Legger du sommerferien til utlandet? Veksle om nå, råder valutaekspert

Kronen er på årsbeste-nivåer mot dollar, euro og pund.

UENIGE: Valutaekspertene E24 har snakket med er uenige om det lønner seg å ta ut utenlandsk valuta i minibank nå for å bruke i sommerferien.
  • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Kronekursen er på de sterkeste nivåene i år mot flere store valutaer.

Valutastrateg i Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen, mener tiden nå er inne for å veksle om til ferievalutaen.

– Vi har hatt et ganske stort fall i dollar, euro og pund mot kronen i år, spesielt i april, og vi synes det er verdt å kjøpe disse valutaene nå for bruk i sommerferien, sier Knudsen til E24.

** Dollaren har blitt 7,36 prosent billigere siden nyttår og koster nå 8,20 kroner.

** Euroen har blitt 3,87 prosent billigere siden nyttår og koster nå 9,24 kroner.

** Pundet har blitt 8,90 prosent billigere siden nyttår og koster nå 11,88 kroner.

Uenig

Valutastrateg i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen, er uenig når det gjelder den forventede utviklingen videre for kronen mot dollar og euro. Han mener at det ikke vil være lønnsomt å kjøpe noen av disse valutaene nå for bruk i sommerferien.

Nordea Markets prognose er at om tre måneder vil dollaren har svekket seg til 7,93 kroner. Samtidig forventer banken at euroen beveger seg mer sidelengs til 9,20 kroner.

– Skal du ta ferie mot jul, er rådet også å vente med å kjøpe euro og dollar. Vi ser for oss en sterkere krone mot euro mot slutten av året og at en euro da vil koste 8,90 kroner samtidig som en dollar da vil koste 7,95 kroner, sier Eek-Nielsen til E24.

Men når det gjelder pundet, forventer Nordea Markets at det har styrket seg til 12,27 kroner om tre måneder. Forventningen er også at pundet styrker seg videre mot kronen ved slutten av året og da koster 12,54 kroner.

PUND SVEKKET: Denne grafen viser utviklingen i pund mot norske kroner siden nyttår. Når grafen faller, betyr det at kronen styrkes. Som man kan se, koster et pund 11,86 kroner i interbankmarkedet.

Forventer svakere krone mot euro

Handelsbankens prognose for euro er en litt svakere krone mot euro. Banken forventer euroen vil styrke seg til 9,50-nivået i 2. kvartal i år, og holde seg der til 2. kvartal 2017.

– Vi forventer at euroen vil styrke seg mot kronen som en følge av at vi venter at Norges Bank vil sette ned renten til null i 2016, og at det er utsikter til at styringsrenten vil bli negativ i 2017, sier Knudsen.

Samtidig mener han at selv om oljeprisen skulle stige litt, vil det ikke bety nok for at kronen skal styrke seg.

– Vi tror at 2016 vil være et litt svakt år, og at en styrking av kronen vil vente på seg, sier Knudsen.

EURO SVEKKET: Slik har kronen styrket seg mot euro siden nyttår.

Dollaren skal styrke seg

Handelsbanken har publisert en offisiell prognose om at euroen og dollaren skal oppnå paritet i 3. kvartal, altså at de da blir like mye verdt.

– Men vi tror nå at dollaren skal styrke seg mot euroen, sier Knudsen.

Når det gjelder pund mot kronen er prognosen til Handelsbanken 12,25 kroner fra 2. kvartal til utgangen av året.

– I det anslaget om en litt svakere krone ligger det som en forutsetning at vi ikke forventer noen Brexit, sier Knudsen.

Britene holder EU-avstemning 23. juni. Knudsen mener at 60–70 øre av styrkingen av kronen mot pund er kommet som en effekt av muligheten for at Storbritannia kan forlate EU (Brexit),

Handelsbanken tror på to renteøkninger fra den amerikanske sentralbanken (Fed) i år.

– Det er en divergens mellom på den ene siden Fed, som guider mot renteheving, og de andre store sentralbankene på den andre siden som signaliserer rentekutt, derfor tror vi på en styrking av dollaren både mot kronen og euro, sier Knudsen.

DOLLAR SVEKKET: Denne grafen viser utviklingen i dollar mot norske kroner siden nyttår. Nå koster en dollar 8,23 kroner i interbankmarkedet.

Derfor skal kronen styrke seg

Eek-Nielsen på sin side peker på oljeprisen, utviklingen videre i den norske økonomien og styringsrenten til Norges Bank som noen av de viktigste faktorene som ligger til grunn for valutaprognosene fra Nordea Markets.

– Bakgrunnen for vårt syn på kronen er blant annet at vi tror på en høyere oljepris og at den nærmer seg 50 dollar fatet mot årsslutt, sier Eek-Nielsen.

I tillegg mener han og Nordea Markets at den delen av økonomien i Norge som ikke er avhengig av olje klarer å veie opp for den delen av norsk økonomi som er avhengig av oljen.

Han viser også til at ved forrige rentemøte sa Norges Bank at den vil gå saktere frem med kuttene.

– Det betyr at Norges Bank nærmer seg grensen for hvor lav renten kan bli. Vanligvis vil en kronestyrking medføre rentekutt for å dempe styrkingen, men det kan Norges Bank altså ikke gjøre nå, ergo kan kronen gå sterkere, sier Eek-Nielsen.

I E24s Valutakart kan du se hvordan kronen står mot en lang rekke pengeenheter rundt om i verden. Grønne land indikerer at nordmenns kjøpekraft er styrket i det landet den siste perioden, røde land viser det motsatte:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Dollar
  3. Euro
  4. Pund

Flere artikler

  1. England-ferien har blitt ti prosent billigere på tre mnd.

  2. – Et uvanlig år for kronekursen

  3. – Ganske hissig

  4. Kronen styrket seg kraftig etter rentebeslutning: –Mildt sagt overraskende

  5. Eksperter: Kronen vil styrke seg – feriene blir billigere