Spar tusenlapper på strømmen

Du trenger ikke å gjøre store investeringer for å kutte strømregningen med flere tusen kroner. Her er de lønnsomme tipsene!

Ved å halvere vasketemperaturen, kan du spare 60 prosent av strømforbruket til vaskemaskinen, ifølge Enova. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Vinteren står for døren, og med det følger høyere strømregning for de fleste.
Rundt 80 prosent av strømforbruket vårt går til varmtvann og oppvarming av boligen.
Dermed er det i hovedsak innsparing på dette området som utgjør de store kuttene i strømregningen.

Kalkulator:

Hva lønner det seg å fyre med?

Spar to tusen

Et enkelt og billig alternativ er koblingsur som festes på panelovnene for å senke innetemperaturen i deler av døgnet.
I en bolig som årlig bruker 13.000 kWh til fyring i vintersesongen, kan du spare rundt 2.000 kroner om vinteren ved å kjøpe inn noen koblingsur.

Les mer om dette her:

Spar strøm med mini-investering.

Bytt til sparedusj!

Forskjellen til en vanlig dusj er stor: Eldre dusjer bruker opptil 24 liter per minutt - nye sparedusjer bruker 6-10 liter i minuttet.
Hvis du skifter til sparedusj, blir utgiftene til dusjing halvert, ifølge

Enova

.

Følg Dine Penger på Facebook

Liten kunnskap om ENØK-funksjoner

Andre tiltak er å benytte seg av energisparende programmer på husholdningsapparater som vaskemaskin og oppvaskmaskin. Disse bruker både mindre vann og mindre strøm.

LES OGSÅ:

Slik skal nyfødte Leonard holde varmen i "Norges kaldeste hus".

Ifølge Enova bruker et nytt kjøleskap bare halvparten så mye strøm som et gammelt. Skal du likevel kjøpe nytt kjøleskap eller vaskemaskin, så se etter energimerking i butikken.
Et A++ apparat bruker for eksempel 55 prosent mindre strøm enn et B-merket apparat, ifølge Enova. Disse apparatene koster til gjengjeld endel mer enn apparater med "dårligere" merking.

Les mer om strøm og oppvarming på Dine Penger

Blir rent likevel

Hvis du halverer vasketemperaturen, kan du spare 60 prosent av elforbruket til vaskemaskinen.
- Med normal smussgrad vasker moderne maskiner også rent nok på Enøk-programmer. Mer konsekvent bruk av Enøk-funksjonene vil samtidig gi lavere strømregning og bidra til mindre CO2 utslipp, sier markedssjef Lena Wånemark i Electrolux.

Kalkulator:

Din forventede strømpris 2011

(Hjelper deg å beregne den forventede strømprisen inkludert alle kostnader. Du får også hjelp med å velge riktig strømavtale for deg og få oversikt over samtlige strømutgifter i løpet av hele året.)

Liten kunnskap

Ifølge en fersk spørreundersøkelse som Infact News har gjennomført for Electrolux har nordmenn svært liten kunnskap om hvilke energisparingsprogrammer de har på sine husholdningsapparater.
1 av 2 svarer at de ikke har slike funksjoner hjemme. Det mener Electrolux er feil.
- Det er nok flere som har disse spareprogrammene. Våre anslag tilsier at 8 av 10 husholdninger har vaskemaskiner med Enøk-funksjoner. For oppvaskmaskiner er andelen enda høyere. Problemet er at man ikke kjenner til spareprogrammene, eller kun bruker dem sporadisk, sier Wånemark.

LES OGSÅ:

Kan gi prissjokk på strøm

Om du kan, og hvor mye du kan spare penger på å benytte Enøk-programmer, avhenger blant annet av hva slags og hvor gamle husholdningsapparater du har i dag. På nesten alle nye hvitevarer er Enøk-programmer nå integrert som standardutstyr.

10 miljøråd for energisparing i hjemmet

Nedenfor gir Electrolux 10 andre råd for energieffektiv bruk av husholdningsapparater i hjemmet:

Kjøkkenet

1.

Kjøleskapet bør ha en minimumstemperatur på 4-5 grader, mens fryseren bør ha -18 grader. For hver grad lavere enn dette, øker energiforbruket med 6-8 prosent.

2.

Installer fryser og kjøleskap vekk fra varmekilder for å unngå reduksjon av kompressor- og kondensatoreffektiviteten.

3.

Sjekk med jevne mellomrom tetningslistene i kjøleskap. Ved lekkasje, bytt tetningslister snarest for å unngå unødig varmetap.

4.

Fyll opp oppvaskmaskinen, og unngå mest mulig oppvask for hånd. Oppvaskmaskinen bruker kun 10-14 liter vann pr. gang. Det er vanskelig å vaske opp og skylle selv en mindre mengde oppvask med så lite vann.

5.

Ved matlagning, bruk stekepanner og kasseroller som er tilpasset varmekilden. Dette gir raskere oppvarmingstid og effektiv energibruk.

6.

Utnytt ettervarme på kokeplaten eller ovn ved å skru av varmen like før maten er ferdig.

Vaskerommet

7.

Bruk lavest mulig temperatur når du vasker klær. Med dagens vaskemaskin- og vaskemiddelteknologi, blir de fleste klærne rene ved lavere temperaturer.

8.

Sentrifuger med høy hastighet. Ingen ting påvirker tørketiden og energikonsumet så mye som fuktigheten i det vasketøyet som skal tørkes.

9.

Fyll opp tørketrommelen. Man taper mindre energi per kilo med en full ladning. Hvis trommelen har ulike tekstiler, velges en mindre tørr innstilling for å unngå overtørking av blandede stoffer og syntetiske stoffer, som tørker hurtigere.

10.

Hold døren til vaskerommet åpent ved sentrifugering. Dersom rommet blir for varmt, reduseres trommelens effektivitet og den bruker unødig mye energi.

Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført av Infact News for Electrolux 29. september og 1016 personer ble spurt over telefon.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Bruker mest strøm på Østlandet

  2. Fem kjappe grep: Slik blir strømregningen lavere

  3. Så mye lavere blir strømregningen i år

  4. Nå blir det kaldere: Slik sparer du mest strøm

  5. Nyter du sola? Her er noe som kan kjøle deg ned: Godværet kan gi hete strømpriser i vinter