Solgte bolig 630.000 kr. over prisantydning – laget skrytereklame

Eiendomsmegler 1 i Trondheim reklamerte for å ha solgt en bolig til 630.000 kroner over prisantydning: – Som å skryte av at du har bommet på prisen, sier bransjeorganisasjonen Eiendom Norge.

SKRYTESKRIV: Innfelt er reklamen beboere i Øya-området i Trondheim nylig fikk i postkassen.
Publisert:

I et reklameskriv som er sendt ut til husstander i Øya-området i Trondheim, skriver kjeden at de den siste tiden har opplevd svært gode salgspriser og flere salgsrekorder.

«Vi solgte nylig denne 3-roms leiligheten i Klæbuveien 49, 630.000,- over prisantydning. Her hadde vi totalt fem budgivere og 58 rykende ferske interessenter», står det i reklameskrivet E24 har fått tak i.

Innledningsvis skriver megleren at de i august og september har «opplevd svært gode salgspriser og flere nye salgsrekorder».

På baksiden kan en se en oversikt over prisen på solgte boliger i området.

Men ettersom det er megler selv, i samråd med boligselger, som setter prisantydningen, synes ikke administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer at dette er særlig å skryte over.

– Vi har en klar holdning om at megleren skal treffe på pris. Å på denne måten synliggjøre et salg over prisantydning, er det samme som å skryte av at du har bommet på prisen, sier han.

Vet du om flere tilfeller hvor megler skryter av en salgspris som er mye høyere enn prisantydning, enten i reklame, ettersalgsbrosjyre eller i sosiale medier, tips oss her!

Legger seg flat

Dreyer tok selv kontakt med kjeden så snart han ble kjent med saken.

REAGERTE: Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

– Vi er opptatt av at prisen man går ut med i markedet skal være en riktig pris. Det vil si at megler sin vurdering er at dette er riktig pris og at boligselger er villig til å selge for dette. Så kan det skje at man selger for vesentlig over dette, men det betyr ikke at man skal presentere det som en prestasjon, sier han.

E24 har vært i kontakt med megler Ole Brenden som skrev og sendte ut reklameskrivet.

Han ønsker ikke å kommentere saken, men viser til uttalelsene fra fagdirektør Børre Voll i Eiendomsmegler 1 region Midt-Norge.

Voll fikk beskjed om saken torsdag morgen og sier kjeden nå har avviklet ordningen.

Les også

Forbrukerombudet om E24s boligpris-sjekk: – Trist

– Vi har lagt ut informasjon til alle internt hos oss om at vi ikke skal skryte om hva vi har bommet med i forhold til prisantydning. Vi kan gjerne sende ut brev med hva vi har solgt for – men å skryte av å hva vi har solgt over prisantydning, skal vi ikke gjøre, sier fagdirektøren til E24.

Han sier dette tilfellet dreier seg om at en rekke budgivere kastet seg med i kampen om leiligheten, og at prisen derfor ble høyere enn ventet.

(saken fortsetter under videoen fra VGTV):

Boligen var lagt ut til salg for 2.790.000 kroner, og ble solgt for 3.420.000 kroner.

– Men det er selvfølgelig ikke riktig å reklamere forskjellen – da tenker markedet og mediene at det var en lokkepris, og det var ikke tilfelle her. Kunden hadde akseptert å selge for prisantydningen. Men når vi markedsfører det slik, så fremstår det som en lokkepris, og det skal vi selvfølgelig slutte med, sier Voll.

Ingen lokkeprisproblematikk

Oliver Husøy, som bor i Øya-området, sier det ikke er første gang slike brev dumper ned i postkassen.

– Det er noe som har skjedd flere ganger og over tid, sier han til E24.

Les også

10 meglerkjeder tatt for lokkeprising i Oslo

Voll i Eiendomsmegler 1 sier han ikke har vært kjent med praksisen, men at det var en dum måte å markedsføre seg på.

Han understreker at det ikke er en lignende lokkeprisproblematikk i Trondheim, slik det er i hovedstaden.

– Hittil i år har salgsprisen vår ligget over prisantydningen med 1,1 prosent på hele porteføljen vår i Midt-Norge. Det er et svært lite avvik, så dette er altså ikke snakk om noen systemfeil, sier han.

– Det viktigste argumentet for det er at vi har et eget punkt i våre oppdragsavtaler der kunden signerer på at han er villig til å akseptere prisen som vi går ut med, etter annonse og gjennomført visning.

Lovverket forbyr meglere å prise boliger under sin egen verdivurdering, eller under prisen selgere er villig til å godta.

Les også

– Det er galskap

Les også

Boligmarkedet koker i Oslo: - I 2020 er vi på 100.000 kvadratmeteren

Les også

Sjeføkonom: Nå bygges det nok boliger i Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om