SSB: - Perioder med stor pessimisme i boligmarkedet er kortvarige

Psykologi er den viktigste driveren bak fall i boligprisene ifølge Statistisk sentralbyrås beregninger.

SKAL BYGGES MINDRE: Det blir trolig lavere fart i norsk økonomi og dermed også i boligmarkedet de neste årene. Men, det er ikke en dramatisk nedgang, mener SSB.

Jarl Fr. Erichsen
  • Line Midtsjø
  • Thomas Solberg
Publisert:

- Hva er det som tyder på på at dette går at skogen? Jeg har ikke sett noen tegn. Jeg har heller ikke hørt noen si noe fornuftig, sier Ådne Cappelen, forsker i SSB, til en fullstappet sal av analytikere og investorer i DNBs hovedkontor på Bjørvika i Oslo tirsdag ettermiddag.

Tilstede var blant annet BMW-importør og milliardær Egil Stenshagen.

I forbindelese med høstens overraskende nedadgående boligpriser står spørsmålet «alle» snakker om skrevet bak foredragsholderen: Hva skjer i boligmarkedet?

Forskeren Ådne Cappelen er en av landets mest sentrale økonomer, og ifølge DNBs egen sjeføkonom kanskje også landets beste.

- Ingen kan mer om makromodulering av norsk økonomi, og kanskje også norsk økonomi (generelt, journ. anm.), innledet Øystein Dørum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SENTRAL: Ådne Cappelen, forsker i Statistisk Sentralbyrå (SSB) er en av landets mektigste økonomer. Her fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene 2012 som han ledet.

Erlend Aas

SSB venter 6 prosent prisfall

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) og Ådne Cappelen er det ingen gode grunner til at boligprisene skal spinne ut av kontroll, eller at det er snakk om en boligboble som sprekker.

SSB tror på på et moderat boligprisfall det neste halvannet året på 6 prosent, så snur det.

- Det ser kanskje dramatisk ut når man ser det samlet, men fordelt på årene fremover blir det snarere snakk om en justering, forklarte Cappelen.

I tillegg til at prisene justeres ned av ren markedspsykologi, legger også SSB frem prognoser for økt arbeidsledighet fremover.

For urolige boligeiere og utbyggere har SSB gode nyheter:

- Perioder med stor pessimisme er kortvarige, sier Ånde Cappelen i foredraget, og viser til at det i all hovedsak er sammenfall mellom folks pessimisme uttrykt i TNS Gallups Forventningsbarometer og BNP.

- Under finanskrisen så vi at forventningene til egen økonomi er ganske sammenfallende med utviklingen i BNP. Det samme så vi da IT-boblen sprakk. Når disse ikke er sammenfallende, så ser vi at pessimismen er relativt kortvarig, utdyper han.

- Langvarig men svak konjunkturnedgang

I 2013 venter de 3,5 prosent arbeidsledige, dette skal øke 0,1 prosentpoeng i 2014. Deretter mener SSB arbeidsledigheten skal opp til 3,7 prosent i 2015 før arbeidsledigheten igjen faller til 3,6 prosent i 2016 viser prognosene.

- Det så ut i 2010 at vi var på vei opp , så har dette snudd, og vi forventer en fortsatt nedgang ut 2015. Det betyr at vi kommer til å bli litt mer i fase med internasjonal konjunkturutvikling. Vi ser altså en langvarig konjunkturnedgang, men den er veldig moderat, spesielt sammenlignet med bankkrisen 1988 til 1995, sier Ådne Cappelen.

- Undervurderer negative psykologi

Banksjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest spår et prisfall på 10-20 prosent i Dagens Næringsliv. Altså en helt annen scenario enn SSB, samt Norges Bank.

- Det er jo litt sånn at psykologien spiller en rolle her. En kan godt få en større korreksjon enn det sentralbanken skisserer. 10 -20 prosent er fullt mulig, sier banksjefen til avisen.

Kjerpeseth mener analytikerne har en tendens til å spå raske tilbakevendinger til snittprisutviklingen.

- Sånne piler tenderer alltid til å gå mot snittet. De klarer aldri å fange opp det der. Jeg tror korreksjonen blir større, og at vi kan få en litt lengre periode med de negative tallene vi har nå, fortsetter Kjerpeseth til Dagens Næringsliv.

Dette er normale boligpriser:

Ifølge SSBs regnestykke skal boligprisene normalt øke med 4,9 prosent.

Dette er inkludert en prognose på 2 prosent inflasjonsvekst. Med andre ord stiger de rene boligprisene med ytterligere 2,9 prosent netto.

- På vei mot lang sikt vil prisene gå mer med, presiserer Cappelen.

LES MER:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Danske økonomer frykternorsk boligboble

  2. Nordmenn styrket i troen på boligprisvekst i 2020

  3. - Dette kan være starten på en langvarig nedgang i boligprisene

  4. Tror prisveksten har nådd toppen for i år

  5. Slik rammes norsk økonomi av boligprisfall