Det lønner seg å prute: Sparte 17.000 på forsikringsbytte

Ta en gjennomgang av forsikringene dine nå - det kan spare deg for flere tusen kroner i året. Se prisoversikten her.

SPARTE: Sara Samuelsen fra Lyngen i Nord-Troms sparte hele 17.000 kroner på å bytte til billigere forsikringsselskap.
Publisert:

Januar er tiden for å rydde opp i gammelt rot fra fjoråret. Det gjelder også forsikringene dine. Sjekk om du kan skaffe deg lavere premie, om det er noen forsikringer du kan kutte ut, eller om du må «oppgradere» noen forsikringer.

Du kan du trolig spare inn noen tusenlapper på å prute på forsikringene eller bytte forsikringsselskap.

Mye å spare. Da Sara Samuelsen fra Lyngen kjøpte ny bil før jul, bestemte hun seg samtidig for å ta en gjennomgang av forsikringene sine. Det sparte henne for hele 17.000 kroner.

– Det er helt fantastisk! Jeg ble veldig overrasket, for jeg ante ikke at det gikk an å spare mye, sier Samuelsen til Dine Penger.

Hun valgte å se seg rundt i forsikringsjungelen både når det gjaldt bilforsikring, innbo- og reiseforsikring.

– Min samlede forsikringspremie der også egen livsforsikring, og mine to barns barne- og ungdomsforsikringer er medregnet, lå på rett over 26.000 kr i året hos Sparebank1 Nord-Norge, sier Samuelsen.

Les også:Pass på at kjellerstuen er godkjent

Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge, forteller at rundt en halv million personkunder bytter forsikringsselskap hvert år.

Hentet inn tilbud. Hun hentet inn tilbud på internett og fant ut at forsikringspremiene varierte med flere tusen kroner på de enkelte forsikringene.

– Nemi forsikring tilbød meg forsikring på bilen til rundt 10.000 kr i året, mens andre lå på alt mellom 7000-13.000 kr i året for samme bilen.

Hun endte opp med å bestille innboforsikring hos Gjensidige en torsdag, og skulle bestille reise- og bilforsikring mandagen etter.

– Påfølgende fredag allerede fikk jeg mail ifra en hyggelig kundekonsulent hos Gjensidige som gjerne ville tilby meg en bedre pris enn det jeg hadde fått på nett.

Prisen hun da fikk var 1200 kr billigere enn nettprisen per år på bilforsikringen, og både reiseforsikringen og innboforsikringen sparer hun noen hundrelapper på, sammenlignet med Sparebank1.

– Nå betaler jeg under 9000 kr i året for alle mine seks forsikringer - der de tre sistnevnte er hos Gjensidige mens personforsikringene har jeg samlet hos Sparebank1, sier en fornøyd Samuelsen.

Les også:Kundene mest fornøyd med Sparebank1 forsikring

Få bytter forsikring. Til tross for at de fleste vet at de kan spare penger på å bytte forsikringsselskap, viser tall fra Finans Norge at kun 14 prosent av oss byttet selskap i 2012. Denne andelen har ligget noenlunde stabil i flere år.

– Det er enkelt å bytte selskap om en ønsker det. Og man kan bytte forsikringsselskap når man ønsker gjennom året med en måneds varsel, altså også utenom hovedforfall. Det er nok fortsatt mange som ikke er klar over dette, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge

–Bevisste kunder er viktig. Husk at både vilkår og pris bør sjekkes når du skal velge forsikringsselskap. Det er flest som byttet selskap i aldersgruppen 18-39 år, rundt 17 prosent, sier hun.

Les også:Disse forsikringene må du ha, dropp resten!

Slik gjør du det: Skaff deg først oversikt over hvilke forsikringer du har. Ta eventuelt kontakt med forsikringsselskapet for en gjennomgang.

Be deretter om å få et nytt tilbud på dine forsikringer. Ikke nøl med å fortelle at du nå vurderer å hente inn tilbud fra andre selskaper.

Når du har fått et nytt tilbud, kan du ta et par telefoner til andre forsikringsselskaper eller sammenligne priser på nettet, for å se hva de kan tilby deg.

