Næringsselvangivelsen 2013: Gi lønn til ektefellen, spar skatt

Flytter du næringsinntekt til ektefellen, kan det spare deg for skatt og gi ektefellen mer i pensjon. Se andre smarte tips for næringsselvangivelsen.

Fjern toppskatten: Overføring av næringsinntekt til ektefellen er lønnsomt når du betaler toppskatt og ektefellen din ikke gjør det. Resultatet er at du slipper å betale toppskatt. Dere får altså mer å rutte med som familie.
Publisert:

Neste uke går fristen ut for 350.000 næringsdrivende til å levere selvangivelsen. Se tipsene som kan spare deg for skatt.

Overfør inntekt. Ektefeller bidrar ofte i firmaet. Dette kan dere utnytte til å spare mange tusen i skatt ved å overføre inntekt på ektefellen.

Fredag 23. mai kl. 11, stiller eksperter fra NARF (Norges Autoriserte regnskapsføreres forening) til nettmøte på Dine Penger. Still spørsmål nå!

Besparelsen skjer særlig når du betaler toppskatt (tjener over 509.600 kroner i 2013) og ektefellen ikke betaler toppskatt. Ved å overføre inntekt fra deg til ektefellen, synker skatten fra ca 48 prosent til 35,8 prosent.

Les også:Eget firma? Ikke glem dette skjemaet(krever innlogging)

Minst 1 G. Ektefellen bør få minst 1G (85.245 kroner i 2013) i samlet inntekt. Da har han eller hun nemlig rett til pensjonspoeng.

SVARER DEG: Fredag 23. mai svarer ekspertene i NARF på dine spørsmål om næringsoppgaven, skatt og fradrag.

Dere kan overføre inntekt etter hvor mye reelt ­arbeid ektefellen har gjort i firmaet. Der det er felles forretning og like stor innsats, fordeles inntekten normalt 50/50.

Ikke for samboere. Samboere kan ikke overføre inntekt på denne måten. Da må i så fall smaboeren ansettes i selskapet og lønnes for å få samme løsning.

Les også:Du kan få fradrag for bil i firma(krever innlogging)

Husk alle bilag. Mange får hjelp av regnskapsfører når de skal fylle ut næringsselvangivelsen, men selv om du bruker hjelp, er det viktig at også du tar ansvar for skatten.

Regnskapsføreren forholder seg først og fremst til de bilagene han har fått. Men har du husket alle? Er alle kvitteringer for kundemiddager og innkjøp på plass?

- Hold orden i egen økonomi ved å ta vare på bilag og dokumentasjon som du trenger i forbindelse med næringen, sier Per-Ole Hegdahl, advokat i Narf til Dine Penger.

Les også:Slik kan jobbkjøringen bli skattefri

Under 50.000 i inntekt. De som driver små enkeltpersonforetak (ENK) med under 50.000 kroner i næringsinntekter, kan levere forenklede oppgaver. Det gjelder så lenge firmaet ikke har regnskapsplikt eller registerplikt etter momsreglene.

Nytt for næringsdrivende i år:

Per-Ole Hegdahl, advokat i NARF

Per-Ole Hegdahl, forteller at det ikke er var så mange endringer i reglene for selvstendig næringsdrivende fra 2012 til 2013.

Noen endringer er det imidlertid verdt å merke seg:

- Ligningsverdien på næringseiendom og sekundærbolig ble økt fra 40 prosent til 50 prosent av anslått markedsverdi.

- Bunnfradraget for formuesskatt ble økt fra kr 750.000 til kr 870.000.

- Både fjerning av revisjonsplikten for de minste og redusert krav til aksjekapital i et AS har begge vært med på å demme opp og redusere interessen for NUF-etableringer. For ytterligere å legge til rette for at norske virksomhetsutøvere skulle kunne velge norske etableringsformer vedtok regjeringen regler som åpner opp for skattefri omdanning av NUF til AS.

- Både maksbeløpet for minstefradrag og prosentsatsen ble økt (fra 38 prosent til 40).

- Maks fradrag for fagforeningskontigent er økt fra kr 3750 i 2012 til kr 3850 i 2013.

Les også:Mye å spare - husk disse postene(krever innlogging)

Publisert:

Her kan du lese mer om