RASER 2,2 PROSENT I JULI: Boligprisene fortsetter å falle

Hele prisoppgangen i vår er nå spist opp. Boligprisene er lavere enn i desember i fjor.

  • Marthe Skaar
  • Magnus A. Koren
Publisert:

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for en bolig i Norge er nå 23.700 kroner. Det er rundt 0,25 prosent lavere enn i desember i fjor da prisen lå på 23.800 kroner. Dermed er hele prisoppgangen vi så fra januar til april i år visket bort

De sesongjusterte boligprisene faller med 0,7 prosent fra juni til juli. Ikke korrigert faller prisene med 2,2 prosent, ifølge eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk.

Det er normalt lav aktivitet i markedet i juli, men et sesongjustert fall viser at prisene nå faller mer enn det som er vanlig.

Renten biter

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities forklarer prisnedgangen med at vanlige folk begynner å merke den høye renta samtidig som bankene er blitt mer restriktive i sin utlånspolitikk.

- Vi har et trått marked i byene, samtidig som renta ikke er blitt rimeligere og bankene er kjipere på utlån, sier Andreassen til E24.

Les også: Alt under takst

Dette påvirker særlig prisene på leiligheter i de store byene. Prisene på leiligheter sank med 1,4 prosent siste måned. På ett år har prisene sunket med 5,5 prosent.

Prisene på delte boliger sank med 3,1 prosent og var 2,2 prosent lavere enn samme måned i fjor, mens eneboliger sank med 4,2 prosent fra juni til juli, men var 1,6 prosent høyere enn i juli i fjor.

Tregt marked

Det tar nå 36 dager å selge en bolig. Det er 6 dager mer enn i juli i fjor og 11 dager mer enn i juni. Dermed går boligsalget tregere enn på lenge.

- Det er viktig å være klar over at markedet er sammensatt, sier direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Finn Tveter, og viser til de store regionale forskjellene.

Les også: Boligprisen der DU bor

I Tromsø tar det hele 71 dager å selge en bolig, mens det tar 30 dager i Oslo. Dermed fortsetter Tromsø å utpeke seg som landets desiderte tregeste boligmarked.

I juli ble det solgt kun 16 eneboliger i Oslo.

- Få går på denne visning på denne typen boliger. Når et bud endelig kommer og de få eneboligene som selges går til lave priser påvirker dette staistikken mye, sier leder for NEF, Christian Dreyer.

Redusert tilbud

I midten av mai toppet tilbudet med boliger seg på Finn.no - og det lå rundt 22.500 boliger ute til salg. Det rekordstore tilbudet kombinert med en kjøligere etterspørsel skapte et sterkt prispress på en rekke boliger.

Nå har dette tilbudet blitt kraftig redusert slik vi normalt ser om sommeren. Fra 1. juli er tilbudet redusert med rundt 3.000 boliger. Ved utgangen av denne måneden lå det 17.000 boliger ute for salg på Finn.

I Samme periode i fjor ble tilbudet redusert med rundt 2.500 boliger, men da på et langt lavere nivå enn vi ser i dag.

Tilbudet er dermed redusert med 14 prosent den siste måneden, mens det ble redusert med 18 prosent i juli måned i fjor. Dette betyr at vi i mindre grad enn i fjor har fått redusert det enorme tilbudet av boliger, samtidig som etterspørselen holder seg lav.

Spent på høstmarkedet

Juli-måned er strerkt preget av ferie og sier dermed ikke så mye om utviklingen i markedet. Prisutviklingen i august blir derimot en langt viktigere indikasjon på hvilken retning prisene vil bevege seg til høsten.

- August bli spennede. Folk har penger, men er avventende. Hvis Gjedrem nå sender singaler om at rentetoppen er nådd, tror vi det kan snu igjen, sier styrelder Stein Drogseth i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Eiendomsmeglerne har tidligere sagt at de regner med at aktiviteten tar seg opp til høsten og at vi vil se en forsiktig oppgang. I fjor skjedde ikke dette og de sesongjusterte prisene falt fra sommeren og utover høsten. Det skapte en dyster bolighøst som stod i sterk kontrast til rekordhøsten 2006.

Nå tror ikke lenger bransjen på en oppgang på 3 til 5 prosent for året og justerer prisprognosen som ble lansert ved inngangen til året.

- Media skriver for mye om internasjonale konjukturer, men effekten er begrenset. I Norge er det full sysselsetting og den økonomiske situasjonen er god. Vi tror 2008 blir et nullår prismessig, sier Dreyer.

Harald Magnus Andreassen er blant de som tror på en reprise på fjorårets tunge bolighøst.

- Jeg tror at vi vil se et prisfall ut dette året og neste år. Jeg tror med andre ord at prisfallet varer en stund, men mener det er lite sannsynlig at vi går på et krakk som vi ser i USA, understreker han.

Les også:

  • Boligprisene falt i juni

Les flere saker hos E24

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Klart for videre boligprisfall

  2. Tør ikke kjøpe - boligprisene faller igjen

  3. Boligprisene faller

  4. Boligprisene fortsetter å stige

  5. Nytt fall i boligprisene