Slår alarm om veldedig innsamling: – Stikker av med 90 prosent av pengene

Innsamlingskontrollen slår alarm om «svært lav innsamlingsprosent» i to ideelle organisasjoner for ruspårørende og voldsofre.

– STIKKER AV MED PENGENE: Innsamlingskontrollens leder Børre Hagen setter to ideelle organisasjoner på OBS-liste og langer ut mot telefonselgerne samarbeider med. Bildet er fra 2010.
Publisert:

Ifølge Innsamlingskontrollen forsvinner over 90 prosent av pengene som telefonselgere henter inn på vegne av de to organisasjonene.

– Her må giverne våkne. De blir lurt, sier kontrollstiftelsens daglige leder, Børre Hagen, til E24.

Nå plasserer de ruspårørende-organisasjonen Ivareta og Landsforeningen for Voldsofre på rød OBS-liste.

De to ideelle organisasjonene hadde en innsamlingsprosent på henholdsvis 18 og 11 prosent i 2017, ifølge kontrollstiftelsens tall.

Det indikerer at kun brøkdeler av pengene går til ideelle formål. Til sammenligning ligger snittet på 77,5 prosent blant ideelle organisasjoner med godkjent-stempel.

Les også

Etikkrådet om Oljefondets saudi-aksjer: – Kan ikke ha noe syn

– Vil ta rotta på oss

Organisasjonene reagerer helt ulikt på «svartelistingen»:

– Jeg er jævla forbanna på Innsamlingskontrollen. Vi har vært åpne i dialogen med dem, og nå skal de ta rotta på oss. Det er for jævlig, sier nestleder Knut Erik Bjerkeseth i Landsforeningen for Voldsofre til E24.

– De får dette til å se mye verre ut enn det er, mener han.

Imens sier Ivareta at de tar Innsamlingskontrollens funn svært alvorlig, og varsler nå grep for å komme til bunns i hvor pengene «lekker»

Begge organisasjonene er tilknyttet telefonselgerfirmaet Tønsberg Kundeservice, som selger ulike produkter – blant annet kopipapir og sjokolade – hvor andeler av inntektene går til deres ideelle formål.

Det er her Innsamlingskontrollen mener over 90 prosent av giverpengene forsvinner – i saftige provisjoner og millionoverskudd til eierne.

Hagen understreker at virksomheten er lovlig, men reagerer sterkt på det han mener er lureri av gavmilde nordmenn.

– Giverne tror de støtter organisasjoner med et godt formål. Men det er Tønsberg Kundeservice som stikker av med pengene, sier han.

Daglig leder Kareen Grytnes i Tønsberg Kundeservice vil ikke la seg intervjue om påstandene, men skriver i et tilsvar til E24 at hun ikke kjenner seg igjen i «bildet som blir tegnet av oss» og «opplever å bli beskyldt for urimelig opptreden».

Pepperkaker til 1.000 kroner kiloen

Telefonsalgfirmaet hadde 13,2 millioner i omsetning i 2017. Resultatet før skatt var på to millioner, og lønnsomheten er ifølge Proff-nøkkeltall «meget god».

Hagen sier virksomheten håver inn på salg av produkter som er sterkt overpriset, og som forbrukere aldri ville kjøpt uten det veldedige innsamlingsformålet.

– Det er åpenbart den eneste motivasjonen for å kjøpe produktene som tilbys.

Han viser blant annet til at telefonselgerne selger pepperkaker for nær 1.000 kroner kiloen. Hagen understreker at både rusarbeid og voldsoffer-støtte er svært gode formål, men at «det hjelper lite når mesteparten av pengene ikke går til formålet».

Telefonsalg-sjefen svarer at de heller ikke har skapt inntrykk av det:

– Vår virksomhet er ikke tuftet på å drive innsamling, skriver hun.

– Det er hevet over enhver tvil at vår virksomhet er tuftet på at vi markedsfører oss som en bedrift som selger rekvisita til næringslivet, og at deler av det vi tjener blir kanalisert til veldedige formål.

– Helt sjokkerende

Grytnes skriver at andre må bedømme om andelen de gir videre til organisasjonene er god nok, men synes det uansett blir feil av Innsamlingskontrollen å beregne denne til 10 prosent, som er basert på bruttoomsetning.

Hun mener de burde trukket fra driftskostnader, som i 2017 utgjorde 9,7 millioner. I så fall er det 35,55 prosent av pengene som går videre til de ideelle organisasjonene, argumenterer hun.

Men styreleder Inga Blaha i Ivareta sier hun er opprørt over Innsamlingskontrollens funn.

– Det er sjokkerende, helt forferdelig. Dette er ikke noe vi er tjent med, sier Blaha til E24.

Hun kan ikke på nåværende tidspunkt bekrefte den lave innsamlingsprosenten de stemples med, men er overbevist om at dette i så fall skyldes telefonsalg-avtalen.

– Vi har derfor bedt om skriftlig info fra Tønsberg Kundeservice, både inntekter og utgifter. Dersom det er sant, det Innsamlingsaksjonen sier, så skal vi ut av dette samarbeidet, fastslår hun.

Les også

Fremtiden i våre hender sterkt kritiske til norske bankers tilbud av uetiske fond

Innrømmer manglende styring

Nestleder Bjerkeseth i Landsforeningen for voldsofre forsvarer imidlertid avtalen, og går i rette med innsamlingsprosenten:

– Vi har tolv prosent, ikke elleve.

– Er det bra?

– Tønsberg Kundeservice har solgt produkter for 5,2 millioner på vegne av oss. Pengene vi får fra salget klarer å holde liv i foreningen. Og så har de 10 telefonselgere som skal lønnes, men jeg vet ikke hva slags lønn de har fått.

Han reagerer på at Innsamlingskontrollen «henger seg opp» i dette.

– Burde dere sjekket hvor mye av pengene som går til telefonselgere, før dere avtaler at de skal selge produkter til støtte for deres ideelle formål?

– Nei, det tenkte vi ikke på en gang. Vi gjorde en avtale med et firma som selger produkter som koster mer enn hvis du kjøper dem i butikken. Man får inntrykk av at dette er så dyrt. Ja, men det er jo fordi det går en sum til landsforeningen vår.

– Og Innsamlingskontrollen reagerer altså på hvor liten sum som går til dere.

– Ja, det skjønner vi også. Det er lite, men det har ikke vi hatt styring på.

– Må slå meg på pannen

– Burde dere hatt styring på det?

– Nei, vi kan ikke styre Tønsberg Kundeservice. Men vi er innforstått med at det er lite penger, sier nestlederen.

Han opplyser at de ikke var kjent med prosentandelen før de ble gjort oppmerksom av Innsamlingskontrollen.

– Er dere fornøyd med telefonselgerne?

– Nei, altså, hva telefonselgerne sier er én ting. Det har vi ingen oversikt over.

– Men er dere fornøyd med resultatet?

– Avtalen klarer å holde liv i foreningen, svarer Bjerkeseth, og fortsetter:

– Dette er en useriøs reaksjon av Innsamlingskontrollen. Og når de begynner å snakke om pepperkaker, så må jeg slå meg på pannen.

Innsamlingskontrollen opplyser at organisasjoner som står opprørt på deres godkjent-liste har minimum 65 prosent innsamlingsprosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om