Tror fusjon gjør det dyrere å bruke mobilen

Tommel opp fra Konkurransetilsynet for TeliaSoneras kjøp av Tele2 kan gi dyrere mobilpriser, mener analytikere.

DYRER? Telekomanalytikere mener TeliaSoneras kjøp av Tele2 ikke nødvendigvis er godt nytt for forbrukerne.
Publisert: Publisert:

– Fornuften har seiret, sier IT-analytiker Espen Torgersen i Carnegie til E24.

Han kommenterer dagens avgjørelse fra Konkurransetilsynet, som torsdag formiddag ga TeliaSoneras oppkjøp av Tele2 grønt lys – med visse betingelser (se faktaboks).

– Hvordan blir situasjonen for kundene? Kan vi forvente økte priser?

– Her har vi et paradoks. Det er sjelden slik at du kan få de beste produktene til lavest pris. Om du ønsker å spise en spesiell rett, er det som regel lurere å gå på en restaurant som spesialiserer seg på akkurat denne, i stedet for en à la carte-restaurant som serverer alt mulig. Du kan ikke da i tillegg forvente lavere pris, sier Torgersen.

Kjøpet ble opprinnelig annonsert i fjor sommer, og vil koste TeliaSonaera 5,1 milliarder svenske kroner, rundt 4,7 milliarder norske kroner.

Kan bli dyrere

NHH-professor Øystein Foros mener det ikke er usannsynlig at dagens tommel opp fra Konkurransetilsynet kan bety at mobilabonnementene blir dyrere.

– Svaret på dette ligger hos Ice, sier Foros til E24.

Han er konkurranseekspert og har fulgt prosessen tett.

Foros peker på at én av betingelsene fra Konkurransetilsynet, er at Ice tar over 90.000 bedriftskunder fra Network Norway (TelisaSonera), og dermed er det uavklart om Ice vil satse på personmarkedet.

– Dersom Ice bare velger å satse på bedriftsmarkedet, vil vi få redusert konkurranse i den billige delen av personmarkedet. Det vil trolig bety høyere priser i dette segmentet, sier Foros.

Som E24 skrev i fjor vil selskapet i år rulle ut et fullt 4G-nett på sine frekvenser, og blir dermed den store reelle utfordreren til NetCom og Telenor, fordi de vil sitte på sitt eget nett.

Med andre ord:

– Ice blir nøkkelen fremover. Om dette er bra eller dårlig for forbrukeren, er avhengig av om Ice lykkes.

Foros ser utfordringer for nyetableringen Ice, og mener det ikke er gitt at nøkkelen for det norske telekommarkedet vil ha suksess.

– Det er ingen lett situasjon de befinner seg i. Det finnes ikke mange eksempler i Europa der noen har klart å starte nesten fra null og komme seg opp det siste 10-året. Spørsmålet er om denne starthjelpen de nå for fra Konkurransetilsynet er nok.

Professor Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole (NHH).
Telekomanalytiker Espen Torgersen i Carnegie

– Kan ikke vente lavere priser

Torgersen i Carnegie – Årsaken til det er at her har du altså en tredje aktør som har bygget seg opp en posisjon i markedet, som ikke lenger kan drive som før fordi de mister konsesjonene sine.

-Om du at da skulle nekte dem å bli solgt er det i mine øyne galskap. Derfor vil jeg altså si at fornuften absolutt har seiret, sier IT-analytiker

Han tror situasjonen på lengre sikt vil bli bedre for norske kunder selv om det er sannsynlig at prisene vil øke noe.

– Jeg er kanskje litt annerledes enn andre på dette, men jeg mener at det er viktigere å skape et godt, fremtidsrettet produkt om vi ikke ønsker at Norge skal falle bak andre markeder innenfor denne sektoren. Da kan vi ikke også vente lavere priser, sier Torgersen.

En betingelse som svir

NHH-professor Foros tror TeliaSonera har måttet gi fra seg mer og mer gjennom de mange rundene selskapet har hatt med Konkurransetilsynet,

– TeliaSonera har strekt seg mer og mer, og kastet noen kjøttbiter til Konkurransetilsynet. De 90.000 bedriftskundene var trolig den siste kjøttbiten. Det er ikke hvilke som helst kunder: Dette er gullkundene. Dette tror jeg svir for TeliaSonera, sier Foros.

Han peker på at oppkjøpet har en verdi på rundt 4,7 milliarder kroner, og mener oppkjøpet mest var motivert av én grunn:

– TeliaSonera er bare interessert i kundene, sier NHH-professoren.

En svært god løsning

Torgersen forteller til at han også mener oppfyllelsen av Konkurransetilsynets krav til selskapene i form av salg av Network Norway er en svært god løsning både for kunder og for markedet generelt.

– Det jeg tror blir viktig er at vi nå får to sterke aktører på markedet som har kapasitet og muskler til å gjøre de investeringene som trengs for å sikre utviklingen av gode produkter til norske forbrukere i fremtiden, sier Torgersen.

Men dette mener han at Telenor og TeliaSonera nå har de finansielle musklene som skal til for å bygge ut det norske mobilnettet i internasjonal standard.

Torgersen tror ikke utfordreren Ice vil satse på å ta den posisjonen Tele2 hadde i markedet, men at de heller vil rette seg inn mot en nisje.

Dermed vil markedssituasjonen se noe annerledes ut med to store «allround»-aktører og flere små nisjeaktører.

– Det er stor forskjell på Ice og Tele2, og jeg tror ikke de vil lykkes med å bli som konkurrentene. Men om de har et mer spisset fokus er det gode muligheter for at de vil lykkes innen for sitt område, sier Torgersen.

Han understreker likevel at han fortsatt tror på hard konkurranse i det norske telekommarkedet.

– Ice er langt unna

– Jeg har vanskeligheter for å se at dette vil ha noen positive konsekvenser for norske forbrukere, sier daglig leder Tore Aarønæs i Norsk Telecom.

– Da denne nyheten først kom, gikk aksjekursene for Telenor og TeliaSonera rett opp. Dette tyder på at investorene er veldig fornøyde med at den tredje aktøren i Norge faller bort, og da kan en jo spørre seg om dette er best for selskapene eller forbrukeren, sier han til E24

Aarønæs legger til at han tror Konkurransetilsynets krav til TeliaSonera og Tele2 ikke er nok for å sikre konkurransesituasjonen i Norge.

– Ice starter på null og må bygge opp all infrastrukturen konkurrentene allerede har. De får derfor en utrolig tøff oppgave, og vi snakker om år i beste fall før de kan konkurrere med de to andre, sier han.

Aarønnæs legger til at generelt faller prisene på telekom verden over, men at i Norge faller prisene mye saktere enn andre steder.

– For to år siden så vi at prisene ble presset ned som følge av konkurranse mellom NetCom, Tele2 og Telenor. Nå faller den ene bort, og kun to aktører i markedet taler i hvert fall neppe for lavere priser, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om