Sveriges boligpriser står bom stille

Etter at året startet med svensk boligprisoppgang tikker lunkne februar-tall nå inn. Frykten for en hard boliglanding har likevel avtatt, ifølge makroøkonom.

DYRERE Å BO HER: Boligprisene i Stockholm steg én prosent i februar, mens prisene står stille på landsbasis, viser nye tall fra den svenske meglerbransjen.

Foto: Jonathan Nackstrand AFP
  • Karl Wig
Publisert:

Ferske tall fra den svenske meglerbransjen viser stillestans i boligprisene i februar, med sesongjustert nullvekst for både borettslagsleiligheter og eneboliger på landsbasis.

I Stockholm steg leilighetsprisene én prosent.

Meglertallene viste én prosents prisvekst i januar. Enn så lenge viser tallene dermed at den svenske boligpriskorreksjonen hører fjoråret til.

Men dét er ikke hele historien, for Sverige opererer med to ulike boligprisstatistikker. Den andre er Valueguards HOX-indeks, og den ble også oppdatert onsdag morgen.

Denne statistikken er mer bearbeidet og viser et februar-prisfall på 0,9 prosent.

– Dette var noe svakere enn ventet, sier makroøkonom Marius Gonshold Hov i Handelsbanken til E24.

– Frykten har avtatt

Det svenske boligmarkedet har lenge speilet det norske: I begge land falt boligprisene markant i andre halvdel av 2017, mens det har vært tegn til lysning etter nyttår.

Les også

Finanstilsynsdirektøren: – Et rentesjokk kan utløse et kraftig prisfall

– Utviklingen minner om Norge, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til E24.

Den svenske regjeringens nye låneinnstramming i fjor høst fikk flere til å frykte mer boligprisfall, også inn i 2018. Så langt er tallene svakt oppløftende, mener Handelsbankens makroøkonom.

– Frykten for en hard landing har avtatt, sier han.

– Forventningene blant meglere tilsier en ganske sidelengs prisutvikling den nærmeste tiden. Men summa summarum er det for tidlig å si at det svenske boligmarkedet har flatet ut, presiserer Gonsholt Hov.

Fortsatt rådyrt i Stockholm

Den svenske meglerbransjen melder om store omsetningsvolumer, med 13 prosent flere salg i februar 2018 enn samme måned i fjor.

Geving i NEF synes det er interessant at dette salgsoppsvinget kommer rett før implementeringen av regjeringens innskjerpede lånekrav 1. mars.

Les også

Nyboligsalget opp for første gang på 11 måneder

– Spørsmålet er stadig: Er priskorreksjonen tatt ut i forkant? kommenterer Geving.

Tolvmånedersveksten på svenske boliger er fortsatt negativ i meglerstatistikken.

For Sverige samlet er borettslagsleiligheter priset fem prosent lavere enn på samme tid i fjor. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris står nå i 38.974 kroner, ifølge tallene.

I sentrale Stockholm er prisfallet ni prosent over tolv måneder, men boligkjøpere her må fortsatt punge ut saftige 86.500 kroner per kvadrat i snitt – betraktelig mer enn i Oslo.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Sveriges boligprisras fortsetter

  2. Meglertall viser nytt prisfall for svenske leiligheter

  3. Eksperter tror boligtoppen er nådd

  4. Boligprisene falt i november

  5. Frykter boligpris-spiral i høst: – Spenn fast setebeltene