Spar tusener på merkeklær

Flere nordmenn tar turen til såkalte merkevarelandsbyer eller outlets der kjente designermerker selges til rabatterte priser. VG har sjekket hvor mye du egentlig kan spare.

BILLIGE BARNEKLÆR: Göran Köster og Linda Köster fra Grythittan i Sverige er på ferie i Gøteborg, og har tatt den 20 minutter lange bilturen ut av byen for å jakte på vinterklær til sønnen Milo: – Vi fant en brosjyre på hotellet, og tenkte at vi kanskje kunne finne noen billige merkeklær her. Jeg tror at det er gode muligheter for å spare mye hvis man vet hva man skal ha, sier Linda.

Foto: Nanna Johannessen
  • Nanna Johannessen
Publisert:

Gjør kupp. Lyst på ny dress fra Hugo Boss, allværsjakke fra Helly Hansen eller nye joggesko fra Nike eller Adidas? Hva med en parkdress til minstemann?

På såkalte «outlets» eller merkevarebyer kan du få tak i det – med opptil 70 prosent avslag i prisen.

Ifølge daglig leder Einar Sørland i Norwegian Outlet kan varene du får tak i varer fra fjorårets, årets eller neste års kolleksjoner.

– Outlet-varene er ofte sesongvarer, og varer som sendes tilbake til produsentene fra andre forhandlere, men det er likevel fullt mulig å kjøpe «siste mote» da vi ofte selger prøvekolleksjoner for neste år, hvor produsentene har et overskudd eller andresortering, sier Sørland.

Han legger til:

– I tillegg lager flere kjente merker tilleggsserier spesielt for outlet-salg. De er da nesten identiske med originalvarene, men små detaljer kan variere. I snitt selges varene til oppunder 50 prosent lavere pris enn i vanlige butikker, sier Sørland.

Les også:Norge har Europas høyeste matpriser

Mye å spare

VG har besøkt merkevarelandsbyene Freeport i Sverige og Norwegian Outlet i Norge, og sjekket prisene på 41 vanlige produkter fra de mest kjente merkene, og besparelsen er stor.

■ I Sverige ligger samlet ordinærpris på varene på 40 436 norske kroner, mens de samme varene koster 24.415 kroner på Freeport Outlet. Besparelsen er dermed på 16 021 norske kroner.

■ I Norge ligger den samlede ordinærprisen på alle varene på 45.747 kroner, mens prisen hos Norwegian Outlet er 25.937 kroner. Du sparer dermed 20.350 kroner på de samme varene i Norge.

Mye tyder dermed på at outletene holder løftene sine om garantert 30 til 70 prosent rabatt.

Ifølge Sørland kan tidlig salgsstart være forklaringen på at prisene i Sverige er noe lavere enn i Norge.

– Butikkene startet salget veldig tidlig i år, og nærmer seg nå slutten. I Sverige starter salget noe senere, som kan gjøre at de har litt mer aggressive priser enn oss akkurat nå, sier han.

Les også:Forbrukerjus-skolen: Bruk dine rettigheter!

Også moteplagg. Sentersjef Per Wallentin ved Freeport trekker frem at noen av outletbutikkene operer med ordinærpriser fra vanlige butikker, mens noen bruker «ordinær outletpris» hvor prisen allerede er ytterligere nedsatt.

– Dette gjør at forskjellene i pris blir mindre, men jeg vil tro at prisnivået i Sverige ligger noe lavere enn i Norge også på ordinære varer, sier han.

Også Wallentin bekrefter at det er mulig å kjøpe aktuelle motevarer på outlet.

– I større grad enn før selger outletene aktuelle moteprodukter. Hvis et plagg leveres til ordinær handel i januar har vi som regel den samme varen i mars. Men om merkene har én vare som er spesielt populær, for eksempel en spesiell type rød skjorte fra J. Lindberg – ja, da får vi nok ikke akkurat den inn, sier han.

Om prisene:

Prisene er innhentet av VG 8. juli (Norwegian Outlet) og 9. juli (Freeport Designer Outlet).

De ordinære prisene og outletprisene (gjeldende pris) ble registrert fra prislapper, hylleetiketter, plakater, og opplysninger fra de ansatte i den aktuelle butikken.

De svenske prisene er oppgitt i norske kroner til vekslingskurs på 91 kroner.

De innhentede prisene er hentet inn for å illustrere hvor mye man potensielt kan spare. Antallet tilgjengelige varer, farger, mønstre, stoff og størrelsesutvalg kan variere.

Outlet eller fabrikkutsalg?

Fabrikkutsalg ligger gjerne vegg i vegg med fabrikken som produserer varene. Her selger fabrikken overproduksjon og forrige sesongs varer. Dette markedsføres ikke. Det er her du kan gjøre de virkelig store kuppene.

Outlet-sentre eller landsbyer er en samling butikker under samme tak i et shoppingsenter eller eget område med handlegater. Hvert merke har som oftest en egen butikk. Sentrene finner du gjerne utenfor byene.

Les også:Piratkopier er tillatt for privat bruk

Slik kommer du hit:

Freeport Designer Outlet, Kungsbacka

Fra Oslo

Med bil: Kjør E6 mot Gøteborg. Cirka 20 minutter sør for byen tar du av ved avkjøring 61 mot Kungsbacka/Varla. Kjør rett frem i første rundkjøring. I andre rundkjøring svinger du av til Freeport.

Med tog: Fra Gøteborg går det lokaltog mot Kungsbacka to ganger i timen. Gå av på Hede Stasjon. Fra stasjonen er det gangavstand på et par minutter til Freeport.

Norwegian Outlet, Vestby

Fra Oslo, Kolbotn, Ski og Ås

Med bil: Følg E6, og ta av mot Vestby Nord. Ta tredje avkjøring mot Drøbakveien, deretter andre avkjøring til Drøbakveien/Fv6. Kjør av ved rundkjøringen til Norwegian Outlet.

Med tog og buss: Ta linje L21 mot Moss, avstigning på Vestby Stasjon. Buss 921 korresponderer med toget og stopper utenfor Norwegian Outlet.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. På Europaferie?: Finn ditt nærmeste outlet

  2. - Norsk «Black Friday»har kommet for å bli

  3. Thon Gruppen er en av vinnerne på Black Friday, men liker det ikke: – Det ødelegger julehandelen

  4. – De har en distribusjon og rekkevidde vi bare kan drømme om

  5. Betalt innhold

    Disse kan ta over Gresvig