Nyboligsalget snur nedover etter sommeren: Falt 9 prosent i august

Dette skjer etter at nyboligsalget steg for første gang på 14 måneder i juni. Direktør Per Jæger forventer boligunderskudd i Oslo om noen år, basert på dagens igangsetting.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Nyboligsalget faller 9 prosent i august mot samme måned i fjor, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening som legges fremunder en pressekonferanse torsdag.

Dermed snur nyboligtallene ned etter oppgangen på to prosent i juni. Det var den første oppgangen i nyboligsalget på 14 måneder.

– Hittil i år ligger salget 8 prosent under fjoråret. Ser vi på de ulike boligtypene, viser våre tall at salget av småhus hittil i år ligger 16 prosent under, leiligheter 4 prosent under og salget av eneboliger ligger 9 prosent under fjoråret, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Les på E24+

Nye befolkningsanslag rokker ved selve fundamentet i det norske boligmarkedet

Setter i gang mindre

Salget av leiligheter faller mest med 22 prosent i august, mot samme periode i fjor. I kategorien småhus og eneboliger på sin side var salget 11 prosent lavere enn i 2017. Totalt er salget 20 prosent under nivået man så for et år siden.

Igangsettingen faller i samme periode 14 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Hittil i år er salget på fritidsboliger falt 3 prosent. I august var salget 15 prosent under samme periode i fjor.

– Fritidsboligsalget er nå snart like stort som eneboligsalget, sier Jæger under pressekonferansen.

BOLIG-TOPP: Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, forteller at de opplever markedet i Oslo er i relativ balanse.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
Les også

Oslos boligpriser falt med 0,6 prosent i august

Boligunderskudd

Etter SSBs beholkningsfremskrivning i juni har Boligprodusentene beregnet fremtidig boligbehov og ferdigstillelse de neste fem årene.

– I dag opplever vi at Oslo er i relativt balanse, men basert på dagens igangsetting, forventer vi et boligunderskudd i Oslo om et par år, sier Jæger.

Da Eiendom Norge i starten av september la frem prisutviklingen i bruktboligsalget i august, kom det frem at prisveksten var svakere enn forventet.

Tallene viste at boligprisene steg 0,8 prosent i august. Som følge av at den siste sommmermåneden normalt er en svært sterk måned, falt prisene sammenlignbart med 0,1 prosent i august.

Les også

Rekord for antallet solgte boliger i august

Les også

– Ingen grunn til å heve renten nå

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Nyboligsalget har falt i tre måneder på rad

  2. Nyboligsalget økte 13 prosent i oktober

  3. Nyboligsalget falt i april

  4. Stabilt salg av boliger, men færre nybygg

  5. Boligprodusentene: Oppløftende salgstall – men rekordfå nybygg