OneCoin nekter for virksomhet i Norge – har tusenvis av norske medlemmer

Pyramidespill-beskyldte Onecoins advokat avfeier tilstedeværelse i Norge. Lotteritilsynet mener det ikke fritar dem fra nork lov, og sier de har selskapet under oppsyn.

GRUNNLEGGEREN: Bulgarske Ruja Ignatova grunnla Onecoin i 2014. Selskapet oppgir å ha 1,3 millioner medlemmer – hvorav vel 5.000 i Norge – og har postboks i Gibraltar.
Publisert:

Mens flere norske banker har satt foten ned og nekter Onecoin flere pengeoverføringer fra nordmenn, risikerer det pyramideanklagede nettverket at norske myndigheter kvesser klørne.

Lotteritilsynet har så langt ikke åpnet formell gransking mot Onecoin, slik kollegaene i Sverige har gjort.

Les også: Dette gjør myndighetene i Sverige med Onecoin

Men selskapet har havnet under Lotteritilsynets lupe, med tanke på ulovlig pyramidsepill, får E24 forklart:

  • Tilsynet har gjennomgått en rekke tips, både fra nordmenn som har investert i Onecoin, og bekymrede venner og familiemedlemmer.

– Det er alt fra svært små til svært høye beløp, sier seniorrådgiver Silje Amble til E24.

  • I mars møtte tilsynet opp på et Onecoin-medlemsmøte som ble arrangert på Gardermoen utenfor Oslo, etter å ha invitert seg selv.

– Vi fikk innblikk i hvordan virksomheten fremstilles i Norge. Det var interessant, sier Amble.

  • I tillegg har tilsynet sendt flere brev til Onecoins norske advokater. De har minnet om det norske forbudet mot pyramidespill i Norge, og bedt selskapet bekrefte at de er kjent med reglene.

Har du tips eller erfaringer med Onecoin? Ta kontakt her!

Onecoin: «Ingen virksomhet i Norge»

I et svarbrev til Lotteritilsynet, som E24 har fått innsyn i, opplyser Onecoin at de ikke har noen virksomhet i Norge.

«Selskapene [Onecoin og Onelife, red.anm.] har ingen virksomhet i Norge og planlegger heller ikke for det», skriver advokat Per Danielsen i sitt svar til tilsynet.

Nettverksselskapet, som har postboks på Gibraltar og er under politietterforskning for pyramidespill på flere kontinenter, har selv opplyst at den norske medlemsmassen teller 5.000 personer.

Lotteritilsynet mener også det er flere tusen.

Les også

Flere tusen nordmenn er medlem: Norske banker nekter pengeoverføringer

Når E24 ber Onecoin-advokaten forklare hva han mener i brevet, svarer Danielsen at han ville oppklare det han kaller en misforståelse:

– Man har trodd at selskapet har virksomhet i Norge, men det har ikke det, sier Per Danielsen til E24.

– Men det stemmer at det er flere tusen norske medlemmer?

– Ja, men medlemmer i hva da?

– I Onecoin?

– Nordmennene er tilknyttet en virksomhet som ikke drives i Norge. Nordmenn bor selvsagt i Norge, svarer advokaten, og henviser til at Onecoin ikke har et eget norskregistrert selskap.

HAR FATTET ONECOIN-INTERESSE: Seniorrådgiver Silje Amble i Lotteritilsynet, som overvåker forbudet mot pyramidespill i Norge.

Tilsynet: – Til og med deltagelse er straffbart

Lotteritilsynet sier dette er helt irrelevant for deres arbeid med å hindre at det drives pyramidevirksomhet i Norge, og dermed deres adgang til å stille selskapet til veggs:

– Det er mange slike selskaper som drives fra utlandet. Men at det ikke finnes noen egen norsk avdeling, er ikke til hinder for at vi kan granske et selskap og eventuelt kreve stans i virksomhet som er ulovlig i Norge, sier Amble.

– Lotteriloven favner her bredt: Det er hverken lov å delta, drive eller utbrede pyramidevirksomhet i Norge. Til og med deltagelse er straffbart, advarer hun.

Les også

Onecoins norske advokat avviser pyramide-beskyldninger

Hun sier Lotteritilsynet kommer til å fortsette å følge Onecoins aktiviteter i Norge, og løpende vurdere om det er grunnlag for å reagere mot selskapet for brudd på lotterilovens paragraf 16. Denne paragrafen regulerer forbudet mot pyramidespill.

Dette er pyramidespill

I Norge er et selskap en ulovlig pyramide dersom over femti prosent av omsetningen stammer fra medlemsverving.

Lotteritilsynet har hjemmel for å kreve at selskaper dokumenterer hvor omsetningen stammer fra, for å slik forsikre seg om at lotteriloven overholdes.

– Kommer dere til å kreve slik dokumentasjon?

– Hittil har vi ikke gjort det. Men jeg kan ikke svare på hva vi gjør fremover, sier Amble til E24.

Onecoin har kontoret i Bulgaria, Hongkong og De forente arabiske emirater. De har aldri selv uttalt seg til norsk presse, unntatt gjennom norske advokater.

I flere pressemeldinger sendt ut sentralt har de imidlertid avvist at de driver ulovlig: «OneCoin er forpliktet til å følge god forretningsskikk og de relevante reglene og reguleringene i de landene hvor selskapet opererer. Det vil samarbeide fullt med myndighetene for å oppnå dette målet», heter det i en av dem.

Publisert:

Her kan du lese mer om