Fersk undersøkelse fra Norges Bank: Færre vil ha lån fra bankene

Norges Banks ferske utlånsundersøkelse viser at husholdningene etterspør mindre lån enn før. – Er ikke overraskende, sier sjeføkonom.

BANKLÅN: Norske husholdninger etterspør mindre lån fra bankene enn før, viser en ny undersøkelse. Det kan ha sammenheng med svekkede boligpriser og bankenes økte kapitalkrav, forklarer sjeføkonom.
  • Maria Lekve
Publisert:

Vil låne mindre.Etterspørselen etter vanlige boliglån, rammelån og fastrentelån falt, mens etterspørselen etter førstehjemslån var omlag uendret.

Det viser en undersøkelsesom ble presentert torsdag morgen av Norges Bank.

– Det er ikke overraskende, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

LES OGSÅ: Her kom de rødgrønne Erna og Siv i forkjøpet

IKKE OVERRASKET:Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB sier at det ikke var overraskende at etterspørselen etter boliglån faller. Det har sammenheng med en generell oppbremsing i norsk økonomi.

Økonomien bremser.Det er bankene selv som rapporterer om en lavere etterspørsel etter lån fra husholdningene.

Sjeføkonomen forklarer at det vi ser tegn på er at norsk økonomi bremser opp:

– Bankene er pålagt strengere kapitalkrav og mye tyder på boligmarkedet har møtt veggen, sier Dørum.

Når samtidig farten i norsk økonomi bremser påvirker det folks mulighet til å kjøpe seg et sted å bo og dermed etterspørselen etter bolig og boliglån, utdyper han.

Sjeføkonomen sier at «oppbremsingen» er synlig på flere områder, blant annet lavere igangsettingstall for bolig, arbeidsmarkedstall, lavere jobbvekst og oljeleveranser.

LES OGSÅ: Her er de «skjulte» skatteøkningene

Forventer videre nedgang.Bankene forventer videre nedgang i låneetterspørselen fra husholdningene i fjerde kvartal

– Når boligprisene slutter å stige, kan de som er i boligmarkedet endre adferd. Flere vil ønske å selge før de kjøper, for å vite hva de har og for å gardere seg mot prisfall. Da kan vi gå fra overskuddsetterspørsel til overskuddstilbud i boligmarkedet, som kan presse boligprisene ned, sier Dørum.

Han forklarer at utviklingen i boligprisen er avhengig av inntektsvekst, arbeidsledighet og rentesetting.

Samtidig som etterspørselen går ned, viser tallene at det var små endringer i samlet kredittpraksis overfor husholdninger og foretak i 3. kvartal. Utlånsmarginene til husholdningene steg, men mindre enn bankene ventet ved utgangen av 2. kvartal.

Etterspørsel etter lån fra husholdninger

FALLER:Figuren viser at både etterspørselen etter vanlig boliglån, rammelån, samt fastrentelån er fallende. Søylene som er markert med gult er tredje kvartal, søylene til venstre for disse er annet kvartal. De røde prikkene er forventning for neste kvartal.

LES OGSÅ: Kan gi deg dyrere lån

Ikke dramatisk, ennå.Øystein Dørum er klar på at situasjonen foreløpig ikke er dramatisk.

Nedgang: Nedgangen i etterspørsel etter lån kommer samtidig med nedgangen i etterspørselen i boligmarkedet.

– Det er en liten overvekt av banker som rapporter om fallende etterspørsel. Det er ikke dramatisk ennå, men det er mange faktorer som henger sammen og kan forsterkes, sier han.

– Det er vanskelig generelt å være bekymret for norsk økonomi. Norske husholdningers gjeld og inntektssituasjon er god. Det er mer snakk om at noe går tregere, sier Dørum.

I fjerde kvartal forventer bankene om lag uendret kredittpraksis for husholdningene. Bankene forventer lavere marginer på lån til både husholdninger og foretak. De venter samtidig at etterspørselen etter lån fra husholdninger og foretak vil falle noe, skriver Norges Bank.

LES OGSÅ: Dette betyr statsbudsjettet for deg

Thomas Midteide, kommunikasjonsdirektør i DNB.

«Forbereder seg på lavere tempo». DNB har oppleved lavere låneetterspørsel både fra husholdninger og bedrifter det siste året.

– Grunnen er at både bedrifter og husholdningene er litt mer forsiktige med pengene enn før. I boligmarkedet ser vi at prisene flater ut, og at det tar lengre tid å selge bolig i noen deler av landet, sier Thomas Midteide, som er konserndirektør for kommunikasjon i DNB

– Vi har hatt en lang periode med veldig kraftig lønnsvekst, kraftig økning i boligpriser og unormalt lave renter. Det kan hende at mange nå forbereder seg på at det blir litt lavere tempo i norsk økonomi fremover.

Følg oss på Facebook!

Dårlig rente? Bytt til beste bank!

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan spare. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!


Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Både bedrifter og folk vil låne mer

  2. Flere vil ha fastrentelån

  3. Utlånsundersøkelsen: Nordmenn løper etter fastrentelån

  4. Låneetterspørselen faller – men én lånetype vil flere nordmenn ha

  5. Fersk utlånsundersøkelse: Det har blitt vanskeligere å få boliglån