Trond Mohn etter Facebook-gründerens aksjegave: – Å gi er en del av samfunnsplikten

Facebook-günder Mark Zuckerberg feiret datterens fødsel ved å opprette et aksjeselskap som skal jobbe for en bedre verden. Flere roser ham for initiativet.

LIKER Å GI: Mark Zuckerberg og kona Priscilla Chan Zuckerberg har fått datteren Max, og nå vil de gi bort 99 av sine Facebook-aksjer til veldedighet. Bergens-filantrop Trond Mohn mener det er en samfunnsplikt å gi.

Hallgeir Vågenes
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

– Jeg har alltid gitt, og jeg mener det å gi er en del av samfunnsplikten, sier filantrop og forretningsmann Trond Mohn når E24 spør han hvorfor han har gitt store deler av formuen sin til veldedige formål opp gjennom årene.

Tirsdag kveld kom nyheten om at den velkjente Facebook-gründeren Mark Zuckerberg og hans kone Priscilla er blitt foreldre. I et brev til datteren postet på Facebook skriver Zuckerberg at fødsel har gitt dem et nytt perspektiv, og at de derfor i løpet av sitt liv vil overføre 99 prosent av sine Facebook-aksjer til et aksjeselskap, eller såkalt «limited liability company (LLC)», som får navnet «the Chan Zuckerberg Initiative». Selskapets oppgave er å bistå arbeidet for en bedre verden, enten det er utdannelse, helse eller teknologi.

– Akkurat hvordan vi skal organisere selskapet og hvordan overføringene vil skje, er noe Priscilla og jeg skal se på under våre foreldrepermisjoner, skriver Zuckerberg.

En ting er sikkert: Zuckerberg føyer seg dermed inn i rekken av velkjente næringslivstopper som svært gjerne vil gi tilbake til samfunnet.

Les også

Verdens ledere lover investeringer i ren energi

– Morsomt å se gleden

Også her hjemme i Norge har flere næringslivstopper annonsert at de ønsker å gi store deler av formuen sin til veldedige formål. Den mest kjente av disse er eiendomskongen Olav Thon, som i 2013 annonserte at han gir vekk hele formuen sin på om lag 25,3 milliarder kroner til en stiftelse som blant annet skal finansiere medisinsk forskning og andre prosjekter til bedring av samfunnet.

Han fulgte dermed forretningsmannen Trond Mohn som opp gjennom årene har gitt store deler av formuen sin til idrett- og helsetiltak.

– Jeg synes det er gøy å gi mens en fortsatt er oppegående og kan se gleden, sier Mohn til E24.

Han legger til at han ikke har noen planer om å stoppe å gi, men akkurat hva det blir i neste runde, vil han ikke røpe.

– Mener du andre bør følge i dine fotspor?

– Som sagt mener jeg at å gi er en del av samfunnsplikten når en kan. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har hatt muligheten til å gi til andre, og jeg har ikke sluttet ennå, sier Mohn.

Les også

Trond Mohn gir 40 millioner til NTNU

Hele formuen

Blant dem som var tidlig ute med å gratulere Zuckerberg med både datter og giverlysten, var Melinda Gates, kona til Microsoft-gründer Bill Gates.

– Når det gjelder din beslutning om å gi så sjenerøst tilbake og å øke ditt engasjement nå, er det første ordet jeg kommer på: Wow. Det eksempelet du setter for oss i dag, er en inspirasjon for oss og verden, skriver Gates på Zuckerbergs facebookside.

Bill og Melinda Gates annonserte for mange år siden at de i løpet av sin levetid vil overføre nesten hele formuen sin inn i stiftelsen «The Bill and Melinda Gates foundation».

GIR: Bill og Melinda Gates har vært opptatt av å få andre milliardærer til å gi vekk formuene sine i løpet av livet. Selv skal de gi vekk alt.

Pearl Gabel

Paret har også sammen med milliardæren Warren Buffett oppfordret andre rike til å gi bort halvparten av formuen sin gjennom kampanjen «Giving Pledge», skriver Reuters.

I tillegg til kampanjen ga ekteparet Gates i fjor 1,3 milliarder dollar, eller 11,18 milliarder kroner, til veldedige organisasjoner og stiftelser.

Microsoft-gründer Bill Gates har lenge vært verdens rikeste mann. Buffett innehar tredjeplassen på listen.

Les også

Slik vil Facebook-gründeren redde verden fra ekstrem fattigdom

ER MED: Investoren Warren Buffet er blant verdens rikeste. Ham mener han ikke trenger alle pengene sine. Her sammen med Microsoft-gründer Bill Gates.

Rick Wilking

Stor oppslutning

Flere av verdens mest kjente rikinger har meldt seg på «Giving Pledge»-kampanjen.

– Om vi bruker en prosent av min aksjeportefølje på oss vill ikke vår levestandard bli spesielt forbedret, vi vil heller ikke bli lykkeligere. De 99 prosentene av porteføljen som jeg vil gi derimot kan få en stor effekt på helsen og velværet til andre, skriver Buffet på Giving pledges nettsider.

Også milliardæren Richard Branson og kona Joan er på kampanjens liste. Det samme gjelder Telsa-gründeren Elon Musk.

– Ting er ikke det som bringer lykke. Familie, venner, god helse og gleden av å gjøre en positiv forskjell er det som virkelig betyr noe. Jeg er glad min familie er enige i dette, skriver Branson i sitt brev på Giving Pledge.

Les også

Donerer 252 milliarder til veldedighet

Les også

Tjener 1,5 mrd. på skipssalg, gir bort pengene

Les også

Facebook-gründeren er blitt far

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Facebook-gründeren er blitt far

  2. Vil gi bort mesteparten av formuen

  3. Bloomberg: Nå er Mark Zuckerberg verdens tredje rikeste person

  4. Gir bort over 150 milliarder kroner

  5. Jeff Bezos' ekskone donerer bort milliarder av formuen