Les også:Arveavgiften er borte – men ikke helt fritt frem

Sammenlign riktig. Når du sammenligner priser og betingelser er det viktig at du sammenligner epler med epler. Sørg derfor for at forsikringsdekningen er likest mulig - kjørelengde på bilen, egenandel, skadedekning, dødsrisiko etc.

Dette kan du enkelt gjøre ved å sende tilbudet fra ditt selskap til andre selskaper. Be om å få tilsvarende betingelser. Stryk ut premien du betaler i dag, slik at det nye selskapet er uvitende om hva du betaler.

Prissammenligning:

Eventuelt kan du sammenligne priser på Finansportalen.no.

Dine Penger har søkt på noen tenkte eksempler på forsikringer og sett på hva du må betale i de ulike selskapene. Husk at selskapene har ulike vilkår som kan ha betydning for ditt valg. Det har vi ikke tatt hensyn til i denne oversikten.

Innboforsikring:

(Testperson er 40 år, bor i rekkehus i Oslo, har brannalarm. Forsikringssum: 1 million. Egenandel 4000 kr.)

Fire billigste (Pris pr år):

  • Gjensidige: 1627 kr
  • Frende: 1884 kr
  • KLP*: 1960
  • Codan: 1974 kr

To dyreste:

  • Eika: 2434 kr
  • Vardia: 2413 kr

Forskjell mellom dyreste og billigste: 1807 kroner

*KLP er bare åpen for ansatte/pensjonister i kommunal sektor og ansatte i helseforetak. Også Jernbanepersonalets Forsikring har gunstige priser, men gjelder så få at vi ikke har tatt dem med i denne oversikten.

Bilforsikring:

Eksempel: BMW 3-serie stasjonsvogn, 2006 modell. Årlig kjørelengde 16000 km, egenandel 8000 kr.

Fire billligste:

  • Troll Forsikring: 4979 kr
  • Vardia: 5266 kr
  • KLP: 5626 kr
  • Nemi Forsikring: 6079 kr

To dyreste:

  • Eika: 7585 kr
  • Landbruksforsikring: 7444 kr

Forskjell mellom dyreste og billigste: 2606 kroner.

Barneforsikring:

Fire billigste:

  • Storebrand: 1287 kr
  • Vardia: 1611 kr
  • Tryg: 1687 kr
  • Troll Forsikring: 1824 kr

To dyreste:

  • DNB: 3780 kr
  • KLP: 3470 kr

Forskjell mellom dyreste og billigste: 2493 kroner

Reiseforsikring:

Fire billigste:

  • Eika: 945 kr
  • Troll Forsikring: 1068 kr
  • Vardia: 1100 kr
  • KLP: 1102 kr

To dyreste:

  • Europeiske: 1471 kr
  • Gouda reiseforsikring: 1395 kr

Forskjell mellom dyreste og billigste: 526 kroner

Kilde: Finansportalen.no

Kan matche konkurrenten? Tilbyr et forsikringsselskap billigere eller bedre forsikring enn hva du har fra før, kan du gjøre to ting: Enten bytte selskap, eller spørre ditt nåværende forsikringsselskap om de kan matche det samme tilbudet. Kan de det, slipper du å bytte.

Skal du flytte forsikringen, må du varsle ditt nåværende selskap om hvilket selskap forsikringen flyttes til og tidspunktet for flyttingen. I praksis ordner ditt nye selskap dette for deg. Det eneste du trenger å gjøre er å signere på flyttepapirene.

Rabatter. Husk at de fleste forsikringsselskapene gir rabatter dersom du samler flere forsikringer i samme selskap. Du kan også få rabatt dersom du gjør skadeforebyggende tiltak, eller du kan få rabatt gjennom bedrifter eller foreninger du er medlem av. Sjekk hva som gjelder for deg!

Les også:Flere svindler forsikringsselskapene

OBS! Hvis du velger å flytte forsikringene dine, bør du være oppmerksom på premieutviklingen. Ofte tilbyr forsikringsselskapene lav premie for å få deg som kunde, men etter noen få år kan premiene økes mye. Følg med!

Publisert:

Her kan du lese mer om