Flytting kan bli dyrt når uhellet er ute

Årlig flytter over en halv million nordmenn. Vanligvis går det bra, men det kan også gå helt galt. Da bør en ha tegnet en flytteforsikring, anbefaler forsikringsbransjen.

Richardsen, Tor
  • NTB
Publisert:

– Vi utbetaler erstatning for hundrevis av skader på flyttegods i året. Den vanligste skadeårsaken er håndteringsskader, altså at ting blir knust, riper og hakk i møbler, forteller fagsjef Arild Larsen i If Skadeforsikring.

– Skadene oppstår som oftest ved at flyttefolkene mister ting som blir knust. Brann og vannskader forekommer også, og det hender ting blir borte under flytting. Det skjer også av og til tyveri fra flyttelasset under av- og pålessing, sier Larsen, som kan fortelle om tilfeller da både flatskjermer og PC-er er blitt stjålet mens flyttelasset sto uten tilsyn.

– Av og til skjer det kollisjoner, flyttegods blir skadet fordi bilen er dårlig og tar inn vann. Vi har også hatt tilfeller av bilbrann der flyttegods har blitt ødelagt.

Forsikring

Enkelte selskaper tilbyr utvidet innboforsikring som også inkluderer skader som oppstår ved flytting.

– If har en såkalt superforsikring som dekker flytting hvis du flytter selv, de fleste selskaper tilbyr noe lignende. Skal du bruke et flyttebyrå, anbefaler vi å tegne en egen forsikring, sier Larsen.

Forsikringspremien for en flytteforsikring beregnes som en promilleandel av verdien på flyttegodset. Hvis en skal flytte fra Oslo til Bergen og har med seg innbo verdt 1 million kroner vil forsikringen koste rundt 2.500 kroner.

Seriøse byråer

Hvis en skal bruke et flyttebyrå, bør en passe på at det er et seriøst selskap.

– Flyttebyrået bør være medlem av en bransjeforening – enten LTL (Logistikk- og transportindustriens landsforening) eller NFF (Norsk Flytteforbund), sier Larsen.

– Dette bør du sjekke før du inngår avtale om flytting. Du bør absolutt inngå en skriftlig kontrakt og sjekke at selskapet har ansvarsforsikring. Men en ansvarsforsikring dekker ikke alt, derfor anbefaler vi at en alltid sikrer seg selv gjennom å tegne egen flytteforsikring.

Advarer

Larsen advarer mot det han kaller "selskaper med kontor i baklomma".

– Det er gjerne selskaper med en mann og en bil. Hvis en bruker et useriøst byrå, risikerer en at de ikke vil gjøre opp for seg selv om de juridisk har erstatningsplikt. Dessuten kan de synke i jorden ved at de legger ned firmaet eller slår seg konkurs. Deretter starter de opp igjen under et annet navn. Det er mange ringrever i denne bransjen. Det er mange byråer vi ikke vil ha noe med å gjøre, sier fagsjef Larsen.

Til forsiden

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Spar 20.000 på flytteoppdraget

  2. Unngå leiebil-problemer i USA

  3. Dette koster din knuste telefon deg

  4. Uforsikrede biler stod for 544 ulykker i fjor

  5. Sykkelen er «gratis» forsikret