Utbyggerne: Derfor bygger vi ikke raskere

Sjefene som sitter på noen av Oslos største tomtereserver skylder på kommunen når de skal forklare hvorfor de ikke får opp farten på boligbyggingen.

BYGGER: Flere steder i Oslo bygges det boliger, men eiendomsmeglerne mener det ikke er nok. Her bygges det leiligheter på Lille Tøyen.
Publisert:

Torsdag uttalte Oslos byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen til E24 at Oslo har ferdigregulert tomter til 22.000 boliger, og utfordret byggebransjen til å få opp farten med boligbyggingen.

Så enkelt er det imidlertid ikke, mener sjefen i en av Oslos største boligutviklere.

- Veldig mange av de ferdigregulerte tomtene er i et par store prosjekter der det er begrenset hvor raskt en kan bygge. Derfor gir ikke disse store prosjektene umiddelbar uttelling i byggetakten, sier Obos-sjef Martin Mæland til E24.

Han forteller at Obos bygger boliger så raskt de klarer i blant annet Kværnerbyen, men at det praktisk sett må ta flere år å få opp så mange boligblokker på samme område.

Obos-konsernet eier alene, eller sammen med andre, tomter som kan gi rundt 10.000 boliger, viser årsrapporten for 2011.

Likevel ble det bare igangsatt bygging av 759 boliger i regi av konsernet i fjor.

Avviser spekulasjon

Obos-sjefen avviser at de spekulerer i å bygge sakte for å bidra til at boligprisene stiger raskere.

- Å kjøpe tomter er dyrt. Når vi først har lånt penger for å kjøpe en tomt, har vi interesse i å få bebygget den så raskt som mulig, for vi må betale renter på lånet frem til boligene er ferdige, sier Mæland.

Argumentet deles av administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann.

- Det er bare sprøyt. En boom i markedet er ikke nødvendigvis vår beste tid. Da stiger entreprenørkostnadene, og det presser prisene ytterligere. Vi vil ha en boligprisutvikling på rundt 3-4 prosent, sier han til E24.

- Det verste for utbyggere er et jojo-marked, så vi ønsker et jevnt og fint marked med forutsigbarhet, sier Schumann.

LES OGSÅ: - Må bygge flere boliger rundt Oslo

Kaster ballen tilbake

UTBYGGERE: Obos-sjef Martin Mæland og direktør i Selvaag Bolig Baard Schumann sier de ikke kunne bygget ut fortere enn de gjør.

Obos-sjefen mener kommunen og staten kan gjøre mer for å legge til rette for å få opp farten i boligbyggingen.

Selv om mange tomter er regulerte til boligformål må byggesøknadene også behandles, og da er det mange detaljer som må på plass før spaden kan settes i jorden.

- Av og til syns vi at kommunen har synspunkter på ting de ikke hadde trengt å regulere. Om vi får ha verandaer ut mot gaten, svalgang, utformingen av rekkverker på verandaer og hvordan takene ser ut er eksempler på ting det kan ta lang tid å få godkjent, sier Mæland.

Han forteller at han blant annet har byggeklare tomter på Ensjø, men at diskusjoner om utformingen av bygget gjør at det fortsatt ikke har kommet i gang.

- Alle reglene er velmente. Men de gjør det dyrere å bygge og gjør at det tar lengre tid å komme i gang med å bygge.

Han henviser også til en undersøkelse Høyre og Jan Tore Sanner nylig gjorde, der det kom frem at det er 22 statlige instanser som kan ha innsigelsesrett i byggesaker.

- For mange regler

Schumann er enig at det finnes for mange lover og regler som kan gå ut over kjøperne.

- Hvis førstegangsetablerere skal ha råd til bolig i Oslo, må reglene om bygging innenfor Ring 3 endres, sier han.

- Det er et stort problem at man innenfor Ring 3 kun kan bygge 20 prosent toroms, som attpåtil må være større enn 40 kvadratmeter. 50 prosent må være over 80 kvadratmeter, og det har ikke mange unge råd til.

Han reagrer også på de mye diskuterte høydebestemmelsene i byen.

- Politikerne må tillate høyere bygg, hvis de hadde tillatt et par etasjer til på for eksempel Løren kunne vi bygget 500 flere boliger bare der, sier Schumann.

Risikofull bygging

Obos-sjefen vil på sin side minne utålmodige politikere om at det er risikosport å sette i gang store boligprosjekter før de er solgt.

- Boligbygging er svært risikofylt. Om en bygger et prosjekt der noen titalls prosent ikke blir solgt før ferdigstillelse kan vi bli sittende og blø renter. Derfor kan ikke de store prosjektene bygges raskere enn markedet klarer å ta unna, sier Mæland.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om