Boligprisene steg med 2,8 prosent i august

Boligprisene går fortsatt samme vei, oppover.

Publisert:

August er kjent som måneden der boligprisene alltid stiger, det gjør de også denne gangen.

– Det er den sterkeste veksten i august de siste ti årene, sier Eiendom Norges administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer.

Eiendom Norges boligprisstatistikk for august viser at boligprisene har steget nominelt med 2,8 prosent fra juli til august. Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 1,1 prosent.

– Som forventet ble det en sterk boligprisutvikling i august. Prisveksten er imidlertid sterkere enn tidligere år, og det har væt boligprisvekst i alle deler av landet sist måned, sier Dreyer.

Bedring i Rogaland

Prisutviklingen det siste året viser en økning på 9,1 prosent.

– Det har etter sommerferien vært stor aktivitet over hele landet, og antall salg er rekordhøyt for august å være. Vi ser også at markedet i Rogaland viser en kraftig forbedring, og det er her solgt 26,8 prosent flere boliger i august i år sammenlignet med i fjor, sier Dreyer.

Les også

Oslo-bolig gikk 2 millioner over: – De tenker «her blir det dyrt, men vi prøver litt til»

– Vi går fra å være noe forsiktig optimist til å være optimist når det gjelder Stavanger. Vi tror bunnen er nådd. Vi ser at prisnivået er korrigert, og at tilbudssiden faller betydelig, sier Dreyer.

Dreyer mener dette kan være en gunstig tid å sikre seg bolig i Stavanger nå.

Jeg tror det markedet kommer til å løfte seg igjen. Tilbudssiden har gått veldig mye ned på kort tid, og vi ser at vi har hatt mange flere salg i august i år, sammenlignet med i fjor. Tiden kan være inne nå dersom man har tenkt til å komme seg på boligmarkedet i Stavanger, sier Dreyer til E24, kort tid etter presentasjonen av tallene.

Prisutviklingen den siste måneden:

Ikke-justerte tall
Stavanger opp 1,1 prosent
Oslo opp 2,7 prosent
Bergen opp 1,3 prosent
Trondheim opp 2 prosent
Kristiansand opp 2,3 prosent
Tromsø opp 2,5 prosent

I Oslo har boligprisene steget med 16,3 prosent det siste året, og prisene har steget med hele 51,2 prosent de siste fem årene. De siste ti årene har det steget med 86,94 prosent i hovedstaden.

GÅR OPP: Christian Vammervold Dreyer som er administrerende direktør i Eiendom Norge, legger frem eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for august 2016.

Rekordfå til salgs

Det er Asker og Lillehammer som står for størst prisvekst, der steg prisene med 3,5 prosent. Det regner Dreyer som en korreksjon av juli-tallene.

Antall boliger til salgs er rekordlavt. Ved utgangen av august var det 11.570 boliger til salgs, noe som er 15,9 prosent færre enn for ett år siden.

– Utbudet av boliger til salgs i Norge er fortsatt rekordlavt, selv om det er betydelig regionale forskjeller. Det er spesielt på Østlandet at det er få boliger for salg. Eksempelvis er det i Oslo 46,1 prosent færre boliger for salg ved månedsskiftet i år enn i fjor. I resten av landet er markedet stort sett mer i balanse, sier Dreyer.

Det ble i august solgt 8628 bruktboliger, en økning på 8,2 prosent sammenlignet med august 2015.

Tror på fortsatt vekst

Dreyer tror ikke prisveksten på boliger vil stoppe med det første.

– Når du ser på kjøpekraften til norske husholdninger så kan veksten fortsette. De har råd til det med dagens rentenivå og lønnsnivå, sier Dreyer.

Selv om prisveksten har vært enorm i Oslo det siste året, og de siste årene, tror han heller ikke at veksten vil stoppe i hovedstaden. Prisene skal videre opp, mener han, men kanskje ikke like kraftig som vi har sett den siste tiden.

– Jeg tror vi får fortsatt vekst i Oslo. Jeg ser få tegn som tyder på at dette vil snu med det første, sier Dreyer og tilføyer:

– Vi vil nok ikke få like stor prisvekst i Oslo hvert år fremover, men at prisene vil fortsette å stige er sannsynlig.

– Når kommer krakket?

– Forutsetningen for spørsmålet er at vi får et krakk.

– Det kommer vel en eller annen gang?

– Jeg er ikke den som pleier å spå krakk. Jeg tror vi har en styrke i husholdningenes økonomi som gjør at boligprisene kommer til å holde seg sterke i mange, mange år fremover, sier Dreyer.

Salgstid

Det tok i gjennomsnitt 37 dager å selge en bolig i august mot 33 dager i august 2015. Av de største byene var det kortest salgstid i Oslo og Bodø der det i gjennomsnitt tok henholdsvis 14 og 17 dager å selge en bolig. Lengst tid tok det i Kristiansand og Stavanger med 66 og 100 dager.

For en måned siden la Eiendom Norge frem tallene som viste at juli-prisveksten var den sterkeste siden 2009. Dette var særlig drevet frem av boligmarkedet i Oslo, som hadde den sterkeste juli-prisveksten siden målingene begynte i 2003.

Både meglertopper og økonomer har advart mot de galopperende Oslo-prisene, som flere mener kan gi en selvforsterkende boligboble.

Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

Les også

Slik opplever meglerne bolig-trøkket landet rundt

Les også

Disse tallene kan løfte boligbremsen i krisebyen Stavanger

Les også

– Håper de ikke har gitt opp boligdrømmen

Publisert:

Her kan du lese mer om