Forbrukerrådet støtter omstridt boligforslag: – En håndsrekning til unge boligkjøpere

Finanstilsynets forslag til ny boliglånsforskrift har møtt massiv kritikk fra bankene og meglerbransjen. Men nå får tilsynet en alliert i Forbrukerrådet.

Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket
Publisert: Publisert:

– Det er ikke første gang både banker og eiendomsbransje møter forslag om reguleringer med høylytt motstand og dommedagsbeskrivelser. Det gjorde de sist gang boliglånsforskriften var oppe til diskusjon også, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

– Men Finanstilsynet har tydelig begrunnet behovet for innskjerpinger i forskriften med sårbarheten i husholdningene og økonomien, sier hun.

Dagens boliglånsforskrift utgår på nyttårsaften. Finanstilsynet har offentliggjort sin anbefaling, som er at finansminister Siv Jensen burde innføre en ny forskrift med enda strengere regler for å få boliglån.

Les også

Meglersjef varsler salgsrush og prisfall: – Finanstilsynet sprer frykt

Motstand

Forslaget har møtt massiv motstand av banker og meglerbransjen.

– Med tanke på den urovekkende gjeldsveksten vi fremdeles ser i husholdningene, er svaret fra oss i Forbrukerrådet at ja, vi synes det er bra at Finanstilsynet overvåker boliglånsmarkedet og foreslår innstramminger, sier Blyverket.

Tilsynet foreslår en ny maksgrense for samlede utlån på 4,5 ganger brutto årsinntekt, mot 5 ganger inntekten som i dag. Dette punktet er Forbrukerrådet enig i.

– Forslaget fra tilsynet vil på sikt være en håndsrekning til unge boligkjøpere, ved at også boligprisveksten vil dempes fremover. Det er det overraskende få som er opptatt av, sier Blyverket.

Usikker på bank-bestemmelse

I tillegg foreslår Finanstilsynet å begrense bankenes mulighet til å fravike hovedkravene i forskriften, fra unntak på 10 prosent av utlånene til 5 prosent. Dette er ikke Forbrukerrådet like sikker på.

– Her vil vi bruke tiden frem til høringsfristen, sier Blyverket.

Les også

Sjeføkonom: Effekten av rentehevingene vil vises i boligmarkedet først nå

En endelig beslutning fra Finansdepartementet er ventet før jul.

Onsdag arrangeres det et innspillsmøte i forbindelse med boliglånsforskriften hos Finansdepartementet i Oslo. På listen over deltagere er blant annet Huseierne, Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge, NBBL og Finans Norge – som alle har vært kritiske til å stramme inn boliglånsforskriften ytterligere.

– Gjelden går ikke ned

Både meglersjef Carl O. Geving og Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer sa tidligere denne måneden at de fryktet hvilken effekt en ytterligere innstramming vil ha på boligmarkedet.

Også norske banker har advart departementet mot å innføre endringene i boliglånsforskriften.

– Utviklingen i husholdningenes gjeld er urovekkende. Gjelden går ikke ned, gapet mellom lønnsvekst og gjeldsvekst fortsetter å øke og dette er ikke bærekraftig på sikt – til tross for hva flere aktører påstår, forklarer Blyverket.

Nordea-topp John Sætre kaller tilsynets forslag «ganske dramatisk», Danske Bank kaller det unødvendig, og DNB advarer om at unge boligkjøpere vil rammes spesielt.

Dine Penger: Enkle og smarte grep som øker verdien på boligen din (+)
Publisert: