Ni måter å dra inn tusenlapper i ferien

Enten du skal være hjemme eller reise vekk i høstferien er det kun fantasien som setter grenser for hvordan man kan tjene penger på delingstjenester.

TJENER TUSENLAPPER PÅ UTLEIE: Airbnb er blant de mest populære delingstjenesten blant nordmenn. Tjenesten formidler kontakt mellom privat utleier og leietakere.
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

– Delingsøkonomien har absolutt en stor fremtid i Norge og i verdenssammenheng, sier medgründer av Leieting.no, Christer Hansen Eriksen, til E24.

Selv benytter han delingstjenester for å leie ut alt fra telt til bil, i tillegg til at han leier utstyr som snowboard og kamera for en billig penge.

Inntektene fra utleie har spedd på lommeboken til Hansen Eriksen på mellom 5.000-10.000 det siste året.

Nå nærmer høstferien seg, og stadig flere nordmenn får øynene opp for å tjene penger på ulike delingstjenester.

Men skatt, forsikringer og ikke minst frykten for at eiendeler blir skadet, virker avskrekkende på enkelte.

– Ordet skatt i seg selv kan høres kompliserende ut. Men vi er opptatt av å vise at det ikke er vanskelig å benytte delingstjenester. Dersom man har spørsmål underveis, har skatteetaten laget informasjon på sine nettsider som er spesielt tilpasset dette behovet, sier Hansen Eriksen.

– Fin sum på å leie ut

Hvis man kaster seg ut i delingsverden, kan det også hende man får råd til å spandere på seg en ferie man ellers kunne sett langt etter.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB skulle gjerne sett at flere nordmenn benyttet seg av delingstjenester for å spe på budsjettet.

– Man kan tjene en fin sum på å leie ut eiendeler man ikke bruker, og ikke minst er det mye penger å spare ved å selv ty til slike tjenester for å finne seg en bil å leie eller et sted å sove i ferien, sier hun til E24.

De finnes en jungel av delingstjenester å velge og vrake i. Hvor skal man starte?

E24 har samlet ni ulike måter man kan benytte ferietiden til å hente tusenlapper på ulike delingstjenester.

Vi presiserer at listen ikke er uttømmende – og at det finnes en rekke andre delingsøkonomimuligheter som ikke er listet her.

1. Tjen titusener på boligen

Fire av fem nordmenn eier egen bolig, og den største inntektsmuligheten i ferien er å leie ut boligen.

Boligen kan leies ut for inntil 20.000 skattefrie kroner i året. Dersom man bruker boligen tilsvarende over 50 prosent av boligens årlige utleieverdi, kan man leie ut skattefritt inntil 50 prosent.

For eksempel: Eier du en leilighet i Trondheim sentrum man kan leie ut for 10.000 kroner i måneden i det ordinære markedet, kan man leie ut for inntil 59.999 kroner i året i delingstjenester.

De beste inntektsmulighetene har boligeiere med sentrale leiligheter i Norges største byer eller ved populære turistmål. Det er likevel mulig å få leid ut boligen i mer grisgrendte strøk for en god penge.

Hvis tanken på å skifte sengetrekk eller vaske huset når du kommer hjem fra høstferien byr deg imot, kan man slenge i en slant til et rengjøringsfirma som sørger for at et skinnende rent hjem møter deg når du låser opp døren.

Airbnb er den mest populære tjenesten for utleie i Norge. Tjenesten tar provisjon mot at Airbnb er garantist for transaksjonen og dekker forsikring for utleier.

 • Dine Penger: Slik skatter du når du leier ut boligen
– IKKE LA TINGEN DINE STØVE NED: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, mener det kan være én god ide å benytte seg av delingstjenester i ferien, både for å gjøre ferien billigere og leie ut hytte eller hus mens man er på reise.

2. Lei ut hytta

Om du er blant tre av fem nordmenn som er heldig eier eller har fri tilgang til hytta, er det enda flere tusenlapper å hente, dersom reisemålet i høstferien ikke er hytta.

– Bruker du hytta i 20 ganger i året koster det deg 5.000 kroner i døgnet hvis du har belånt den med én million kroner. I stedet for å la hus og hytte stå tomt i ferien kan du leie dem ut og bruke pengene til å dekke utgifter knyttet til høstferien, sier Sandmæl.

Hytten kan leies ut for inntil 10.000 kroner i året skattefritt. 85 prosent av leieinntektene over 10.000 kroner skattlegges som kapitalinntekt (25 prosent). Her er det en rekke fradragsberettigede utgifter man kan føre inn i selvangivelsen, som forsikring og eiendomsskatt.

3. Har du båt?

Den kan leies ut for opptil 10.000 kroner i året skattefritt dersom båten ellers brukes til privat bruk. Forsikringsutgifter er blant utgiftene du kan kreve fradrag for, dersom inntekten overstiger beløpet.

Batliv.no, leieting.no og nabobåt.no formidler kontakt med interessenter.

4. Lei ut bilen

Både bil og båt kan man tjene inntil 10.000 skattefrie kroner på i året. Det er flere delingstjenester som kan sette deg i kontakt med personer i nærheten som ønsker å leie bilen din. Her må man sørge for at eierens private forsikring eller forsikringer delingstjenesten tilbyr, dekker eventuelle ulykker. Forsikring, garasjeplass og lignende kan man kreve skattefradrag for.

Nabobil.no er blant tjenestene som formidler bilutleie.

5. Spleis på kjøreutgiftene

Skal du på bilferie i høstferien og har plass til flere passasjerer, kan man spleise på kjøreutgiftene hvis man finner noen som skal samme vei.

Samkjoring.no og Gomore.no er blant tjenestene som formidler samkjøring.

Les også

Leieboerforeningen vil begrense Airbnb-utleie

6. Lei ut tingene dine

Har du en vedkløyver i garasjen eller et stort telt du ikke skal bruke i ferien? Man kan legge den ut til leie på nettsteder som leieting.no, som har over 5.000 registrerte brukere.

– Alt er populært: Biler, verktøy, fotoutstyr, tilhengere, motorsykler, partytelt, klappstoler til fest og jeg kan fortsette en evighet, sier medgründer Hansen Eriksen om hvilke gjenstander som er etterspurt.

20 prosent av leieinntektene går til leieting.no, som dekker forsikring og moms.

– Ting og tang kan leies ut for opp til 10.000 kroner skattefritt. Utover det, kan man skrive på fradrag og gå i null i forhold til skatten man må betale, sier han.

STARTET LEIETING.NO: Christer Hansen Eriksen er én av medgründerne i Leieting.no, sammen med Bjørn Reidar Ur, Thomas Sunde Nielsen og Kim Røen.

7. Tøm kjøleskapet

En av de nye delingstjenestene som blomstrer er matdelingstjenester, hvor privatpersoner kan selge hjemmelaget mat. Da er det bare å tømme kjøleskapet før ferien og la hobbykokken i deg trylle frem fristende retter.

Nabomat.no er blant tjenestene man kan registrere seg for å tilby mat til personer i nærheten.

Les også

Markedet for matdelingstjenester blomstrer

8. Pass hunden til noen

Du kan tjene fra 150 til 500 kroner døgnet hvis du blir hjemme og ønsker å passe en hund i nærheten i ferien. Tjenester som Dogtown.no formidler kontakt mellom hundeeier og hundepasser, og krever 20 prosent provisjon.

9. Lei ut sykkelen

Spinlister.com formidler kontakt mellom sykkelentusiaster og private sykkelutleiere. Man kan tjene rundt 200 kroner i døgnet ved å leie ut sykkelen sin.

Les også

Google investerer i Airbnb – verdsatt til 244 milliarder

Les også

Skatt og moms på Airbnb-utleie

Les også

– Norske gründere jobber ikke nok

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Airbnb
 2. Bil
 3. Bolig
 4. Fritidsbåt
 5. Delingsøkonomi
 6. Hytte

Flere artikler

 1. Slik kan du tjene tusenvis av kroner i ferien

 2. Betalt innhold

  15 grep for å spare penger på tampen av året

 3. Satser hardt på Airbnb for båtfolket

 4. Dette er nytt i årets skattemelding

 5. Betalt innhold

  Avbestilt hytte, hotell eller reise i påsken? Dette har du krav på