Ekspertene uenige: Er det greit om bankene setter opp renten nå?

Flere venter at bankene skrur opp boliglånene nå som pengemarkedsrentene øker. Det har de ingen grunn til, mener Finansportalen-redaktør.

KAN BLI DYRERE: Ekspertene strides om bankene kan forsvare å sette opp boliglånsrentene. Illustrasjonsfoto.
  • Johan Nordstrøm
Publisert:

– Når ansatte i finanskonsernene uttaler at marginene skvises, er det grunn for kundene til å bli på vakt, sier redaktør og administrerenbde direktør i Finansportalen.no, Elisabeth Realfsen til E24.

Nordea jekket nylig opp boliglånsrenten, og etter Norges Banks nylige rentemøte spådde flere eksperter et lite hopp i norske boliglån i tiden fremover.

For selv om styringsrenten er uendret lav, så er pengemarkedsrenten - enkelt sagt det bankene betaler for å låne penger av hverandre - svakt stigende.

Dette er årsaken til at eksperter spår dyrere boliglån fremover - det blir dyrere for banken din å låne penger.

Sjekk oversikten: Disse har billigst boliglån akkurat nå!

- Har tatt høyde

Realfsen mener imidlertid bankene legger opp til høyere lånerente for kundene, til tross for at de regner med at rentene vil forbli lave i mange år fremover.

Les også

Rentebeslutning torsdag: Fire rentekutt på to år, bare to av dem har «virket»

Hun viser til at da Norges Bank i mars satte styringsrenten ned med 0,25 prosent, responderte både Nordea, Danske Bank og DNB med å sette listeprisene sine ned med litt mindre – 0,10 eller 0,15 prosent.

– Allerede da tok de altså høyde for den økningen i pengemarkedsrentene som vi har sett siden april, sier Realfsen.

– Vel er finansmarkedene komplekse, men vi må kunne anta at rentene i pengemarkedet i det minste er indikatorer på bankenes innlånskostnader. Disse må kunne sies å ha økt nokså marginalt siden mars/april. For eksempel lå tremåneders pengemarkedsrenten 30. mars på 1,0 prosent, og mandag ligger den på 1,10 prosent, sier Realfsen til E24.

Redaktør og daglig leder i Finansportalen, Elisabeth Realfsen

Hun viser samtidig til at storbankenes listepriser i hele perioden har ligget cirka to prosent over dette pengemarkedsrentene – for de fleste produktene vel tre prosent over.

– Når dette er utgangspunktet, og de bereder grunnen i media for renteøkninger for vanlige kunder, må kundene passe seg, sier Realfsen.

Forsvarer bankene

Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole mener på sin side bankene absolutt kan forsvare det de gjør.

Han viser til at en måned før Norges Banks siste rentekutt var 3-måneders pengemarkedsrente 1,09 prosent. Så falt pengemarkedsrenten til jevnt og trutt 1,0 prosent 17. mars, da Norges Bank kuttet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

En måned senere hadde tremåneders pengemarkedsrenten falt til 0,98 prosent. I sommer trakk den oppover igjen, og mandag er den 1,10 prosent.

– Jeg forstår bankene. Når pengemarkedsrenten har steget igjen, er det forståelig at bankene må øke boliglånsrenten, sier Grytten til E24.

Han legger til:

– Det er ikke noe umoralsk i at bankene følger pengemarkedsrenten. De har lave marginer på boliglån, sier Grytten.

Samtidig understreker han at selv om pengemarkedsrenten er viktig, ser ikke bankene kun på denne.

Han peker også på at bankenes marginer på boliglån er så små at de må hente inn overskudd fra forbrukslån.

– At bankene satser mer på boliglån enn forbrukslån er bra for norsk økonomi, sier Grytten.

Bankkundene bør være på vakt

Realfsen mener at nå som ansatte i finanshusene snakker om å sette opp renten, bør bankkundene svare med å bruke sin forbrukermakt. Hun anbefaler at boliglånskunder sjekker sine rentebetingelser for å se om de betaler for mye. Og vurderer å flytte boliglånet dersom det er lønnsomt.

Samtidig peker hun på at samtidig som flere storbanker krever 3 prosent for sine boliglån, viser boliglånsoversikten på Finansportalen.no at mange aktører tilbyr boliglån til ned imot 2 prosent.

Professor Ola Grytten fra Norges Handelshøyskole.

– Dette er konkurransedyktig pris på et boliglån i dag. Er du kunde i en bank som ikke vil gi deg konkurransedyktig pris, bør du flytte til en annen, sier Realfsen.

Professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole peker på at bankøkonomene er blitt kritisert for å indirekte samarbeide i og med at de uttaler seg i pressen om hva de ønsker å gjøre.

– Det er vanskelig å stoppe dette eller kritisere det. Men effekten er et indirekte samarbeid som svekker konkurransen, sier Johnsen til E24.

Les også

Finanstilsynet skeptisk: Hos denne banken får du høyere kredittgrense uten å be om det

Les også

Finansministeren: – Vi må erkjenne at innskuddsgarantien vil bli endret

Les også

DNB stuper på ny kundetilfredshets-måling

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bank
  2. Privatøkonomi
  3. Rente

Flere artikler

  1. Maner boliglånskunder til rentekamp: – Eneste språket bankene forstår

  2. Professor avviser drastisk boliglånhopp: Spår lav rente i lang tid

  3. Kraftig nedgang for bankenes utlånsmarginer

  4. – Boliglånskunder betaler 200.000 kroner for mye i renter

  5. – Dette kan gi høyere boliglånsrente