil motta selvangivelsen på papir. Les mer om digital kommunikasjon, og hvordan du kan reservere deg her.

Leveringsfrist 30. april. For lønnstakere og pensjonister er fristen for å levere selvangivelsen 30. april.

Du kan gjøre så mange endringer du vil før fristen. Skattytere som ikke har noe å endre eller tilføye skal ikke levere selvangivelsen.

- Vi ønsker at de som har endringer leverer elektronisk. Alle kan levere elektronisk, både de som er elektroniske brukere og alle andre. De som leverer selvangivelsen på papir kan ikke vente å få skatteoppgjør i juni i år, men tidligst i august, sier Holte i en pressemelding.

Fradragshjelp. På Skatteetaten.no finner du mange veiledninger, og også kalkulatorer, som kan hjelpe deg til å fylle ut fradragspostene riktig. Blant disse er den nye reisefradragskalkulatoren, som du kan lese mer om på Dine Penger.

Under finner du også lenker til DP+-stoff som kan hjelpe deg til å spare noen ekstra skattekroner.


Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål
  2. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. I morgen kan mange sjekke selvangivelsen: Dette må du ha klart når selvangivelsen kommer

  2. 100.000 nye registrerte e-brukere: 600.000 har allerede sjekket selvangivelsen

  3. Pendler- og reisefradragskalkulatorer nye av året: I morgen får 890.000 vite om de får igjen på skatten

  4. Annonsørinnhold

  5. 2,7 millioner kan vente seg penger igjen på skatten

  6. Få selvangivelsen to uker tidligere