Telenors betalingstjeneste ilagt millionbot

Mobilbetalingstjenesten Strex har inngått ulovlige brukeravtaler og må betale 1.000.000 kroner i straff, har Markedsrådet avgjort.

– HAR BRUTT LOVEN: Fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet er fornøyd med at Markedsrådet har godkjent millionbot til Strex.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert:

– Vi er ikke motstandere av enkle betalingsløsninger. Men forbrukerne har rett til å vite hva de blir med på. Strex har latt forbrukere betale parkering, kollektivreiser og annet uten å inngå noen rammeavtale. De har brutt Finansavtaleloven, sier fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet til E24.

– Strex er grunnleggende uenig i Forbrukerombudets konklusjon, svarer daglig leder Tove Mette Dramstad i den norskutviklede betalingstjenesten – som er eid av Telenor, Telia og icenet.no, og som selv oppgir å ha over tre millioner unike brukere.

Les også

Apple lanserer vennebetaling

Millionbot etter advarsel

Det var ombudet som først fant frem pisken og ila Strex én million kroner i tvangsmulkt i november 2016.

Den strenge reaksjonen kom fordi Markedsrådet allerede hadde advart Strex om økonomiske straffereaksjoner hvis de fortsetter å tilby betalingstjenester uten å inngå lovpålagte rammeavtaler med vilkår og opplysninger om tjenesten.

Strex utfordret ombudets million-straff med en klage til Markedsrådet. Men nå har Markedsrådet avgjort at tvangsmulkten blir stående, og at pengene må betales.

Strex-sjefen ville ikke la seg intervjue av E24 til denne saken. I en epost skriver Dramstad at de tar avgjørelsen til «etterretning», og nå vil samarbeide med Forbrukerombudet om hvordan de skal «sikre en god implementering av endringene».

Les også

Nordea og Danske Bank i ny mobilbetalingsallianse: – Jeg tror nordmenn begynner å føle at det er en jungel

Avviser lovbrudd

Men hun avviser de har brutt lovens avtale-krav:

– Betaling av elektroniske billetter krever ikke konsesjon, og faller derfor ikke inn under Finansavtaleloven, fremholder hun, og henviser til at Strex blant annet tilbyr elektronisk SMS-betaling for parkering og kollektivtransport.

Dramstad mener et nytt EU-direktiv, som innføres til neste år, gjør det klart at de ikke trenger konsesjon for slike tjenester.

Les også

Nordea dømt til å betale Tone og Svein 1,5 millioner

– Ja, Strex mener de er omfattet av noen unntak fra lovens krav til rammevilkår. Det er vi uenige i, kontrer Gjedrem i Forbrukerombudet.

Han er fornøyd med Marketsrådets avgjørelse, og mener det er viktig at aktørene i det voksende markedet for betalingstjenester konkurrerer på like vilkår.

– Her må Strex følge akkurat samme lovverk som Vipps og MobilePay, sier Gjedrem.

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål
 2. Forbrukerombudet
 3. Telia Norge
 4. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Cutters nekter å innrette seg etter Forbrukertilsynets krav – forblir kontantfrie

 2. NVE truer med fastpris-bøter – strømbransjen tordner

 3. Mobilbetaling er bare første steg før mange nye banktjenester

 4. Annonsørinnhold

 5. Forbrukerne faser ut kontantene, ikke bankene

 6. – Vi kunne inngått samme avtale i dag